Kompletnie nie mam pomysłu a chciałabym zrobić coś innego żeby podkreślić wyjątkowość tego dnia. Ty bardziej że będą goście i pasuje też ich jakoś pozytywnie zaskoczyć
Wielkanocny obiad
Wielkanocny obiad
No właśnie co robicie na obiad w święta?
Kompletnie nie mam pomysłu a chciałabym zrobić coś innego żeby podkreślić wyjątkowość tego dnia. Ty bardziej że będą goście i pasuje też ich jakoś pozytywnie zaskoczyć
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Re: Wielkanocny obiad
ja na obiad jade do mamy z nazeczonym
-
Zorka
Ja zrobiłabym jakąs dobrą pieczeń z sosem, pyszny rosół, taki dopieszczony, ugotowany na róznych rodzajach mięsa, podany z podrobami i pokrojoną w kostkę marchewką.
U nas święta Wielkanocne były w zeszłym roku, w tym goszczę się u teściowej i mam tylko jakieś ciasto zrobić. Myślałam o mazurku z masą budyniową albo kajmakową ale nie robiłam nigdy i szukam przepisu żeby od jutra trochę potrenować żeby do niedzieli coś mi tam wyszło 
Więc jak macie to poproszę
Więc jak macie to poproszę
Hmm.. no nie mam dalej pomysłu.. rosołek będzie ale w wielkanocny poniedziałek
bo w niedzielę na pewno, zgodnie z rodzinną tradycją będzie żur na zakwasie żytnim ze święconką.. pewnie co niektórym z Was wyda się to dziwne ale u mnie w domu tak zawsze że ten żur we Wielkanoc to podstawa, zresztą nie wyobrażam sobie świąt bez niego.. 
Co do mazurka, miałam przepis na pysznego mazureczka, ale nie mogę go nigdzie znaleźć, był z masą ze śmietanki- pyszniutki bo zarówno lekki, a zarazem sycący. Jak znajdę to dam Ci znać
chyba że chciałabyś przepis na jakieś inne ciasto??
Co do mazurka, miałam przepis na pysznego mazureczka, ale nie mogę go nigdzie znaleźć, był z masą ze śmietanki- pyszniutki bo zarówno lekki, a zarazem sycący. Jak znajdę to dam Ci znać
-
katarzynka
- Jestem tu nowa :)
jak zawsze pieczona kaczka z czerwoną kapustą i buraczkami
oj tak kaczka jest super, też bardzo lubię, na obiad wielkanocny zapytam ją czy mogłaby takie danie zrobić 
-
bluszcz
Ja rzadko robię obiad w święta - zwykle cały dzień jemy "śniadanie" i słodycze. No i nie jem mięsa, więc kaczuszki czy inne ptaszki odpadają
Za to właśnie znalazłam przepisy na super ciasteczka, babeczki i inne łakocie
W tym poradniku wielkanocnym jest ogólnie kilka fajnych pomysłów 
Za to właśnie znalazłam przepisy na super ciasteczka, babeczki i inne łakocie
nie otwiera mi się ta stronka, pokazuje mi się błąd,ale spróbuję jutro. Ja uwielbiam piec ciasta, ciasteczka, torty.. Mogłabym tak całymi dniami
a co do tej kaczki to tak normalnie ją na brytfanie w piekarniku pieczecie? a marynatę jakąś do niej robicie? czy tak po prostu ją przyprawiacie? bo muszę się przyznać jeszcze nigdy kaczki nie robiłam..
a co do tej kaczki to tak normalnie ją na brytfanie w piekarniku pieczecie? a marynatę jakąś do niej robicie? czy tak po prostu ją przyprawiacie? bo muszę się przyznać jeszcze nigdy kaczki nie robiłam..
-
kobietka1234
- Miła Kobietka
sadze ze tradycyjne dania sa najlepsze, pyzy , buraczki, pieczen
schab ze sliwka, ziemniaczki!
tak schab ze sliwką lub morelą.. mniam
tylko, że oprócz mnie nikt nie lubi i nie zrobię bo bym sama jadła 
Wielkanocne obiady są nudziarskie. Tak samo zresztą jak wszystkie inne świąteczne obiady przyrządzane od wielkiego dzwonu. Z reguły siada się do nich w gronie całej nudziarskiej rodziny, to znaczy: nudziarskich wujków, ciotek, rodzeństwa, teściów itepe. Zawsze znajdzie się ktoś kto mlaska, strzela szczeną bądź po prostu obleśnie oblizuje swoje paluchy - brrr!!!!
Tematy poruszane przy takich okazjach należą do tych najbardziej mulistych, suchych i czerstwych. Osobiście, po każdym takim żarciu potrzebuję przynajmniej kilkunastu godzin, by dojść do siebie
Tematy poruszane przy takich okazjach należą do tych najbardziej mulistych, suchych i czerstwych. Osobiście, po każdym takim żarciu potrzebuję przynajmniej kilkunastu godzin, by dojść do siebie
Hhahahaa
rzeczywiście kolorowo to nie wyglada, ale pomyśl Ty tylko kosztujesz a Ci co ten obiad przygotuja to sie namecza i nikt tak czy tak tego nie doceni.. to jest właśnie to..
Ja osobiście też wręcz nienawidzę takich rodzinnych spotkań, aczkolwiek bardzo lubię i piec i gotować i sprawia mi to ogromną radość.. a użeranie się z niechcianymi gośćmi i rodzinne spotkania od święta i nie tylko to zupełnie inna bajka..
Ja osobiście też wręcz nienawidzę takich rodzinnych spotkań, aczkolwiek bardzo lubię i piec i gotować i sprawia mi to ogromną radość.. a użeranie się z niechcianymi gośćmi i rodzinne spotkania od święta i nie tylko to zupełnie inna bajka..
Ja zwykle w Święta robię zrazy zawijane z wołowinki z ziemniaczkami a do tego buraczki. Mniammmm
-
Misiek
W tym roku gotowanie świątecznych potraw mnie nie dotyczy
Wybieramy się na Wielkanoc w Bieszczady, zdecydowaliśmy się na tę ofertę- http://gruper.pl/x.php/1,38614/Podroze- ... osoby.html Podczas 3 pobytu będziemy mieć okazję skosztować tradycyjnych posiłków, gdyż w pakiecie jest również pełne wyżywienie. Poza tym również będziemy mieć masę atrakcji 
ja robie kurczaka curry z sałatką z granatami. do tego kluseczki szpinakowe.
A na drugi dzień - siostra serwuje kaczkę w pomarańczach - to jest nasz rodzinny hicior
A na drugi dzień - siostra serwuje kaczkę w pomarańczach - to jest nasz rodzinny hicior
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
to wpraszam sie na obiad
A można prosić o przepis na tę sałatkę z kurczakiem i granatami? 
mnie też zainterseowała ta sałatka, jestem skłonna wypróbować ją jak najszybciej- znaczy w niedzielę, bo znów w domu impreza:)
i znów się muszę głowić co na obiad..
i znów się muszę głowić co na obiad..
U nas byl schab nadziewany wegierska kielbasa, pychota:)