Wasze ulubione zupy

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.
ODPOWIEDZ
Kikimora
Fajna Kobietka

Wasze ulubione zupy

Post autor: Kikimora »

Jestem zupocholiczką. Uwielbiam gotować, serwować i zjadać zupy. Niestety coraz mniej popularne się robią zupy, a szkoda, bo to polska tradycja kulinarna i gwarancja na podanie rodzinie czegoś ciepłego i pożywnego.Rozsądnie i umiejętnie przygotowana zupa może być daniem smacznym, zdrowym i tanim. Można na dwa dni nagotować, więc oszczędność czasu duża.Niektóre zupy bez problemu można zamrażać i odmrażać. Ja gustuję w tradycyjnych zupach - pomidorowa, ogórkowa, krupnik, grochówka, fasolowa, latem szczawiowa, jarzynowa ze świeżych warzyw, oraz wszelkie zupy kremy.Nie stosuję do doprawiania przypraw typu Kucharek czy Vegeta. Lubię dodawać zioła. Musi być pachnąco i uwodzić zapachem . Lubicie zupy?
elzbieta45
Kobietka Expert

Re: Wasze ulubione zupy

Post autor: elzbieta45 »

Ja lubie zupy , u nas w domu kroluja takie zupy jak ogorkowa , pomidorowa, rosól , kapusniak , marchwianka , brukiew ,
Awatar użytkownika
aga.ta
Miła Kobietka

Post autor: aga.ta »

moje maluchy mogą jeść rosół codziennie, więc to mam dopracowane do perfekcji, ale też lubię barszcz czerwony i wszelkie jarzynówki - "śmieciówki". no i żurek....
mimka31

Post autor: mimka31 »

lubię prawie wszystkie zupy a w szczególności ogórkową,pomidorową,pieczarkową a latem owocowa
Armigor
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Armigor »

Lubię prawie wszystkie zupy prucz flaków i zupy owocowej której nigdy nawet nie sprubowałam co do kremów polubiłam je dopiero w Irlandii tu naprawdę potrafią je robić nigdy wcześniej nie pomyślałam że wystarczy dodać szklankę mleka żeby zupa była idealnie jedwabista :cooking A zjadła bym z chėcią botwinkę
elzbieta45
Kobietka Expert

moje dzieci uwielbiaja zupe owocowa z jagod i kluskami mogli by we dwoje zjesc 10 litrowy gar
bettti86
Extra Kobietka

Post autor: bettti86 »

moja ulubioną zupą jest żurek, ale to taki wyjątek, bo w większości to preferuję "drugie dania"...szczególnie makarony
456
Kobietka Expert

Post autor: 456 »

Lubię, szczególnie standardowy rosół, pomidorową, pieczarkową, ziemniaczaną a nawet krupnik. :roll:

"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
Pear
Miła Kobietka

Post autor: Pear »

Ja uwiwlbiam rosol , ziemniaczana I grochowke swiateczna z piernikiem no moze jeszcze krem z ogorka! Tylko moja rodzina akceptuje wylacznie rosol w niedziele!
donejr
Jestem tu nowa :)

Post autor: donejr »

Jest dużo zup, które bardzo mi smakują. Są to między innymi rosół, pomidorowa, cebulowa, krupnik, grzybowa, jarzynowa.

Zwłaszcza ta ostatnia jest dla mnie najlepsza :)
internet rybnik
elzbieta45
Kobietka Expert

Wogole ze swiezych warzyw zupy sa zdrowe a szczegolnie teraz zima powinno sie je jesc bo rozgrzewaja nasz organizm
tasiaka
Fajna Kobietka

Post autor: tasiaka »

Rosołek i Żurek od zawsze na zawsze :)
elzbieta45
Kobietka Expert

Zurek uwielbiam ale nie gotuje bo jem go sama wic dla jednej osoby niewarto
Bombel17

Post autor: Bombel17 »

Barszcz czerwony, pieczarkowa, krem z kurek i rosołek mmmm
Kikimora
Fajna Kobietka

Post autor: Kikimora »

Jednak tradycja w narodzie jest :cooking . Tak czytam Wasze posty i widzę, że zupy zimą jednak popularne są. Też uważam, że zimą nic lepiej nie rozgrzeje jak polska , dobra zupa.
Mnie takie bardziej orientalne zupy teraz po głowie chodzą. zna może któraś z Was dobry przepis na zupę krewetkową? Jadłam w życiu tylko raz i baaaardzo mi smakowała.
elzbieta45
Kobietka Expert

Ja gotuje tradycyjne nasze zupy . Jakos mi nie wchodza w krew te wyrafinowane zupy . Zostaje przy naszym
Didi2125

Post autor: Didi2125 »

Uwielbiam wszystkie zupy!Cebulowa,żurek,pomidorowa,z soczewicy,fasolowa...Długo by tu wymienać...Są smaczne,zdrowe i moje ulubone!
AnaStazJa

Post autor: AnaStazJa »

Mmm... zima za oknem więc jak wracam do domu zmęczona i od progu czuję zapach pysznej zupki to od razu wracają mi siły ;) Pyszny rosołek ze sporą szczyptą pieprzu na rozgrzewkę to jest to czego mi trzeba. Pomidorowa, rosołek, barszczyk czerwony, jarzynowa, kalafiorowa wszystkie uwielbiam i nie wyobrażam sobie tygodnia bez którejś z nich. Wtedy już nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba, a jak się zdarzy, że na domową zupkę liczyć nie mogę to i tymi z torebki nie pogardzę. Czasami można znaleźć naprawdę ciekawe smaki i też jest ciekawie ;)
Ostatnio zmieniony śr mar 13, 2013 10:48 pm przez AnaStazJa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krokusss
Miła Kobietka

Post autor: krokusss »

Dla mnie nr 1 to zupa krem brokułowy z grzaneczkami czosnkowymi i startym parmezanem :D
helenka814
Miła Kobietka

Post autor: helenka814 »

pycha ogórkowa
rewelacyjna klopsowa
dobry rosół nie jest zły ObrazekObrazekObrazekObrazek
Malaga
Miła Kobietka

Post autor: Malaga »

Moja to zupa dyniowa z grzankami :D