Wasze ulubione zupy
Wasze ulubione zupy
Jestem zupocholiczką. Uwielbiam gotować, serwować i zjadać zupy. Niestety coraz mniej popularne się robią zupy, a szkoda, bo to polska tradycja kulinarna i gwarancja na podanie rodzinie czegoś ciepłego i pożywnego.Rozsądnie i umiejętnie przygotowana zupa może być daniem smacznym, zdrowym i tanim. Można na dwa dni nagotować, więc oszczędność czasu duża.Niektóre zupy bez problemu można zamrażać i odmrażać. Ja gustuję w tradycyjnych zupach - pomidorowa, ogórkowa, krupnik, grochówka, fasolowa, latem szczawiowa, jarzynowa ze świeżych warzyw, oraz wszelkie zupy kremy.Nie stosuję do doprawiania przypraw typu Kucharek czy Vegeta. Lubię dodawać zioła. Musi być pachnąco i uwodzić zapachem . Lubicie zupy?
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Re: Wasze ulubione zupy
Ja lubie zupy , u nas w domu kroluja takie zupy jak ogorkowa , pomidorowa, rosól , kapusniak , marchwianka , brukiew ,
moje maluchy mogą jeść rosół codziennie, więc to mam dopracowane do perfekcji, ale też lubię barszcz czerwony i wszelkie jarzynówki - "śmieciówki". no i żurek....
-
mimka31
lubię prawie wszystkie zupy a w szczególności ogórkową,pomidorową,pieczarkową a latem owocowa
Lubię prawie wszystkie zupy prucz flaków i zupy owocowej której nigdy nawet nie sprubowałam co do kremów polubiłam je dopiero w Irlandii tu naprawdę potrafią je robić nigdy wcześniej nie pomyślałam że wystarczy dodać szklankę mleka żeby zupa była idealnie jedwabista
A zjadła bym z chėcią botwinkę
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
moje dzieci uwielbiaja zupe owocowa z jagod i kluskami mogli by we dwoje zjesc 10 litrowy gar
moja ulubioną zupą jest żurek, ale to taki wyjątek, bo w większości to preferuję "drugie dania"...szczególnie makarony
Lubię, szczególnie standardowy rosół, pomidorową, pieczarkową, ziemniaczaną a nawet krupnik. 
"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
Ja uwiwlbiam rosol , ziemniaczana I grochowke swiateczna z piernikiem no moze jeszcze krem z ogorka! Tylko moja rodzina akceptuje wylacznie rosol w niedziele!
Jest dużo zup, które bardzo mi smakują. Są to między innymi rosół, pomidorowa, cebulowa, krupnik, grzybowa, jarzynowa.
Zwłaszcza ta ostatnia jest dla mnie najlepsza
Zwłaszcza ta ostatnia jest dla mnie najlepsza
internet rybnik
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Wogole ze swiezych warzyw zupy sa zdrowe a szczegolnie teraz zima powinno sie je jesc bo rozgrzewaja nasz organizm
Rosołek i Żurek od zawsze na zawsze 
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Zurek uwielbiam ale nie gotuje bo jem go sama wic dla jednej osoby niewarto
Barszcz czerwony, pieczarkowa, krem z kurek i rosołek mmmm
Jednak tradycja w narodzie jest
. Tak czytam Wasze posty i widzę, że zupy zimą jednak popularne są. Też uważam, że zimą nic lepiej nie rozgrzeje jak polska , dobra zupa.
Mnie takie bardziej orientalne zupy teraz po głowie chodzą. zna może któraś z Was dobry przepis na zupę krewetkową? Jadłam w życiu tylko raz i baaaardzo mi smakowała.
Mnie takie bardziej orientalne zupy teraz po głowie chodzą. zna może któraś z Was dobry przepis na zupę krewetkową? Jadłam w życiu tylko raz i baaaardzo mi smakowała.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Ja gotuje tradycyjne nasze zupy . Jakos mi nie wchodza w krew te wyrafinowane zupy . Zostaje przy naszym
Uwielbiam wszystkie zupy!Cebulowa,żurek,pomidorowa,z soczewicy,fasolowa...Długo by tu wymienać...Są smaczne,zdrowe i moje ulubone!
-
AnaStazJa
Mmm... zima za oknem więc jak wracam do domu zmęczona i od progu czuję zapach pysznej zupki to od razu wracają mi siły
Pyszny rosołek ze sporą szczyptą pieprzu na rozgrzewkę to jest to czego mi trzeba. Pomidorowa, rosołek, barszczyk czerwony, jarzynowa, kalafiorowa wszystkie uwielbiam i nie wyobrażam sobie tygodnia bez którejś z nich. Wtedy już nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba, a jak się zdarzy, że na domową zupkę liczyć nie mogę to i tymi z torebki nie pogardzę. Czasami można znaleźć naprawdę ciekawe smaki i też jest ciekawie 
Ostatnio zmieniony śr mar 13, 2013 10:48 pm przez AnaStazJa, łącznie zmieniany 1 raz.
Dla mnie nr 1 to zupa krem brokułowy z grzaneczkami czosnkowymi i startym parmezanem 
-
helenka814
- Miła Kobietka
pycha ogórkowa
rewelacyjna klopsowa
dobry rosół nie jest zły

rewelacyjna klopsowa
dobry rosół nie jest zły
-
Vanilia ;)