W jakim wieku komputer?

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

W jakim wieku komputer?

Post autor: Theila »

Mój synek idzie teraz do IV klasy. Już w trzeciej miał zadawane prace domowe do wyszukania na internecie, albo odtwarzanie płyt, ktore dołączone były do podręczników. Czy myślicie, że to dobry moment na jego własny laptop oczywiście po rodzicielską kontrolą ?
a_gatka

Re: W jakim wieku komputer?

Post autor: a_gatka »

A bardziej będzie się uczyć czy grać? :)
Awatar użytkownika
milla77
Fajna Kobietka

Post autor: milla77 »

Myślę, że moment dobry. Dzieci teraz szybko są obcykane z technologiami, spora część dzieciaków dostaje na komunie tablety czy laptopy. Jeśli będziesz miała kontrolę nad tym co robi to czemu nie, moja koleżanka z pracy niedawno kupiła swojej córce, też chyba w podobnym wieku do Twojego syna niedawno laptop z odpinaną klawiaturą w Saturnie chyba, młoda zadowolona, na pewno się przyda taki sprzęt.
Awatar użytkownika
redorange666
Samiec

Post autor: redorange666 »

Moja córka dostała laptopa na komunię czyli ma lat 9.
Gra i uczy sie na nim... więc to chyba dobry moment na naukę podstaw informatyki :)
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

No to tym bardziej myślę, że dla mojego to dobry czas, bo jednak jest rok starszy. Tylko teraz jaki? Ja mam Lenovo i jestem z niego zadowolona. Zastanawiam się jaki wybrać dla synka. Media Markt mialo teraz jakieś promocję i może uda mi się kupić coś niedrogiego, a dobrego. Możecie coś polecić?
Awatar użytkownika
redorange666
Samiec

Post autor: redorange666 »

Media to nie miejsce do kupowania kompa.
Koputronik polecam... i nie iwem dla czego myślisz o laptopie a nie o stacjonarnym kompie.
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Znajomi mi powiedzieli, że lepiej laptop, bo w razie potrzeby można gdzieś zabrać, albo nawet skorzystać nie tylko przywiązanym do biurka. Sama mam laptopa i jakoś lepiej mi się go użytkuje niż stacjonarny komputer. Sama mam Lenovi i tak myślę, żeby i taki dziecku kupić. A Media Markt dlatego, że mają teraz promocje i zeszli z cen nawet o te 200-300zł. Nawet upatrzyłam sobie jeden komputer, ale nie wiem czy znasz się na tyle, żeby mi powiedzieć czy by się nadawał?
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Theila podaj namiary na model
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Upatrzyłam sobie taki, bo pomyślałam, że i ja mogę sobie w miarę potrzeb korzystać, a mam nadzieję, że posłuży ładnych parę lat.

Notebook LENOVO IdeaPad G510
Ostatnio zmieniony wt wrz 16, 2014 11:06 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: bez linków proszę
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Patrząc na parametry, to nie wiem czy dla dziecka to nie za dużo.
Moja mama niedługo wraca, kupowaliśmy jej też lenovo ale nie pamiętam jaki model.
Tańszy niż ten ale na małe potrzeby spokojnie wystarczy
zelda87
Jestem tu nowa :)

Post autor: zelda87 »

Myślę że dobry moment na komputer, sama dostalam pierwszy komputer w wieku 10 lat. Ważne żeby nie grał na nim godzinami, bo to jest zaraza dzisiejszych czasów
kulka23
Miła Kobietka

Post autor: kulka23 »

u nas asus, a 10 lat to chyb wiek w sam raz,dzieci juz na komunie nie ktore dostaja, a jak bedziesz kontrolowac to nie powinno byc problrmu
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

No wybrałam taki bo pomyślała, że ma posłużyć nie na rok, ale może na kilka pierwszych lat. On do grania ma xBoxa, więc komuter potrzebny mu stricte do nauki, ale za to sama czasem chętnie z niego skorzystam. Czy myślisz, że ogolnie paramatrami sprawdzi się w takim codziennym uzytkowaniu?
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Theila wg mnie parametry jak najbardziej ok ;) i na pewno się sprawdzi
Franciszka
Miła Kobietka

Post autor: Franciszka »

Wydaje mi się że komputer można dziecku udostępnić dość wcześnie, ale w rozsądnej dawce. Szybko będzie łapać technologię :)
Awatar użytkownika
Astra
Super Gaduła

Post autor: Astra »

Ja mysle, ze czym wczesniej tym lepiej, bo przynajmniej mniej bedzie osob ,,uposledzonych,,
technologicznie.
XXI wiek niejako wymusza i przyspiesza ten rozwoj i to niezaleznie od naszych
przekonan czy zapatrywan.
Nie da sie takiej chlonnosci ,,wiedzy,, komputerowej ograniczyc czymkolwiek, a juz napewno dyskusja na temat ew wieku rozpoczynania takiej edukacji technologicznej , skad inad bardzo skomplikowanej.
Oczywiascie kazdy w koncu sam decyduje kiedy co i jak. :ok:
lunka20
Miła Kobietka

Post autor: lunka20 »

kupiłam dziecku komputer w wieku 7 lat, uczył się przy kompie do szkoły,grał w gry itp , nie żałujemy , że kupiliśmy tak wcześnie.Z informatyki później miał 5:-)
aga70

Post autor: aga70 »

Też długo zwlekałam z zakupieniem komputera. Nasze dzieci dostały jak poszły do 3 klasy. Okazało się, że jest niezbędny do nauki. Teraz faktycznie też grają, ale staram się kontrolować ten czas. Oby dalej się udawało!
Fermia

Post autor: Fermia »

Ja myślę, zeby jak najszybciej oswoić dziecko z cyfrowym światem. To nic szkodliwego pod warunkiem, że się wyznacza określone godziny i kontroluje
blueskay
Miła Kobietka

Post autor: blueskay »

według mnie wiek 7-8 lat to najwcześniej.
sky37

Post autor: sky37 »

Uważam, że im wcześniej dziecko zapozna sie z nowoczesnymi technologiami tym lepiej. Trzeba mieć tylko na uwadze to, że surfowanie w internecie w młodym wieku przekłada się na problemy z koncentracją.
Konwerter mediów - Navi-net.pl
Dalila1

Post autor: Dalila1 »

Ja też uważam, że jak najszybciej należy dziecko uczyć obsługi komputera - na dzisiejsze czasy to podstawa ! A jakiś limit na granie też powinno sie dziecku dać, tym bardziej że istnieją gry an koncentrację, pamięć itd - nie za dużo oczywiście, ale też nie zabraniać cakiem
kidgoo 2
kania

Post autor: kania »

Im wcześniej tym dziecko może mieć większe problemy z koncentracją. Moim zdaniem 5 - 6 klasa dopiero ma sens. W innym wypadku dziecko może mieć problemy z czytaniem.
http://naszezdrowie.crazylife.pl/
elwira321
Miła Kobietka

Post autor: elwira321 »

Im później wprowadzimy komputer tym lepiej dla dziecka.
hej naturalne piekno :D
88Mariolka
Fajna Kobietka

Post autor: 88Mariolka »

Komputer w dzisiejszych czasach to niezastapiony element nauki a przede wszystkim pracy. Jezeli obawiasz sie ze dziecko bedzie spedzac zbyt duzo czasu przy komputerze mozesz zalozyc haslo i dodatkowo zainstalowac aplikacje, ktora o okreslonej godzinie sama wylaczy komputer.
sama natura :D
ODPOWIEDZ