Będę wdzięczna
Unieważnienie ślubu kościelnego
Unieważnienie ślubu kościelnego
Czy macie doświadczenie lub wiedzę na ten temat ?
Będę wdzięczna
Będę wdzięczna
Re: Unieważnienie ślubu kościelnego
kamajana pisze:Czy macie doświadczenie lub wiedzę na ten temat ?
Będę wdzięczna
Znam osoby, które dostały unieważnienia z bardzo "błahego" powodu, czyli zdrada przed ślubem. Ale mam także znajomą parę, która walczy już trzeci rok, i bezskutecznie. Być może zależy to od osoby, która rozpatruje wniosek. Na pewno trzeba podać bardzo konkretne i przekonywujące powody unieważnienia ślubu kościelnego.
Ja też słyszałam, że coraz więcej osób dostaje i nie rozstrzygają tam o winie jak przy rozwodzie tylko musi być powód, no i kosztuje to trochę.
Szukam informacji z jakich powodów " przechodzą " wnioski ?
Szukam informacji z jakich powodów " przechodzą " wnioski ?
Podstawą do otrzymania „rozwodu kościelnego” jest podejrzenie, że prawo kanoniczne zostało złamane już w chwili zawarcia małżeństwa. Kościół Katolicki bierze tu pod uwagę 12 przeszkód małżeńskich, czyli takich okoliczności, które sprawiają, że dana osoba jest niezdolna do zawarcia małżeństwa. Są to:
- Przeszkoda wieku
- Przeszkoda niemocy płciowej
- Przeszkoda węzła małżeńskiego
- Przeszkoda różnej religii
- Przeszkoda święceń
- Przeszkoda publicznego, wieczystego ślubu czystości
- Przeszkoda uprowadzenia
- Przeszkoda występku (zabójstwa współmałżonka)
- Przeszkoda pokrewieństwa
- Przeszkoda powinowactwa
- Przeszkoda przyzwoitości publicznej
- Przeszkoda pokrewieństwa prawnego (adopcji)
Więcej na stronie SPAM
- Przeszkoda wieku
- Przeszkoda niemocy płciowej
- Przeszkoda węzła małżeńskiego
- Przeszkoda różnej religii
- Przeszkoda święceń
- Przeszkoda publicznego, wieczystego ślubu czystości
- Przeszkoda uprowadzenia
- Przeszkoda występku (zabójstwa współmałżonka)
- Przeszkoda pokrewieństwa
- Przeszkoda powinowactwa
- Przeszkoda przyzwoitości publicznej
- Przeszkoda pokrewieństwa prawnego (adopcji)
Więcej na stronie SPAM
Ostatnio zmieniony śr paź 17, 2018 7:00 am przez Jamelia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
-
Mała_Kaśka
- Fajna Kobietka
Ja właśnie słyszałam że nie jest to takie proste, zastanawia mnie, czy faktycznie w ogóle jest to możliwe. Bo wśród moich znajomych dwóje się stara już któryś rok i bezskutecznie...
Większość ludzi podaje zdradę lub nie spełnianie obowiązków małżeńskich. Znajomi dostali takie unieważnienie kiedy wpisali, że jedno z nich zrezygnowało z wiary i utwierdza drugie o ateizmie.
- ujagny_blog
- Jestem tu nowa :)
Moi znajomi powołali się na to, że w momencie ślubu byli niedojrzali do miłości. To wystarczyło - małżeństwo zostało unieważnione.
Jagna
http://ujagny.blog.pl/
http://ujagny.blog.pl/
- Anastazja099
- Fajna Kobietka
Teraz jest łatwiej, kiedyś to było praktycznie nie do wykonania.
Jedno powiem - "szykuj kasę"
Jedno powiem - "szykuj kasę"
Pytanie tylko czy naprawdę jest ci to aż tak bardzo potrzebne? Może następny wystarczy cywilny?
http://swiatnalesnikow.pl/
Dokładnie, ślub cywilny przecież może być równie piękny, poza tym mniej problemów stwarza w przyszłości (przecież nie wiadomo, jak długo potrwa kolejne małżeństwo, prawda?)
adwokat Warszawa
ja chyba też będę się starała o unieważnienie ślubu kościelnego.... póki co czekam na rozwód cywilny 
-
delfinkidwa
wiecie, nie ma czegoś takiego jak unieważnienie ślubu kościelnego, w sensie, że był ważny, a teraz już nie jest - Kościół orzeka tylko czasami o tym, że został nieważnie zawarty, czyli nigdy nie był ważny
sklep.klasycznebuty.pl
- BLONDIrELLA
- Miła Kobietka
Wiecie, ja mam bardzo przykre doswiadczenia z "małżeństwa", zastanawiam sie czasem czy nie zacząc sprawy z rozwodem kościelnym, ale... nie mam tyle cierpliwości żeby na nowo to wszystko "zaczynac / przypominac" sobie, a powody mam bardzo poważne i udowodnione.
Rozwód miałam ponad 2 lata temu..
Chciałabym to zrobic, ponieważ źle sie czuje z tą myslą, wydaje mi sie ze sprawa "małżeństwa" jest nie zakonczona...
Chciałabym to zrobic, ponieważ źle sie czuje z tą myslą, wydaje mi sie ze sprawa "małżeństwa" jest nie zakonczona...
Unieważnienie ślubu kościelnego jest możliwe, ale trwa długo i jest bardzo kosztowne.
http://www.wacker.machonko.poznan.pl/
-
KarolinaZGogolina
Jak chcecie zobaczyć przykładowy wniosek wypełniony z konkretnymi powodami który został pozytywnie rozpatrzony to wpiszcie sobie na allegro "rozwód kościelny wniosek"
Ja jednak polecam skorzystać z pomocy prawnika w pisaniu takiego wniosku. Mogę tu polecić Panią SPAM doświadczona i rzeczowa, na pewno pomoże i podpowie co powinno się znaleźć w takim wniosku.
Ostatnio zmieniony sob mar 23, 2019 10:55 pm przez Jamelia, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam taki przypadek w rodzinie dostali po roku.ujagny_blog pisze:Moi znajomi powołali się na to, że w momencie ślubu byli niedojrzali do miłości. To wystarczyło - małżeństwo zostało unieważnione.
https://mmanufaktura.pl
Zainteresowanych tematyką kościelnego procesu o nieważność małżeństwa zapraszam na mój blog, na którym obok poruszanego tematu mogą Państwo zapoznać się z moją działalnością:
SPAM
dr Arletta Bolesta
adwokat kościelny
SPAM
dr Arletta Bolesta
adwokat kościelny
Ostatnio zmieniony śr paź 17, 2018 6:59 am przez Jamelia, łącznie zmieniany 1 raz.
ujagny_blog pisze:Moi znajomi powołali się na to, że w momencie ślubu byli niedojrzali do miłości. To wystarczyło - małżeństwo zostało unieważnione.
Taki sam przypadek miałam w bliskiej rodzinie obrzucali się błotem ale dostali rozwód z orzeczeniem że byli nie dojrzali do małżeństwa.
www.eurolis.pl
No, też myślę, że tu raczej chodzi o kasę 
-
CherylCole
- Miła Kobietka
Unieważnienie ślubu kościelnego zazwyczaj trwa 2 lata. Albo i więcej. Wszystko zalezy od danej sprawy. Najpierw ja np. miałam rozwód. Musiałam miec wynajętego adwokata panią mecenas SPAM która bardzo mi pomogła przejść przez całą rozprawę, a łatwo nie było. Tymbardziej, ze mężowi cięzko było cokolwiek udowodnić, zwłaszcza zdradę i przemoc emocjonalną wobec mnie .
Ostatnio zmieniony czw gru 06, 2018 4:08 pm przez Jamelia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powiem Ci szczerze, że nie znam się na rozwodach ale znam blogi prawnicze, na których na pewno znajdziesz potrzebne Ci informacje. Nie udawaj się od razu do kancelarii na porady stacjonarne bo zapłacisz dużo pieniędzy za porady, które możesz odnaleźć w internecie. Dowiedz się najpierw większości rzeczy czytając artykuły.
https://kancelaria-adwokacka24.pl
I dlatego tylko cywilny i dlatego wypowiedzieć konkordat.
Ale w sensie o co chodzi? Przeciez chyba jak uniewaznisz slub w urzedzie stanu cywilnego to kosciol nie ma prawa traktowac was dalej jako malzenstwa.
-
Czarny-aniolek
Co potrzebujesz dokładnie wiedzieć? Ja tego nie przechodziłam, ale ktoś z moich bliskich tak.. to się nazywa kanoniczne stwierdzenie nieważności małżeństwa - i to co mogę powiedzieć od razu - przyda Ci się adwokat. Jak coś, to sprawdzony jest adwokat-dratwa.pl/ (z Katowic).