Torbiel na jajniku
-
Depresja40
Torbiel na jajniku
Miłe panie czy któras z Was miała torbiel ? Jak się teraz to leczy? Ja miałam 16 lat temu usunietą operacyjnie(w 2 miesiacu ciąży).Teraz znowu się pojawila. Wykryłam ją rok temu i od tego czasu sie powieksza. Na razie lekarz mówi ze trzeba ją obserwowac. Słyszałam ze moze sama sie wchlonąć, ale czy trzeba w tym celu brac jakieś leki? czy w dalej usuwa się je operacyjnie?
-
babel
Re: Torbiel na jajniku
Z tego co mówila mi moja kolezanka, to ona brała jakieś leki, torbiel jej zniknęła, ale potem tak czy siak się odnowiła i musiała mieć ją miec tak czy siak usuwaną, także nawet nie wiem czy jest sens się truć lekami, jak i tak potem trzeba udać się na zabieg.
-
gosik
Kazda z nas jest inna ,mnie pomogly leki,dawno to bylo mniej wiecej jak u ciebie.
Czasem potrzeny jest zabieg chirurgiczny to zalezy od wielkosci torbieli.Lekarz powinien ci wszystko powiedziec,jesli nie mówi...zmien lekarza.
Czasem potrzeny jest zabieg chirurgiczny to zalezy od wielkosci torbieli.Lekarz powinien ci wszystko powiedziec,jesli nie mówi...zmien lekarza.
-
babyisback
Podobno może sama pęknąć, natomiast u mnie sama nie pękła i tak czy siak miałam operację. Ale ponoć może się odnawiać nawet po zabiegu...
-
chudzia47
Witam.
Mam torbiel 5 cm,biore tabletki aby wywołać okres,ale nadal go nie mam(biore od 5 dni) Mozecie mi cos wiecej napisac o tym,czy lepiej usunac operacyjnie czy jak,bo juz dosyc dlugo pojawiaja mi sie torbiele,najpierw leczylam tabletkami i byly mniejsze,ten jest najwiekszy.
Z góry dziękuje!
Mam torbiel 5 cm,biore tabletki aby wywołać okres,ale nadal go nie mam(biore od 5 dni) Mozecie mi cos wiecej napisac o tym,czy lepiej usunac operacyjnie czy jak,bo juz dosyc dlugo pojawiaja mi sie torbiele,najpierw leczylam tabletkami i byly mniejsze,ten jest najwiekszy.
Z góry dziękuje!
-
tosia
Zawsze lepiej na początku próbować lekami pozbyć się torbiela, jednak jeśli to nie pomaga to pozostaje tylko zabieg. Obecnie torbiele usuwa się za pomocą laparoskopii, jakieś 2 dni w szpitali i 3 małe dziurki w brzuchu.
-
żuczek
Miałam torbiel i lekarz mi przepisał na to tabletki antykoncepcyjne (nie wiem na jakiej zasadzie to działało), po jakich torbiel mi się wchłonął. Choć może zdarzyć się tak, że torbiel pozostanie i będzie nieunikniona operacja. Teraz robi się laparoskopem.
-
Kitek
ja tez spotkałam się z tym, że torbiele wchłaniają się po stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych.
-
prawieidealna
Uporczywy torbiel
Cierpię od trzech lat na torbiel lewego jajnika. Lekarz zapisał mi Midianę, ale przeczytałam, ze to lek antykoncepcyjny.... Czy pomylił się, czy to tez może leczyć torbiel jajnika?
-
greencat
Re: Uporczywy torbiel
Hormony przepisuje się na wiele schorzeń, nie tylko w celach antykoncepcyjnych, spokojnie, lekarz wie co robi. Prz okazji masz bonus w postaci ochrony przed ciążą 
Siema dziewczyny, otóż miałam torbiel. Mój problem tkwi w tym, że byłam u ginekologa wczoraj i powiedział mi, że torbiel PĘKŁA i wyzdrowiałam. Ja wyleciałam radosna i dopiero w domku, wpadłam na genialny pomysł sprawdzić w internecie to i owo. Wiadomo, tabletki antykoncepcyjne przepisuje się na WCHŁONIĘCIE torbieli, a on powiedział, że pękła. Myślicie, że po prostu się przejęzyczył? Teraz to ma się tak, że po prostu zgłupiałam. Miałam jakieś nudności, ale dopiero co zaczęłam stosować antykoncepcję, co może być przyczyną mdłości. Teraz jestem w trakcie owulacji- brunatna maź i kłucie jajników. I nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Po prostu zgłupiałam. Ale lekarz przecież by mnie uprzedził, gdyby coś było nie tak...
Nothing is true, everything is permitted.
Internet to zły doradca, nie warto szukać porad medycznych w sieci, bo można odkryć u siebie mnóstwo schorzeń. Dlatego najlepiej by było, gdybyś po prostu dopytała lekarza. Tym bardziej jeśli doskwierają Ci jakieś dodatkowe objawy. Ewentualnie, jeśli już naprawdę nie ma innych możliwości, to po prostu zapytaj gdzieś na jakimś medycznym forum, w którym wypowiadają się specjaliści.
-
Biopiekno_pl
- Miła Kobietka
A w jaki sposób lekarz stwierdził pęknięcie torbieli? Miałaś robione badanie USG? Na wszelki wypadek możesz udać się do innego lekarza. Bo owszem, może to sie wchłonąć, ale nie musi. A jeżeli masz do tego dolegliwości, to raczej niewskazane jest odkładanie wizyty u ginekologa.
www.biopiekno.pl - Kosmetyki naturalne, ekologiczne, organiczne i mineralne.
- ewciakanzas
- Miła Kobietka
Witam. Ja także miałam sporo problemów z torbielami, tylko że mi się pojawiły poprzez branie tabletek anty
lewy jajnik 5,5cm i prawy 3,5. Gin przepisał mi hormony po których się torbiele wchłonęły, pytałam co się stanie jeżeli pęknie gin powiedział że to jest nie groźne i że ta wydzielina z torbielem wyjdzie razem z miesiączką. Jeżeli by były bardzo duże to wtedy są do usunięcia. Nadal borykam się z tymi jajnikami, ponoć mam tendencje do torbieli 
"Miłość rodzi się w spojrzeniu, ale dojrzewa w uśmiechu, tym uśmiechu, którym porozumiewacie się bez słów, a który oboje tak dobrze rozumiecie,
który mówi: jestem tu z tobą ... i zawsze będę..." ;**