A Wy próbowałyście już? Jaki smak?
Tiramisu?
Tiramisu?
Jadłyście już nowe czekolady od Wedla o smaku znanych deserów? Ja próbowałam tej o smaku tiramisu, pyszna jest. Każda kostka jak mały deser, tak pysznie chrupią w niej kawałki ciasteczek. Tabliczki są bardzo duże, więc i przyjemności jest więcej 
-
supełek
Re: Tiramisu?
Ja jadłam wszystkie smaki, cerem brulee,panna cotta i tiramisu także, nie powiem pyszne są i taka duża tabliczka świetnie na prezent się nadaje 
-
Georginaxxx89
- Jestem tu nowa :)
Mi osobiście smakuje Panna Cotta. Ma idealny smak.
-
katarzyna.pazewska
- Jestem tu nowa :)
Dietetyczne niestety to nie jest i nie można sobie na to pozwolić zbyt często.
- malinka 61
- Kobietka Expert
Polecam zrobienie sobie w domu wspaniałe tiramisu , radość dla podniebienia wielka i łatwo je zrobić 
Przy podejmowaniu decyzji, nie zważaj na innych, kieruj się głosem serca i własnym instynktem...

Może chociaż jakiś przepis? 
hmm.. ja musiała bym poszukać, bo mam taki przepis co się robi tyle ile porcji potrzebuje się.. 
jak znajdę to podam
jak znajdę to podam
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
- malinka 61
- Kobietka Expert
Składniki:Ciasto Tiramisu ;
750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
2 paczki podłużnych biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
kakao do oprószenia
50 ml likieru Amaretto
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę (najwygodniej mikserem). Dodać mascarpone i wymieszać, aż do połączenia mas (można delikatnie zmiksować). Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą serową.
Zaparzyć kawę, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków. Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły; ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią.
Na biszkopty wyłożyć warstwę sera. Przerw między biszkoptami nie wypełniać okruszkami (ma tam być ser).
Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, namoczyć kawą. Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stężeć.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego:).
750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
2 paczki podłużnych biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
kakao do oprószenia
50 ml likieru Amaretto
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę (najwygodniej mikserem). Dodać mascarpone i wymieszać, aż do połączenia mas (można delikatnie zmiksować). Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą serową.
Zaparzyć kawę, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków. Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły; ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią.
Na biszkopty wyłożyć warstwę sera. Przerw między biszkoptami nie wypełniać okruszkami (ma tam być ser).
Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, namoczyć kawą. Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stężeć.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego:).
Przy podejmowaniu decyzji, nie zważaj na innych, kieruj się głosem serca i własnym instynktem...

Tiramisu jest pyszne! trzeba tylko uważać, żeby za bardzo nie nasączyć biszkoptów. Ja tak niestety zrobiłam i ciasto się nieco rozpadało. Chociaż i tak było pyszne!
Nawet po największej burzy wychodzi Słońce!
- malinka 61
- Kobietka Expert
Dzisiaj zrobiłam ekspresowe tiramisu , będzie do kawki na popołudnie

- malinka 61
- Kobietka Expert
Właśnie dzisiaj zakupiłam dwa serki na tiramisu , i zrobię na niedzielę , 

Kocham Tiramisuuu... a najlepsze w tym wszystkim jest to, że robi się je w 20 minut 
pracy.blogspot.com/">Poszukiwacz pracy.
Tiramisu w ogóle nie smakuje jak tiaramisu tylko jakaś dziwna słodka ulepa ;/
Tiramisiu to jeden z najlepszych deserów ever!