Tatar

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.
ODPOWIEDZ
Waleria
Jestem tu nowa :)

Tatar

Post autor: Waleria »

Lubicie takie danie jak tatar?
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Re: Tatar

Post autor: Jamelia »

Niekoniecznie :)
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
Awatar użytkownika
Lena_Adams
Miła Kobietka

Post autor: Lena_Adams »

Taki z łososia bym zjadła :P
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Kiedyś jadłam, byle nie za często
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Mangosia12

Post autor: Mangosia12 »

Nigdy w życiu :p
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Mangosia12 pisze:Nigdy w życiu :p
bo,.... fajnie gdybyś uzasadniła..
bo tak to traktuję posta jako nic nie wnoszącego do tematu i do skasowania
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
pomaranczka
Miła Kobietka

Post autor: pomaranczka »

Ja uwielbiam, ale jem tylko przyrządzony przez siebie, albo kogoś kogo znam. Nie bardzo sobie wyobrażam zamówienie tego w knajpie. Trochę bym się bała jeść surowe rzeczy w miejscu, do którego nie mam zaufania
http://dmcauto.pl
emilak21

Post autor: emilak21 »

uwielbiam tatara, najlepszy z cebulką i kiszonym ogórkiem. Ostatnio próbowałam mieso tatarowe z biedronki, ale nie polecam - bardzo ciągnące ciężko je doprawić. Najlepszy robi moja mama i cieszę się, że mogłam podpatrzyć jak je robić - goście są zachwyceni !
Awatar użytkownika
perła

Post autor: perła »

też uwielbiam ale tylko własnej roboty. Zawsze mrożę wołowinę zanim zrobię tatara, mam wrażenie że temp. zniszczy coś niedobrego co zawiera mięso. Ale wiem że to złudne i tak nie powinno robić
Awatar użytkownika
redorange666
Samiec

Post autor: redorange666 »

Najlepszy jaki można zjeść to tatar z Sarniny. Jest to najdelikatniejsze mięso. Jego się nie mieli tylko ściera bardzo ostrym nożem. Do tego żółtko, cebulka, pieprz i sól...nie ma lepszego. Niestety ciężko dostać sarninę.
Tak uwielbiam tatar.
Awatar użytkownika
perła

Post autor: perła »

redorange666 pisze:Najlepszy jaki można zjeść to tatar z Sarniny. Jest to najdelikatniejsze mięso. Jego się nie mieli tylko ściera bardzo ostrym nożem. Do tego żółtko, cebulka, pieprz i sól...nie ma lepszego. Niestety ciężko dostać sarninę.
Tak uwielbiam tatar.
mało kto może spróbować, bo sarny chyba pod ochroną są czy mylę się
Awatar użytkownika
redorange666
Samiec

Nie nie są i Sarnine można dostać czasami w sklepach lub mieć znajomego myśliwego
Awatar użytkownika
Demeter
Fajna Kobietka

Post autor: Demeter »

Przyznam, że mój wujek leśniczym był i polował, a nigdy tatara z sarniny nie jadłam. Muszę się uśmiechnąć do kuzyna, może kiedyś się załapię na sarninę, to spróbuję. Za to z wołowiny co jakiś czas robię w domu. Tylko mięso kupuję gotowe, bo maszynka czeka na mnie w sklepie, nadal jej nie kupiłam...
Awatar użytkownika
8Amelia0
Miła Kobietka

Post autor: 8Amelia0 »

Tatar to wspaniała potrawa. Rzecz jasna, trzeba mieć nosa (lub solidną recenzję!) do miejsca w którym będzie on przygotowany, bo można się solidnie zawieść. O wołowy jest dość prosto, jeśli jednak chodzi o ten z łososia... jest tylko jedna lokalizacja w Polsce - Dźwirzyno (dziura - bez urazy! - nad morzem paradoksalnie!), gdzie jadłam dobrego, wykraczającego poza wszelką skalę.

Nie bójcie się, że to danie surowe, będziecie zaskoczone, jakie cudowne smaki Was przez to omijają.
DarkChocolate

Post autor: DarkChocolate »

Ja lubię tatar, ale tylko z odpowiednimi dodatkami. Na pewno pasuje do niego dobre pieczywo i trochę pieprzu, lubię też polać go sokiem z cytrynki. :) Ostatnio odkryłam, że doskonale komponuje się z... kaparami. Na przykład kapary Ole! są bardzo fajne, bo występują w różnych smakach. Najlepsze do tatara są, moim zdaniem, kapary z marynowanym pieprzem. Tatar musi być trochę pikantny, a te kapary super orzeźwiają jego smak. Nie wiem jak to opisać. Trzeba spróbować. ;)
Awatar użytkownika
redorange666
Samiec

Żółtko, drobno posiekany ogórek kiszoney, cebulką, pieprz i odrobina soli. Palce lizać.
duśka90

Post autor: duśka90 »

Bardzo długo nie mogłam się przekonać do tatara, ale odkąd dałam się namówić mężowi na spróbowanie go w naszej ukochanej restauracji, Akademii na warszawskim Mokotowie, to po prostu przepadłam :D Od tego czasu przygotowuję go regularnie, ale najbardziej zawsze smakuje mi w tradycyjnej odsłonie - z żółtkiem ogórkiem, cebulką, solą i pieprzem. Pycha <3
milosniczkawin

Post autor: milosniczkawin »

Tatar - pycha. Choć jest tylko jedno ale w moim przypadku, to jednak surowe mięso, jem tylko jak sama przygotuję lub u kogoś kogo jestem pewna. Nigdy w życiu nie zjadła bym tatara ze sklepu a tym bardziej takiego pakowanego w folii jam można spotkać w biedronce.

Post autor: Krenni »

Uwielbiam, moglabym jeść kilogramami :D
S.o.s.

Post autor: S.o.s. »

Ja mogę w każdych ilościach i codziennie, z marynowanymi grzybami, cebulą i ogórem kiszonym :D Ostatnio dodawałam też anchois i kapary, pycha!
ODPOWIEDZ