Witam.. Karmie dziecko od 2 dni tylko butelka.. Syn ma 3 tygodnie po jedzonku jest senny, ale czasem przebudza sie i napina jakby chcial zrobic kupke, a nie może. Mówili mi, że to mogą być kolki, ale jest spokojny i nie wygląda na takiego którego by cokolwiek bolało tylko po prostu się denerwuje.
Jak czesto dziecko na mleku sztucznym powinno sie wypróżniać ? Wiem, że na naturalnym dzieje się to o wiele częściej.
I jakie ilości powinien zjadać mój maluszek.. Na opakowaniu norma dla miesięcznego dziecka jest 90 ml, mój zaspakaja się butelka 120 ml
SZTUCZNE MLEKO
Re: SZTUCZNE MLEKO
Takie napinanie jest całkiem naturalne przy niedojrzałym układzie pokarmowym. najprawdopodobniej Synek napina się, ponieważ zbierają mu się gazy. Jeśli nie płacze, oznacza to, że go nic nie boli i nie musisz się martwić, jest to sytuacja przejściowa, choć kolki mogą się pojawić w drugim miesiącu zycia, a nawet później. Przy mleku modyfikowanym stolce powinny być choć raz dziennie, aby jelita mogły się oczyszczać. Przy karmieniu naturalnym bywa różnie, czasem kupki są dwa razy w tygodniu a czasem co pół godziny.