Sposób na przypaloną blachę z piekarnika

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
laelia
Gadatliwa Kobietka

Sposób na przypaloną blachę z piekarnika

Post autor: laelia »

macie jakiś sprawdzony sposób? Może preparat? Mi koleżanka polecała W5 z Lidla, ale nie pomógł. Może znacie coś skutecznego ?
Obrazek
Awatar użytkownika
kartka
Extra Kobietka

Re: Sposób na przypaloną blachę z piekarnika

Post autor: kartka »

A o jakich zabrudzeniach mowa? O jakimś pojedynczym "świeżym" przypaleniu czy o jakichś prehistorycznych zabrudzeniach gromadzących się miesiącami? Na lżejsze zabrudzenia powinien pomóc roztwór wody z sodą oczyszczoną i raczej skłaniałabym się ku takim "eko" rozwiązaniom (soda, ocet itp.), dzięki którym chemia później nie tkwi dalej w piekarniku i nie szkodzi posiłkom (a właściwie osobie, które je zje).
Awatar użytkownika
laelia
Gadatliwa Kobietka

Post autor: laelia »

Dzięki, już coś znalazłam
Obrazek
samoludek26
Jestem tu nowa :)

Post autor: samoludek26 »

Ja zawsze namaczam i zostawiam na noc potem to już pestka:)
kwatera krynica morska
Bibia
Fajna Kobietka

Post autor: Bibia »

Zdecydowanie soda oczyszczona z wodą, zostawić na noc, a rano potraktować CIFem
a_gatka

Post autor: a_gatka »

A nie lepiej użyć papieru albo dobrej folii do pieczenia? Przecież można nimi wyłożyć blachę i po sprawie.
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Theila »

Też takie rozwiązanie najchętniej uzywam. Teraz sa te folie wielokrotnego uzytku i można z nich korzystać do woli. U mnie całe świeta się sprawdziło i niesamowite ilości na nim upiekłam :) Podobno sie sprawdzaja też masła w takim sprayu ale nie lubie ich osobiście.
Awatar użytkownika
Panna_Mysia
Fajna Kobietka

Post autor: Panna_Mysia »

A ja po prostu namaczam formę/blachę na noc zwykłą wodą i wszystkie przypalone resztki jedzenia pięknie mi odchodzą. Trudniej, jeśli blacha się miejscami po prostu przypali na brązowo czy czarno... Na to nie mam sposobu i chętnie się dowiem, czym to odczyścić, bo standardowy Cif mi nie pomaga.
Jeśli lubisz testować nowości i otrzymywać darmowe produkty, rodzina Myszy ser-decznie zaprasza na gryzoniowy blog - http://www.mysia-familia.blogspot.com
magdaakos
Jestem tu nowa :)

Post autor: magdaakos »

Wszelkie przypalenia najlepiej czyści się proszkiem do pieczenia. Posypujesz, zostawiasz na jakiś czas i myjesz jak zwykle. Wszystko ładnie zejdzie :D
Rogatka - kwiaciarnia Kraków
Awatar użytkownika
Atlantic Polska
Miła Kobietka

Post autor: Atlantic Polska »

Tłuszcz i resztki brudu wystarczy posypać solą i podgrzewać w piekarniku tak długo, aż sól zrobi się brązowa. Następnie wystarczy wytrzeć brudną blachę ręcznikiem papierowym i umyć przedmiot tak jak to zawsze robimy.
Woli
Fajna Kobietka

Post autor: Woli »

Możesz wykorzystać do tego celu wodę utlenioną oraz sodę, oczywiście rozcieńczoną (rozpuszczoną) w wodzie. Możesz też nasypać soli na blachę i po prostu szorować. Moja mama pamiętam, że czyściła kiedyś takim preparatem, którym czyści się tez grille, nawet w nazwie tego było, że jest do grilla.
ODPOWIEDZ