skurcze łydek
-
dziewczyna_szamana
- Miła Kobietka
skurcze łydek
Hej, ostatnio przez upały strasznie kiepsko się czuję, w nocy miewam bolesne skurcze łydek, które wybudzają mnie ze snu, ogólnie czuję, że jakość snu mam bardzo kiepską, nie wypoczywam tak jakbym chciała, może przyczyną jest to za często ćwiczę? głównie w domu po 45-60min, wszystkie treningi z chodakowską, a ostatnio mocniej z kasią kępką, później stretching 10-15min. Mimo to jednak mięśnie mam sztywne i pospinane, może udać się na jakiś masaż?
Co złego to nie ja! Ole!
;D
;D
Re: skurcze łydek
Może wypłukujesz sobie magnez? skurcze chyba są kwestią niedoboru magnezu i potasu, o ile dobrze pamietam. Za dużo ćwiczeń raczej nie szkodzi (przynajmniej nie w taki sposób). Możesz sama sobie rozmasowac łydki, na pewno nie zrobisz sobie krzywdy, a trochę czułości na pewno im się przyda 
z tego co wiem skurcze są efektem małej ilości magnezu
szczególnie łatwo mozna go wypłukac z organizmu pijąc dużo kawy, piwa....
szczególnie łatwo mozna go wypłukac z organizmu pijąc dużo kawy, piwa....
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
- e-rzecznik_magneb6
- Jestem tu nowa :)
Skurcze łydek czy zmęczenie i problemy z zasypianiem mogą być oznaką niedoboru magnezu, a osoby uprawiające sport mają zwiększone zapotrzebowanie na magnez.dziewczyna_szamana pisze:Hej, ostatnio przez upały strasznie kiepsko się czuję, w nocy miewam bolesne skurcze łydek, które wybudzają mnie ze snu, ogólnie czuję, że jakość snu mam bardzo kiepską, nie wypoczywam tak jakbym chciała, może przyczyną jest to za często ćwiczę? głównie w domu po 45-60min, wszystkie treningi z chodakowską, a ostatnio mocniej z kasią kępką, później stretching 10-15min. Mimo to jednak mięśnie mam sztywne i pospinane, może udać się na jakiś masaż?
Być może pomoże na to masaż leczniczy? rozmasuje te napiete miesnie? Dodatkowo rozgrzeja sie od ugniatania i rozmasywania, wiec moze przejdzie ten bol od razu? Ja polecam salon Vivecco. kiedys chodzilam do nich na bol plecow i do dzis mam spokoj. SPAM
Ostatnio zmieniony czw lip 10, 2014 12:46 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
-
dziewczyna_szamana
- Miła Kobietka
muszę sobie pomasować te giry, bo oszaleję, dziś u mnie w mieście trochę chłodniej, więc odsapnęłam, niestety też mam taki objaw,że puchnął mi nogi, jak w ciągu dnia latam po mieście kilka h, wracam a na chatę, zdejmuję buty a różnica między stopą i łydką to serdel, zastanawiam się nad koktajlami warzywnymi na oczyszczenie ciała ogólnie, może macie jakieś przepisy, które miałyby w sobie właśnie dużo magnezu i potasu?
Co złego to nie ja! Ole!
;D
;D
Może żyjesz bardzo szybko, zawrotne tempo, obolałe nogi mogą być przyczyną. Wypróbuj ćwiczenie jogi, które reguluje i relaksuje, możliwe, że Ci pomoże. ( SPAM - polecam te produkty, sama sprawdziłam i wiem, ze sa bardzo dobre).
Ostatnio zmieniony ndz lip 13, 2014 11:20 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
- e-rzecznik_magneb6
Polecamy uzupełnienie diety o produkty bogate w magenz, takie jak np. kakao, czekolada, mleko, biały ser, kukurydza, pełne ziarna żyta i pszenicy; orzechy, migdały i suszone owoce. Nieco niższe stężenie (od 25 gram do 100 gram) zawiera chleb, ryby, mięso, jaja, kapusta i kasze. Pamiętać jednak trzeba, że jedynie 40% magnezu zawartego w tych produktach wchłania się do organizmu, dlatego warto suplementować organizm dodatkowymi źródłami magnezu.dziewczyna_szamana pisze:muszę sobie pomasować te giry, bo oszaleję, dziś u mnie w mieście trochę chłodniej, więc odsapnęłam, niestety też mam taki objaw,że puchnął mi nogi, jak w ciągu dnia latam po mieście kilka h, wracam a na chatę, zdejmuję buty a różnica między stopą i łydką to serdel, zastanawiam się nad koktajlami warzywnymi na oczyszczenie ciała ogólnie, może macie jakieś przepisy, które miałyby w sobie właśnie dużo magnezu i potasu?
Zdecydowanie powinnaś uzupełnić niedobór magnezu. Obawiam się że nie ma takiej diety, dzięki której, w tej chwili uda Ci się przywrócić właściwy poziom magnezu w organizmie, raczej bez suplementów się nie obejdzie, zwłaszcza jeśli jeszcze intensywnie ćwiczysz. Dodatkowo radziłabym unikać kawy.
Też mam czasem takie skurcze i nie wiem od czego
To nie kwestia magnezu tylko braków potasu. Jedz banany i pij soki pomidorowe. Problem w brem pozorom jest bardzo powszechny. A jeśli to dość silmne to miej pod ręką maść rozgrzewającą, taką jak np dip hot i smaruj łydki.
I ziemniaki jedz! Tam też dużo potasu 
Ziemniaki? Hmm muszę pamiętać. Ja miałam tak, ze skurcz jak mnie złapał to myślałam, że się popłaczę :/ A później jeszcze przez 2 dni czułam ten ból :/
-
śląski warzywnik
..ja tez czasami mam skurcze łydek głównie w nocy..ból przeokropny. Ale są metody..jeść wszystko co zawiera dużo magnezu i potasu..Może zerknijcie SPAM. Zaczynam pisać o zdrowej żywności i zdrowym odźywianiu. Może znajdziecie coś ciekawego dla siebie:)
Ostatnio zmieniony pt sie 08, 2014 11:47 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: to nie miejsce na reklamę
Powód: to nie miejsce na reklamę
- Specjalista Aspazji
- Fajna Kobietka
Sportowcy bardzo często skarżą się na skurcze łydek. Długotrwały wysiłek fizyczny może prowadzić do zespołu przewlekłego przemęczenia, czyli przetrenowania. Skurcze łydek mogą być skutkiem niedoboru ważnych dla organizmu elektrolitów: potasu, wapnia i magnezu. Spożywanie nadmiernej ilości kawy może prowadzić do ich wypłukiwana. Doraźnie pomoże masaż i rozciąganie mięśni. Pij także dużo wody, szczególnie jeśli dużo ćwiczysz. Warto też zaopatrzyć się w magnez i zażywać go regularnie jako suplement diety
Ja bym zrobiła badania pod kątem potasu. Sama miałam problem z mrowieniem i skurczami w nogach. Myślałam, że to wynik siedzącej pracy. Jednak do tych dolegliwości doszła senność, apatia,problemy z koncentracją. Okazało się, że mam niedobór potasu.
Magnez i potas
Wszyscy uzupełniają tylko magnez, a też potas trzeba 
Magnez, magnez i jeszcze raz magnez, do tego potas i dużo bananówdziewczyna_szamana pisze:Hej, ostatnio przez upały strasznie kiepsko się czuję, w nocy miewam bolesne skurcze łydek, które wybudzają mnie ze snu, ogólnie czuję, że jakość snu mam bardzo kiepską, nie wypoczywam tak jakbym chciała, może przyczyną jest to za często ćwiczę? głównie w domu po 45-60min, wszystkie treningi z chodakowską, a ostatnio mocniej z kasią kępką, później stretching 10-15min. Mimo to jednak mięśnie mam sztywne i pospinane, może udać się na jakiś masaż?
Przepis babci - termofor 
To pewnie fakt, że nie masz odpowiedniej ilości magnezu w organizmie. Może weź kup sobie jakieś tabletki z magnezem? Teraz dużo tego reklamują np. SPAM i inne. Nie wiem dokładnie jak to działa, ale najlepiej leczyć się samemu. Jak pójdziesz do lekarza to Cię jeszcze wykończą i tyle z tego będzie 
Ostatnio zmieniony pt maja 22, 2015 9:47 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Też tak miałam i magnez z witaminą b6 mi pomógł.
Polecam preparat, który zawiera rozpuszczalny jonowy cytrynian magnezu, gdyż jest to najbardziej przyswajalna forma tego pierwiastka (z przyswajalnością wynoszącą 90%). Niestety na rynku wciąż popularne są preparaty zawierające tlenek magnezu z przyswajalnością 4% czy ten pozyskiwany z soli nieorganicznych np. z węglanu (30%). Natomiast jeśli chodzi o dobrze przyswajalne chelaty magnezu, również i one mają niższą biodostępność niż preparaty cytrynianu.
Masaż przed snem świetnie zapobiega skurczom łydek. U mnie to sprawdzony sposób tylko Miły stęka, że codzienny obowiązek mu doszedł 
Blog o Darmoszkach w sieci - http://darmobranie.com.pl/
Skurcze mięśni nóg mogą być oznaką przewlekłej niewydolności żylnej, która objawia się rozszerzonymi naczyniami żylnymi, licznymi pajączkami czy przebarwieniami. Można ją leczyć za pomocą manualnego drenażu żylno-limfatycznego lub mechanicznego (pneumatycznego), które mają na celu stymulowanie i poprawienie krążenia w kończynach. Z kolei obliteracja (skleroterapia) piankowa polega na wstrzykiwaniu do wnętrza żylaka spienionego środka farmakologicznego.
-
espanialola
ło jezu
już nie panikujmy z niewydolnością, prawdopodobnie masz po prostu niedobór magnezu/potasu suplementuj te środki i pamiętaj że zanim proszki przyniosą efekty musi minąć minimum 2 tygodnie
Przedszkole Mokotów