Problemy z mówieniem

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
czarna_orchidea
Jestem tu nowa :)

Problemy z mówieniem

Post autor: czarna_orchidea »

Witam, jakiś czas temu zauważyłam, że moja córka nie chce rozmawiać z innymi. Umie mówić, w domu składa już ładne zdania i z nami rozmawia, ale w innych miejscach milczy jak zaklęta, np na placu zabaw buzi nie otworzyła jeszcze nigdy. Czy Wasze pociechy też miały takie problemy? Boję się, że będzie przez to miała problemy w przedszkolu czy potem w szkole. Jak myślicie, gdzie szukać pomocy?
kocikk

Re: Problemy z mówieniem

Post autor: kocikk »

Bez obaw, może jest trochę nieśmiała. Na wszystko przyjdzie jej jeszcze czas :)

Ile ma coreczka lat?
Pozdrawiam, Janina Kocik
http://www.automatycznafaktura.pl
Miniczka

Post autor: Miniczka »

Ja też uważam że nie ma powodów do obaw;) po prostu jest nieśmiałe. A spędza czas z rówieśnikami?
Awatar użytkownika
inek
Extra Kobietka

Post autor: inek »

Skoro do Was zwraca się normalnie i wiesz, że potrafi mówić to bez obaw. Pewnie ma tylko blokadę w stosunku do innych i to pewnie przez wzgląd na nieśmiałość.
Szczęście to radość z nowego dnia,
bezchmurne niebo w południe i słowo "kocham" na dobranoc...
Awatar użytkownika
gama01
Miła Kobietka

Post autor: gama01 »

Bez paniki, pewnie jest nieśmiała i nieufna w stosunku do obcych.
Awatar użytkownika
Culagula
Kobietka Expert

Post autor: Culagula »

Gdy moje dziecko było w przedszkolu, był z nimi chłopczyk który przez cały rok słowa nie powiedział przy dzieciach. Bawił się z dziećmi ale bez słowa.
Pamiętam mieliśmy po południu logopedię i przyjechaliśmy troszkę za szybko i było słychać jak dziecko przed nami ćwiczy. Gdy wychodziło, okazało się że to jest ten chłopczyk. Mój był zdziwiony i powiedział: To Jakub umie mówić?
Potem ich drogi się rozeszły bo chodzą do róznych szkół ale w zeszłym roku spotkali się znowu na treningach piłki nożnej. I całkiem inny chłopak, normalnie rozmawia, nie do poznania.
Po prostu musiał się oswoić z sytuacją, w domu miał rodzeństwo więc do dzieci był przyzwyczajony ale może chodziło o obcych. Tak więc poczekaj, córka też się oswoi, może w przedszkolu znajdzie przyjaciółkę i pomału się otworzy.
Kowalik

Post autor: Kowalik »

Witam wszystkich

Chciałam podzielić się z Wami moją niepewnością... chodzi o moją bratanicę. Jest bardzo radosnym dzieckiem i fizycznie rozwija się bez zarzutu, jednak mając już niespełna 3 lata, nadal nie mówi i nie reaguje na swoje imię. Czy mamy powody do tego żeby się niepokoić? Z tego co wiem to mój brat i jego żona jeździli po różnych lekarzach i wszystko jest niby ok. Może któraś z Was miała podobne przejścia z maluchem. Dajcie mi znać...
Nocleg Gdańsk
ODPOWIEDZ