prezerwatywa a spowiedź

Rozmowy o seksie i seksualności,o naszych pragnieniach, fantazjach erotycznych. Jak zabezpieczyć się przed niechcianą ciążą? Te i inne tematy związane z seksem i antykoncepcją poruszamy tutaj.
ODPOWIEDZ
gabriela494
Miła Kobietka

prezerwatywa a spowiedź

Post autor: gabriela494 »

Witam :)

Krótka piłka: spowiadacie się z tego, że stosujecie prezerwatywy? Ostatnio moja koleżanka powiedziała mi, że się z tego nie spowiada bo " przecież to mój chłopak używa gumki nie ja". A jak wy postepujecie? Spowiadacie się z tego? Dostajecie rozgrzeszenie ( chodzi mi to głównie o dziewczyny, które kochają się przed ślubem). Ja do tej pory z tego się nie spowiadałam bo nawet nie myślałam, że to coś złego. Teraz juz sama nie wiem czy powinnam to mówić w konfesjonale czy nie. Przyznam, że troche się obawiam, że nie dostane rozgrzeszenia, mimo, że raczej staram się żeby kontakty seksualne były jak najrzadsze ;p Jakie wy macie doświadczenia w tej kwestii? :)
Tylko mnie nazywa kochaniem ,to mój teren pod jego ubraniem.
Awatar użytkownika
Catherine
Extra Kobietka

Re: prezerwatywa a spowiedź

Post autor: Catherine »

ja odkąd jestem z chłopakiem nie byłam u spowiedzi , w ogóle nie wiedziałabym jak się zabrać za spowiadnie z seksu a tymbardziej z używania prezerwatyw...możecie mi doradzić?
„Prawdziwa miłość oznacza,że zależy ci na szczęściu drugiego człowieka bardziej niż na własnym, bez względu na to, przed jak bolesnymi wyborami stajesz.”
Awatar użytkownika
inek
Extra Kobietka

Post autor: inek »

No ja generalnie odkąd jestem z Połówkiem też spowiedź bardzo zaniedbałam i to chyba tez głównie z takich powodów o jakich wspomniano powyzej.
Szczęście to radość z nowego dnia,
bezchmurne niebo w południe i słowo "kocham" na dobranoc...
Awatar użytkownika
Carina
Kobietka Expert

Post autor: Carina »

Ja tam sie spowiadam raz do roku i nie uwazam tego za grzech, o ktorym bym musila wspominac plebanowi. ;)
Mysle ze spowiadac to sie musza Ci ktorzy faktycznie grzesza-mordujac,gwalcac,kradnac itd...a nie z takich rzeczy my.;)
"...przez noc droga do świtania -
przez wątpienie do poznania -
przez błądzenie do mądrości -
przez śmierc do nieśmiertelności..."
gabriela494
Miła Kobietka

w sumie tak sobie myślę, że to nie może być grzech przeciwko " nie zabijaj" bo sam kościół mówi, że człowiekiem sie jest od poczęcia. A jeśli by było inaczej to 99% mężczyzn zabija miliardy istnień tygodniowo :D Juz sama nie wiem co o tym myśleć, rzadko chodzę do spowiedzi, ale chciałabym to robić jednak sumiennie.
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

Post autor: Adidasowa »

Ja się jeszcze ani razu z seksu nie spowiadałam nawet, a co dopiero z używania gumek :P ja jestem zdania, że księża wszystkiego wiedzieć nie muszą. Bóg wie i to mi wystarcza. Nie lubię większości księży. A i tak spowiadam się dwa razy do roku. Na Wielkanoc i na Boże Narodzenie.
`Co w niej jest, co w niej jest czego nie mam ja?
Blask i mrok - pogubiona w snach,
Blask i mrok - co więcej miałam dać?
gabriela494
Miła Kobietka

myślę podobnie, nie uwazam się za złą osobę, więc w piekle raczej sie smażyć nie bede :D Chodze do spowiedzi cześciej głównie dlatego, że mam starszych rodziców i są bardzo religijni, nie chce im robić przykrości i tyle, bo wiem, że moge ich stracić w każdej chwili. A w spowiedzi troche mnie odrzuca myśl, że ja tu się przejmuję, mówię grzechy a ten ksiądz po godzinach może robić nie wiadomo co i nie wiadomo z kim...
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

A ja jak nie chcę czegoś księdzu powiedzieć to mówię "więcej grzechów nie pamiętam... " chociaż myślę o nich więc za nie również dostaję rozgrzeszenie :)
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

Post autor: Adidasowa »

a podobno zatajenie grzechu, nie powiedzenie go księdzu, jest gorsze niż samo popełnienie grzechu, podobno:>
`Co w niej jest, co w niej jest czego nie mam ja?
Blask i mrok - pogubiona w snach,
Blask i mrok - co więcej miałam dać?
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Theila »

Sama spowiedź to kwestia indywidualna i nie sądzę, żeby jeśli ktoś czuje taką potrzebę w myślach wypowiedział ten "grzech". Przecież to ma do Boga dotrzeć a nie do uszu księdza.
Rey
Fajna Kobietka

Post autor: Rey »

Nie spowiadam się.
Awatar użytkownika
aii
Gadatliwa Kobietka

Post autor: aii »

Theila pisze:Sama spowiedź to kwestia indywidualna i nie sądzę, żeby jeśli ktoś czuje taką potrzebę w myślach wypowiedział ten "grzech". Przecież to ma do Boga dotrzeć a nie do uszu księdza.
A istota tego nie jest inna? Z tego co pamiętam, to Bóg zna wszystkie nasze myśli i uczynki, więc taka niepełna spowiedź, jest nieważna. Przecież to chodzi o wewnętrzny spokój i wewnętrzne potrzeby. Albo coś uważam za grzech albo nie. Nie wiem po co kombinować. Skoro robię coś świadomie, bo tego chcę, a "kaliber grzechu" nikomu nie zagraża, ani bezpośrednio nie szkodzi, to nie wmawiam sobie tego, jako grzech. Katolicy chyba zapomnieli o tym, że to oni sami tworzą Kościół (Wspólnotę). Duchowni czy świeccy, wszyscy jesteście sobie równi przed swoim Bogiem, a jedynie pełnicie inne funkcje.
Alex
Fajna Kobietka

Post autor: Alex »

Grzech to przecież najczęściej czynność np. skłamałam, ukradłam itd. - czy zwrot "używałam prezerwatywy" można do tego porównać? Jak dla mnie nie, zresztą jak ktoś jest szczery w myślach, to niech sam porozmawia z Bogiem. Ksiądz nie musi znać wszystkich szczegółów, co, gdzie, kiedy z kim i przy użyciu czego.
Rey
Fajna Kobietka

Post autor: Rey »

Przed Bogiem trzeba się w pełni spowiadać, nie przed księdzem. A ja uważam że jeśli jest seks z miłości, nawet bez ślubu to nie może być grzech.
Awatar użytkownika
Culagula
Kobietka Expert

Post autor: Culagula »

Używanie prezerwatywy to nie zabijanie.. przynajmniej według mnie. Bo gdyby z każdego stosunku miał powstawać nowy człowiek to nie wiem czy nasza planeta by nas wszystkich pomieściła. A księża nie zabijają swoich plemników? Przecież ich organizm je też produkuje.... i co oni z nimi robią?
Rey, bardzo mi się podoba co napisałaś, że jeśli seks jest z milości, nawet bez ślubu to nie może być grzech :)
Zresztą zobaczcie jak kościół zmienia swoje przykazania i nakazy....
Kiedyś Wigilia była tylko postna, teraz nagle już nie musi, może być mięso...
Kiedyś w Adwencie nie można było się bawić, teraz można.
Piątki też miały być bezmięsne a ile ludzi tego nie przestrzega....
Nie zdziwię się jak za kilka lat prezerwatywa nie będzie grzechem...
A prezerwatywy chronią również przed chorobami i czasem są wskazane.... to dla zdrowia...
karolinq12
Miła Kobietka

Post autor: karolinq12 »

ja nigdy nie mówię o tym, zawsze ''wiecej grzechów nie pamietam" :P
Myślałam, że do końca życia nie będzie stać mnie nawet na głupie waciki, ale czuję, że dzięki tv.sexbook.com.pl niedługo wszystko się odmieni!:)
ODPOWIEDZ