Praca w młodym wieku
Re: Praca w młodym wieku
Ja zaczęłam już w wieku 16 lat, najpierw jeździłyśmy z siostrą na zbiory truskawek. Później w wakacje dorabiałam sobie na hali produkcyjnej przy ciastkach, była to ciężka praca, ale na pewno doceniłam wartość pieniądza.
Pozostaje tylko pytanie, czy lepsze dla młodego człowieka jest rozdawanie ulotek czy nauka do szkoły. Z czego może on lepiej skorzystać? Bo wydaje mi się, że jedno może zaszkodzić drugiemu. Z drugiej strony jeżeli i tak nie miałby nic do roboty, na przykład w wakacje, to czemu nie?
automat smt
Dzisiejsi 16latkowie jeśli nie muszą, to nie myślą o tym zupełnie. Raczej jest tendencja to odwlekania tej kwestii, no może poza jakimś sezonowym dorabianiem. I wcale to nie jest dobre moim zdaniem
witkowicka54.pl - Stacja kontroli pojazdów
Lepiej zacząć wcześniej. Ja tak żałuję, że nie zaczęłam pracować w jak najmłodszym wieku. Teraz byłabym pewnie w zupełnie innej sytuacji życiowej.
biuroszkola.pl - tablice magnetyczne
A ja uważam, że jeśli ma się możliwości to i środki to warto zacząć jak najpóźniej, bo jeszcze się człowiek napracuje przez całe życie, oj napracuje
Wyciskarka Eldom - ELDOM AGD
Moze i cale zycie napracuje ale wczesniej zaczniesz to wczesniej zaczna Ci sie skladki liczyc
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Moim zdaniem to nie kwestia napracowania. Zaczęłam pracę po 18 roku życia (wcześniej tylko raz na jakiś czas zbieranie truskawek itp.). Praca bardzo rozwija, kształtuje charakter, uczy obycia. Oczywiście, co za dużo to niezdrowo, ale wedlug mnie praca w młodym wieku to dobry pomysł
Niektórzy chcą pracować tak młodo, a inni nie mają wyjścia, bo zmusza ich do tego sytuacja życiowa. Według mnie warto zdobywać doświadczenie od najmłodszych lat, ale nie powinno zaniedbywać się swojego wykształcenia. Dzisiaj jest na szczęście wiele opcji, które pozwalają pogodzić te dwa aspekty. Np. szkoła Cosinus, to dobry wybór dla aktywnych zawodowo osób które chcą skończyć liceum i podejść do matury.
-
gosiadob91
- Jestem tu nowa :)
Dokładnie, wykształcenie jest bardzo istotne, ale dodatkowa kasa też się przyda. Szczególnie, że młodzi ludzi nie muszą podpisywać stałych umów o pracę, mogą zarabiać dorywczo i wtedy kiedy mają czas. Ja znalazłam portal dający duże możliwości takim ludziom. Na www .helphoo . com możesz zostać opiekunką do dziecka lub zająć się wyprowadzaniem czyjegoś zwierzaka. Możesz też zaopiekować się osoba starszą, ale to już raczej wyzwanie dla starszych i doświadczonych Pań. Ktoś miał fajny pomysł. Ja np znalazłam opiekuna do mojego psiaka z bloku obok 
-
orientalna_ola
- Miła Kobietka
Ja uważam, że młodzi powinni poznać możliwie wcześnie czym jest praca i trud zarobienia własnych pieniędzy oraz gospodarowania nimi. Po drugie to są praktyczne doświadczenia, które uczą zaradności życiowej.
Mi rodzice długo nie pozwalali pracować i jestem do tej pory na to "zła", a mam 30 lat
Mi rodzice długo nie pozwalali pracować i jestem do tej pory na to "zła", a mam 30 lat
Ja mam 17 lat i zastanawiam się nad wyjazdem do pracy na wakacje. Moja starsza siostra była za granicą w roli opiekunki, pojechała tam z pomocą agencji Opieka Portus i bardzo mi poleca tą firmę, ponieważ podobno bardzo troszczą się o opiekunki, które wyjeżdżają dzięki nim. Zastanawia mnie jednak, czy mogę legalnie wyjechać w tym wieku?
Myślę, że jeśli chce mieć się dobrą pracę w młodym wieku, warto zadbać o własny samorozwój. Uważam, że wiele możliwości w życiu daje nauka języka obcego. Pracodawcy chętniej zatrudniają osoby, które komunikują się biegle w języku obcym szczególnie w dużych i zagranicznych firmach.
Skoro mowa o pracy w młodym wieku, to należałoby ją odbyć w dynamicznym, młodym zespole. Takie właśnie są tutaj praca-w-jysk-jak-prezentuja-sie-zarobki-w-najwiekszych-miastach-w-2021-roku-opinie/">praca w JYSK zarobki ja sama niegdyś tam pracowałam i doceniam młody, energiczny zespół. Pracowałyśmy aż wrzało. Niektóre zadania wykonywałyśmy w formie zabawy i ze śmiechem na ustach, więc miło to wszystkie wspominamy.
Ja już w wieku 14 lat udzielałam korepetycji młodszym dzieciom, a później dorabiałam, np. na truskawkach
.
Też pojechałam w wieku nastu lat do pracy za granicę z koleżanką
. Znalazłyśmy ogłoszenie na stronie pracawue gdzie nie trzebabyło znać języka, była tez opcja wyjazdu w parach co nam bardzo pasowało. Miałyśmy tez załatwione zakwaterowanie. Fajnie było sobie tak dorobić na studia, nie wykluczone że jeszcze kiedyś tak pojedziemy ale tym rrazem na dłużej zdecydowanie.