Powracające pajączki - pomocy

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
aga_19_90
Jestem tu nowa :)

Powracające pajączki - pomocy

Post autor: aga_19_90 »

Tak jak napisałam w tytule szukam pomocy w sprawie pajączków na nogach...

Opowiem po krótce swoją historie. Nieco ponad 4 lata temu zauważyłam na nogach pierwszego pajączka. Początkowo stosowałam różne maści, kremy, które niby miały pomagać. W końcu po roku walki zdecydowałam się na skleroterapię. Po zabiegu wszystko wydawało się być ok. Pajączek znikł. Lekarz powiedział, że to kosmetyka.

Niestety po kilku miesiącach pojawiły się kolejne. Wróciłam do lekarza. Ten powiedział, że taka moja natura i zaproponował kolejny zabieg. Fakt, wcześniej informował, że z czasem mogą pojawić się inne i że to normalne. Wiedziałam, że tak może być ale nie tak szybko!!! :(

Zdecydowałam się... I kolejny i kolejny.... :( Pajączki wracały w nowych miejscach. W ciągu 3 lat miałam już 7 zabiegów. Lekarz nadal twierdzi, że tak już mam. I niestety nie ma na to recepty :(

Czy któraś z Was miała/ma podobnie? Czy coś się z tym da zrobić? Czy to możliwe, że jestem skazana na te zabiegi już zawsze? Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje...

Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Re: Powracające pajączki - pomocy

Post autor: Jamelia »

No niestety pajączki i żylaki w dużej mierze dziedziczymy, ale wpływ na to ma również odżywianie, waga, aktywność fizyczna - jeśli nad tym popracujesz to powinno pomoc.
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
aga_19_90

Post autor: aga_19_90 »

Dziękuję za radę ale ja należę do osób dbających o siebie... Dieta, aktywność fizyczna od lat. Bieganie, fitness. Szukam kogoś kto miał taki problem i jakoś go rozwiązał. :(
Mirabelka02
Miła Kobietka

Post autor: Mirabelka02 »

Kup sobie tabletki z kasztanem, do tego koniecznie rutyna z wit C, i smaruj nogi żelem z arniki (floslek chyba). Wszystko to nieco uszczelni ściany naczyń
rzyczy

Post autor: rzyczy »

No właśnie! Bo ja też mam problem z pajączkami i żylakami. W sumie od niedawna to zauważyłam bo zaledwie kilka miesięcy. Absolutnie żadnych zabiegów nie chce, bo się zwyczajnie boje i mdleje ze strachu. Słyszałam niedawno o takim preparacie VENASANA. Czy ktoś tego próbował? Ja zrobię wszystko, żeby tylko nie pójść pod ostrze noża, ale jakaś podpowiedź czy warto czy nie by się przydała. Pomóżcie dziewczyny! Załączam link: SPAM
Ostatnio zmieniony sob paź 06, 2018 9:23 pm przez Jamelia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
ulrik

Post autor: ulrik »

Są zabiegi, które usuwają pajączki. Może po prostu zapiszesz się na taki zabieg?
Miłka85

Post autor: Miłka85 »

Zabiegi na pajączki (na nogach i twarzy) mogą być krótkotrwałe. Naczynko się zamyka i to na tyle, ale nikt nie daje gwarancji, że sytuacja się nie powtórzy. Prawda, żylaki i pajączki to problem dziedziczny. Zadbaj zatem o jak najlepszą kondycję nóg. Staraj się uprawiać dużo sportu, masuj nogi (kierunek do serca), odżywiaj się tak, by nie zapychać sobie żył. Ja mam podobny problem, ale z nim walczę. Kupiłam sobie rajstopy przeciwżylakowe i nogi są mniej zmęczone i opuchnięte, więc warto tego też spróbować :).
Awatar użytkownika
pączkuszka

Post autor: pączkuszka »

No właśnie najepiej jest patrzeć na dietę, bo to ona dużo robi z tymi pajączkami. Jak nie jesz tego co niewskazane to powinno być o wiele lepiej.
„Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu” – Antoine de Saint-Exupéry, „Mały Książę”
DietetykNaWalizkach

Post autor: DietetykNaWalizkach »

Jako dietetyk kliniczny mogę Ci coś polecić od strony żywieniowej, co wspomoże tradycyjne metody leczenia i kosmetyki. Przy pajączkach warto wzbogacić jadłospis w wit.C (np. papryka, natka pietruszki, brokuły, owoce dzikiej róży, owoce bzu czarnego, jagody, truskawki), wit.E (np. oleje roślinne, zarodki pszenne, migdały, orzechy) oraz polifenole (np. herbata zielona liściasta, owoce dzikiej róży, owoce granatu, kapusta czerwona, jarmuż, szpinak, karczochy).
Dietetyk kliniczny, właścicielka poradni dietetycznej specjalizującej się w poradnictwie żywieniowym dla kobiet w ciąży oraz osób planujących dziecko - http://dietetyknawalizkach.pl

- indywidualne poradnictwo żywieniowe :)
- darmowe artykuły dla przyszłych rodziców oparte na źródłach naukowych :)
- grupy na Facebooku z ciekawostkami żywieniowymi dla przyszłych rodziców :)
liniana
Miła Kobietka

Post autor: liniana »

Na pajączki to ruszczyk bardzo dobry. Wzmacnia żyły przez co tak nie pękają, maxi3vena ma sporą dawkę tego składnika, sama biorę na obolałe, ociążałe nogi ale wiem że też na pajączki jest polecany a nawet hemoroidy. Nawet nie wiedzialam że ta roślinka to już od wielu wieków jest znana i stosowana na takie problemy.
Jinka
Fajna Kobietka

Post autor: Jinka »

Biorę regularnie kapsułki maxi3vena, widzę już, że żylaki zmniejszyły się po ponad miesiącu stosowania, pajączki zniknęły, a moje nogi już nie puchną, czuję że są jakby lżejsze.
Awatar użytkownika
Coffee89

Post autor: Coffee89 »

Ruszczyk kolczasty, bluszcz, bylica i kasztanowiec przede wszystkim :)
:kwiatek
gabiski

Post autor: gabiski »

Proponuje sie przebadac jest uciazliwy problem i ciezki do pokonania, podstawe badania moze doppler zyl? Ja korzystam z platformy https://upacjenta.pl/ szybko, tanio i jestem pewna. Nie czekam az problem mi dojrzeje do czeego dąży obecna służba zdrowia...
Ninna85

Post autor: Ninna85 »

jak zabezpieczasz się pigułkami to one mogą mieć wpływ na żyły w tym na "pajączki" ja po odstawieniu hormonów zauważyłam poprawę stanu skóry na nogach no i stały się mniej ciężkie, po tabletkach zabezpieczałam się mechanicznie diafragma antykoncepcyjną i przynajmniej wiedziałam że nie pogłębiam ewentualnej zakrzepicy, pomyśl o tym!
manikan
Miła Kobietka

Post autor: manikan »

nieestetyczne pajączki można usuwać laserem, dokładniej Cutera excel v, moja mama usuwała ta metoda w klinice Dermed w Krakowie, rewelacyjna metoda i do tego teraz problemu w końcu nie ma.
ODPOWIEDZ