POMYSLY NA OBIAD
-
króliczek8982
Szybki i łatwy obiad:)
Hej nie wiem czy słyszeliście o takim przepisie na szybki obiad ale podaję może skorzystacie:)
Składniki:
-makaron świderki(najlepiej lubella)
-marchew
-cebula
-kiełbasa lub kto woli szynka
przygotowanie:
ugotować makaron,marchewkę obrać zetrzeć na tarce,cebulę obrać pokroić w kostkę,szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę. Marchewkę poddusić na patelni aż do uzyskania miękkości,cebulę smażyć na szklisty kolor,szynkę lub kiełbasę zesmażyć według uznania.Gdy makaron się zagotuje wrzucić go do durszlaka i zalać zimną wodą,potem wrzucić do miski razem z marchewką,cebulą i z mięsem wymieszać dodać sól i pieprz.GOTOWE ŻYCZĘ SMACZNEGO:)
Składniki:
-makaron świderki(najlepiej lubella)
-marchew
-cebula
-kiełbasa lub kto woli szynka
przygotowanie:
ugotować makaron,marchewkę obrać zetrzeć na tarce,cebulę obrać pokroić w kostkę,szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę. Marchewkę poddusić na patelni aż do uzyskania miękkości,cebulę smażyć na szklisty kolor,szynkę lub kiełbasę zesmażyć według uznania.Gdy makaron się zagotuje wrzucić go do durszlaka i zalać zimną wodą,potem wrzucić do miski razem z marchewką,cebulą i z mięsem wymieszać dodać sól i pieprz.GOTOWE ŻYCZĘ SMACZNEGO:)
-
elizabeth
Re: Szybki i łatwy obiad:)
Niezbyt szybki obiad, ale wykwintny i przy tym bardzo prosty 
1 duży kurczak - ok.2 kg
2 plastry bekonu
150 ml brandy
olej
przyprawy do smaku
Bekon podsmażyć tak, aby był chrupki, włożyć go do jamy brzusznej kurczaka. Do oleju, który został na patelni po smażeniu bekonu dolewamy brandy, czekamy, aż trochę odparuje i polewamy tym kurczaka ( dzięki brandy kurczak będzie miał złocistą i chrupką skórkę - mniam:D ). Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy kurczaka na 50 minut
Smacznego
Bekon podsmażyć tak, aby był chrupki, włożyć go do jamy brzusznej kurczaka. Do oleju, który został na patelni po smażeniu bekonu dolewamy brandy, czekamy, aż trochę odparuje i polewamy tym kurczaka ( dzięki brandy kurczak będzie miał złocistą i chrupką skórkę - mniam:D ). Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy kurczaka na 50 minut
Smacznego
-
werka
Re: Szybki i łatwy obiad:)
Bardzo smaczny i szybki przepis na tego kurxczaka z bekonem 
dzięki!
dzięki!
-
babinka
Re: POMYSLY NA OBIAD
Ja dzisiaj obiadu nie gotuje ale chętnie zjadłabym coś wykwintnego:) Na przykład grilowane krewetki( koniecznie tygrysie a nie te malutkie) z sosem czosnkowym. Zobaczcie jak to może cudnie wyglądać http://pl-pl.facebook.com/photo.php?pid ... 8032433472
Podoba mi sie tak koncepcja posiłku chociaż muszę się przyznać,że u mnie najczęściej króluje schabowy z kapustą
-
Misia
Pomysł na obiad
Kobietki moje kochane. Liczę na Was i na Waszą inwencję twórczą. Brak mi już pomysłów na obiady, a przygotowuje je prawie codziennie. Proszę wrzućcie mi kilka pomysłów, tylko jakieś tanie sposoby!
-
Olka
a ja dziś nie gotuję, kupiłam dwie pizze Riggi i upiekę w piekarniku 
-
Kingusiaczek
a ja robię gulasz z szynki wieprzowej z czosnkiem i majerankiem:) Ach mięsko wieprzowe zawsze dobre jest..
Do tego marynuje schabik:)
Do tego marynuje schabik:)
-
babsko
A ja dzis nie mialam czasu i checi na gotowanie (upal byl straszny). Podgrzalam tylko danie gotowe profi- zupe ogorkowa z miesem z indyka. Calkiem to bylo smaczne 
-
Meduza
Drogie panie a mam takie pytanie do Was bo ostatnio spotkalam sie z przepisem na obiad w ktorym jesdnym ze skladnikow byla...herbata... czy spotkalyscie sie kiedys z tym? a moze robilyscie jakies pysznosci wlasnie z dodatkiem herbaty
? ja powiem szczerze ze takich nowosci troche obawiam sie przetestować, choc na stronie klubu milosnikow dobrej herbaty przepisy brzmialy smakowicie
a, jakby ktoras z Was byla zainteresowania zajeciem dla malucha, gdy trzeba ugotowac obiad - polecam internetowy komiks
) dziecko swietnie sie bawi przy tym a przy okazji rozwija wyobraznie tworzac wlasne komiksowe historie
)
-
zielony_kot
Nie słyszałam o przepisach z herbatą 0_o Ale brzmi ciekawie. Mi ostatnio siostra podesłała stronkę z łatwymi przepisami i teraz gotuje. Wczoraj była zapiekanka z kalafiora
Nawet mi dobra wyszła. Jak ktoś nie ma pomysłu na obiad to niech tu zajrzy na pewno coś łatwego, szybkiego znajdzie
...
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
-
kasiape
Składniki (dla 4-6 osób)
wieprzowina
(karkówka/gulaszowe/łopatka), 1 kg
duża cebula, 2 szt.
czosnek, 4 ząbki
oliwa, 2 łyżki
pomidory, 1 kg
mieszanka ziół
(tymianek/oregano/bazylia/majeranek) , szczypta
ostra papryka w proszku
sól
cukier, 2 łyżki
mocny wywar wołowy, 0,250 ml
Wykonanie
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojone w kostkę mięso. Smażyć je chwilę na dużym ogniu, przyprawiając ziołami i przyprawami. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i wszystko podsmażyć. Następnie dolać wywar wołowy. Dusić około godziny. W międzyczasie przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórek, oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Dodać do mięsa i dusić wszystko ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszać. Pod koniec duszenia dodać cukier. Serwować z makaronem lub ryżem.
Smacznego
wieprzowina
(karkówka/gulaszowe/łopatka), 1 kg
duża cebula, 2 szt.
czosnek, 4 ząbki
oliwa, 2 łyżki
pomidory, 1 kg
mieszanka ziół
(tymianek/oregano/bazylia/majeranek) , szczypta
ostra papryka w proszku
sól
cukier, 2 łyżki
mocny wywar wołowy, 0,250 ml
Wykonanie
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojone w kostkę mięso. Smażyć je chwilę na dużym ogniu, przyprawiając ziołami i przyprawami. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i wszystko podsmażyć. Następnie dolać wywar wołowy. Dusić około godziny. W międzyczasie przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórek, oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Dodać do mięsa i dusić wszystko ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszać. Pod koniec duszenia dodać cukier. Serwować z makaronem lub ryżem.
Smacznego
-
gosia7
polecam stronkę KWESTIA SMAKU ! super nowoczesne, świeże pomysły 
-
kasiape
Składniki (dla 4 osób)
500 g schabu
4 plastry ananasa
6 pomidorków koktajlowych
0,5 papryki czerwonej
0,5 papryki zielonej
1 cebula
6 plastrów szynki parmeńskiej
Dodatkowo: Patyczki do szaszłyków
Marynata:
0,5 szklanki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
Wykonanie
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Do marynaty wrzucić mięso, pokrojone w kwadraty (około 2 cm) i odstawić na ok. 24 godziny. Szynkę parmeńską zwinąć w rulony, a warzywa i owoce pokroić w niewielkie kawałki (jak mięso). Wszystkie składniki na zmianę nadziewać na patyczki. Tak przygotowane szaszłyki piec po 20 minut z każdej strony.
Enjoy
500 g schabu
4 plastry ananasa
6 pomidorków koktajlowych
0,5 papryki czerwonej
0,5 papryki zielonej
1 cebula
6 plastrów szynki parmeńskiej
Dodatkowo: Patyczki do szaszłyków
Marynata:
0,5 szklanki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
Wykonanie
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Do marynaty wrzucić mięso, pokrojone w kwadraty (około 2 cm) i odstawić na ok. 24 godziny. Szynkę parmeńską zwinąć w rulony, a warzywa i owoce pokroić w niewielkie kawałki (jak mięso). Wszystkie składniki na zmianę nadziewać na patyczki. Tak przygotowane szaszłyki piec po 20 minut z każdej strony.
Enjoy
-
sweete
Ja znalazłam pyszny przepis na piersi z kurczka w ziołach prowansalskich z jabłkami
Szybki, prosty, tani i co najważniejsze!! Przepyszny!!:-).
Do tego pure i surówka z selera i super obiad gotowy
)
Szybki, prosty, tani i co najważniejsze!! Przepyszny!!:-).
Do tego pure i surówka z selera i super obiad gotowy
-
Kasia
Dziś z racji długiego weekendu. Poszałalam.
Do ziemniaczków zrobiłam pieczoną pierś wraz z mozzarellą i pomidorami. Na prawdę pycha
Do ziemniaczków zrobiłam pieczoną pierś wraz z mozzarellą i pomidorami. Na prawdę pycha
-
no.nie.wiem
Kasia pisze:Dziś z racji długiego weekendu. Poszałalam.
O Jezu! Ale dobre musi być. Czy ja mogę o przepis poprosić?
U mnie dziś będą filety z łososia z pieczarkami, jajkiem, serem żółtym, śmietaną i koperkiem
Brzmi dziwnie, wiem
Jak nie wyląduję w kibelu na całą noc to opowiem o swoich przeżyciach smakowych