Picie dla dzieci
-
lexie
Picie dla dzieci
Co piją wasze dzieci? Wodę, soki, napoje, herbatę? Zwracacie uwagę na skład?
Re: Picie dla dzieci
głównie wodę, czasami soki
-
lexie
Ech, gdyby moje dziecko lubiło wodę to byłabym szczęśliwa. Chociaż nie dziwię się że nie lubi, bo ja sama dość późno się do niej przekonałam:).
Moje dzieci nie lubią samej wody, ja sama też za nią nie przepadam, dopóki nie dodam do niej cytryny
A dzieciom robię lekkie herbatki, soki domowej roboty rozrabiam z wodą. A do szkoły i na spacery kupuję albo wodę smakową albo napoje, wybieram te bez sztuczności itp.
-
Karolina_R
- Miła Kobietka
Za wodą nie przepada, ale wszelkiej maści soki uwielbia.
-
lexie
A da się w ogóle znaleźć takie rzeczy bez sztuczności? Barwników, konserwantów, masy cukru?Jinka pisze:Moje dzieci nie lubią samej wody, ja sama też za nią nie przepadam, dopóki nie dodam do niej cytrynyA dzieciom robię lekkie herbatki, soki domowej roboty rozrabiam z wodą. A do szkoły i na spacery kupuję albo wodę smakową albo napoje, wybieram te bez sztuczności itp.
A np. jupik nie ma tych wszystkich sztuczności, nawet cukier stewią zastąpiono. Kupowałaś go dzieciom?
glownie wodę, ale nie popadajmy w paranoję i skrajnosc...rowniez soczki u nas goszcza 
Moje dzieci lubią słodkie napoje niegazowane, wszystko co słodkie
Wodę też smakową, ale nie widzę w tym nic złego.
-
lexie
Tak? No to muszę się za nim rozejrzeć w sklepie, myślę ze wszystko co ma ograniczoną ilość cukru jest lepszym wyborem:)Jinka pisze:A np. jupik nie ma tych wszystkich sztuczności, nawet cukier stewią zastąpiono. Kupowałaś go dzieciom?
-
MariannaUmba
- Miła Kobietka
moje to teraz pije mleko modyfikowane i jest przepajany herbatką z kopru włoskiego hippa
-
lexie
No to jeszcze malutkie musi być?:) Ale jeszcze trochę, i zacznie się: mamo mamo kup mi napój:))MariannaUmba pisze:moje to teraz pije mleko modyfikowane i jest przepajany herbatką z kopru włoskiego hippa
u mnie maly pije glownie wode sok jablkowy, i kompoty i to tyle... jeszcze nie ma na szczescie fazy na gazowane napoje ale i u nas sie ich w domu za bardzo nie kupuje...
Moje też tylko słodkie chcą pić, za wodą nie przepadają chyba, że smakową 
-
lexie
Gazowanych to lepiej żeby w ogóle nie piło, nawet jak podrośnie.kulka23 pisze:u mnie maly pije glownie wode sok jablkowy, i kompoty i to tyle... jeszcze nie ma na szczescie fazy na gazowane napoje ale i u nas sie ich w domu za bardzo nie kupuje...
wiadomo ze lepiej zeby nie pilo ale nie ustrzezesz przed wszystkim dziecka jak nie w domu to gdzies napewno dostanie jakas ciocia poczestuje...
Temat picia dla dzieci - temat rzeka. Najlepsza czysta woda, ale nawet mało który dorosły ją lubi, zwłaszcza w dużych ilościach. Herbata nie jest zbyt dobra dla maluszków, bo zawiera teinę. A na wyciskanie soków mało kto ma czas. Kupując te sklepowe czytajmy skład! 
-
lexie
Fakt, ja się długo musiałam przekonywać do wody, w ciąży w ogóle nie mogłam na nią patrzeć;). Także nie dziwię się dzieciom, które wybierają napoje.
-
a_gatka
Nigdy nie miałam z tym problemu - moja córka zdecydowanie woli wodę. 
-
MariannaUmba
- Miła Kobietka
ma dopiero miesiąc i 2 dnilexie pisze:No to jeszcze malutkie musi być?:) Ale jeszcze trochę, i zacznie się: mamo mamo kup mi napój:))MariannaUmba pisze:moje to teraz pije mleko modyfikowane i jest przepajany herbatką z kopru włoskiego hippa
I co? Kupiłaś ten napój swojemu dziecku? Posmakował?
-
lexie
Kupiłam Jupik jabłkowy, przed podaniem spróbowałam, powiem Wam że smakował jak sok:). A to chyba dobrze. Na plus brak tej całej chemii, która występuje w innych napojach dla dzieci.
Albo nie napisali... ja juz w etykiety nie wierzę jak się dowiedzialam z pewnego źródla że ketchup np nie ma w sobie ani jednego pomidora a podobno dynię, jak dobrze pamietam .. Także etykietka jedno a zawartość drugie. wystarczy zerknąć na datę wazności, jeśli sok prawdziwy to góra dwu dniowy termin, a im dłuzszy tym więcej chemi.
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
To czym w takim razie mamy karmić i poić swoje dzieci jeśli wszystko co kupujemy jest niezdrowe a na etykietach wypisują brednie?
herbatkami ziolowymi z rumianku np, owocowe herbatki, kompoty wlasnej roboty, woda z dodatkiem soku z cytryny lub bez dodatku. Opcji jest duzo 
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...