Picie dla dzieci

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
lexie

Picie dla dzieci

Post autor: lexie »

Co piją wasze dzieci? Wodę, soki, napoje, herbatę? Zwracacie uwagę na skład?
Awatar użytkownika
docha
Extra Kobietka

Re: Picie dla dzieci

Post autor: docha »

głównie wodę, czasami soki
lexie

Ech, gdyby moje dziecko lubiło wodę to byłabym szczęśliwa. Chociaż nie dziwię się że nie lubi, bo ja sama dość późno się do niej przekonałam:).
Jinka
Fajna Kobietka

Post autor: Jinka »

Moje dzieci nie lubią samej wody, ja sama też za nią nie przepadam, dopóki nie dodam do niej cytryny :) A dzieciom robię lekkie herbatki, soki domowej roboty rozrabiam z wodą. A do szkoły i na spacery kupuję albo wodę smakową albo napoje, wybieram te bez sztuczności itp.
Karolina_R
Miła Kobietka

Post autor: Karolina_R »

Za wodą nie przepada, ale wszelkiej maści soki uwielbia.
lexie

Jinka pisze:Moje dzieci nie lubią samej wody, ja sama też za nią nie przepadam, dopóki nie dodam do niej cytryny :) A dzieciom robię lekkie herbatki, soki domowej roboty rozrabiam z wodą. A do szkoły i na spacery kupuję albo wodę smakową albo napoje, wybieram te bez sztuczności itp.
A da się w ogóle znaleźć takie rzeczy bez sztuczności? Barwników, konserwantów, masy cukru?
Jinka
Fajna Kobietka

A np. jupik nie ma tych wszystkich sztuczności, nawet cukier stewią zastąpiono. Kupowałaś go dzieciom?
minotaur
Jestem tu nowa :)

Post autor: minotaur »

glownie wodę, ale nie popadajmy w paranoję i skrajnosc...rowniez soczki u nas goszcza :)
Jinka
Fajna Kobietka

Moje dzieci lubią słodkie napoje niegazowane, wszystko co słodkie :) Wodę też smakową, ale nie widzę w tym nic złego.
lexie

Jinka pisze:A np. jupik nie ma tych wszystkich sztuczności, nawet cukier stewią zastąpiono. Kupowałaś go dzieciom?
Tak? No to muszę się za nim rozejrzeć w sklepie, myślę ze wszystko co ma ograniczoną ilość cukru jest lepszym wyborem:)
MariannaUmba
Miła Kobietka

Post autor: MariannaUmba »

moje to teraz pije mleko modyfikowane i jest przepajany herbatką z kopru włoskiego hippa
lexie

MariannaUmba pisze:moje to teraz pije mleko modyfikowane i jest przepajany herbatką z kopru włoskiego hippa
No to jeszcze malutkie musi być?:) Ale jeszcze trochę, i zacznie się: mamo mamo kup mi napój:))
kulka23
Miła Kobietka

Post autor: kulka23 »

u mnie maly pije glownie wode sok jablkowy, i kompoty i to tyle... jeszcze nie ma na szczescie fazy na gazowane napoje ale i u nas sie ich w domu za bardzo nie kupuje...
Jinka
Fajna Kobietka

Moje też tylko słodkie chcą pić, za wodą nie przepadają chyba, że smakową ;)
lexie

kulka23 pisze:u mnie maly pije glownie wode sok jablkowy, i kompoty i to tyle... jeszcze nie ma na szczescie fazy na gazowane napoje ale i u nas sie ich w domu za bardzo nie kupuje...
Gazowanych to lepiej żeby w ogóle nie piło, nawet jak podrośnie.
kulka23
Miła Kobietka

Post autor: kulka23 »

wiadomo ze lepiej zeby nie pilo ale nie ustrzezesz przed wszystkim dziecka jak nie w domu to gdzies napewno dostanie jakas ciocia poczestuje...
gagatka
Jestem tu nowa :)

Post autor: gagatka »

Temat picia dla dzieci - temat rzeka. Najlepsza czysta woda, ale nawet mało który dorosły ją lubi, zwłaszcza w dużych ilościach. Herbata nie jest zbyt dobra dla maluszków, bo zawiera teinę. A na wyciskanie soków mało kto ma czas. Kupując te sklepowe czytajmy skład! :-)
lexie

Fakt, ja się długo musiałam przekonywać do wody, w ciąży w ogóle nie mogłam na nią patrzeć;). Także nie dziwię się dzieciom, które wybierają napoje.
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Nigdy nie miałam z tym problemu - moja córka zdecydowanie woli wodę. :)
MariannaUmba
Miła Kobietka

Post autor: MariannaUmba »

lexie pisze:
MariannaUmba pisze:moje to teraz pije mleko modyfikowane i jest przepajany herbatką z kopru włoskiego hippa
No to jeszcze malutkie musi być?:) Ale jeszcze trochę, i zacznie się: mamo mamo kup mi napój:))
ma dopiero miesiąc i 2 dni :):):):) plan jest taki by od małego był przyzwyczajany do picia wody, ale jak to wyjdzie to wiadomo, można sobie planować :)
Jinka
Fajna Kobietka

I co? Kupiłaś ten napój swojemu dziecku? Posmakował?
lexie

Kupiłam Jupik jabłkowy, przed podaniem spróbowałam, powiem Wam że smakował jak sok:). A to chyba dobrze. Na plus brak tej całej chemii, która występuje w innych napojach dla dzieci.
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

Albo nie napisali... ja juz w etykiety nie wierzę jak się dowiedzialam z pewnego źródla że ketchup np nie ma w sobie ani jednego pomidora a podobno dynię, jak dobrze pamietam .. Także etykietka jedno a zawartość drugie. wystarczy zerknąć na datę wazności, jeśli sok prawdziwy to góra dwu dniowy termin, a im dłuzszy tym więcej chemi.
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
Jinka
Fajna Kobietka

To czym w takim razie mamy karmić i poić swoje dzieci jeśli wszystko co kupujemy jest niezdrowe a na etykietach wypisują brednie?
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

herbatkami ziolowymi z rumianku np, owocowe herbatki, kompoty wlasnej roboty, woda z dodatkiem soku z cytryny lub bez dodatku. Opcji jest duzo :)
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
ODPOWIEDZ