Picie dla dzieci
Re: Picie dla dzieci
Mój synek 14 miesięcy pije tylko wodę. Ewentualnie czasem herbatkę kupioną w DE przez teściową. Tam są herbatki Hipp i inne w saszetkach bez curków itp. Jednak dominuje u nas woda.
Ostatnio dostał bobfrut od koleżanki i się krzywił, nie wypił, bo było za słodkie. Opowiedziałam o tym pediatrze, to powiedziała, że bardzo mądre dziecko, bo soki, to nic dobrego.
Ostatnio dostał bobfrut od koleżanki i się krzywił, nie wypił, bo było za słodkie. Opowiedziałam o tym pediatrze, to powiedziała, że bardzo mądre dziecko, bo soki, to nic dobrego.
-
lexie
Soki to nic dobrego? Ja bym zmieniła pediatrę jakbym coś takiego usłyszała.
soki dają niezbędne witaminy oraz minerały potrzebne do rozwoju dziecka, także jednak moze warto zmienic pediatre 
słuchajcie soki słodzone sklepowe to zupełnie co innego niż soki naturalne wyciskane, można pomieszać je z wodą w zależności od preferencji smakowych ale dostarczają bardzo wielu składkików odżywczych, zwłaszcza soki z warzyw i owoców sezonowych
mój synek uwielbia wszystkie dopóki nie ma w nich buraka 
może kupować soki przecierowe roznych firm ktore sa na rynku od dziesiecioleci
i wtedy ma sie pewnosc ze sa wysokiej jakosci oraz dostarczaja wszystkich niezbednych skladnikow i witamin 
-
mamamuminka
- Miła Kobietka
u mnie królują soczki, ciezko rpzekonac dziecko do wody i w sumie wcale sie temu nie dziwie, sama pozno zaczelam ja lubic 
Ja taką pediatrę rozumiem.Paula22 pisze:Mój synek 14 miesięcy pije tylko wodę. Ewentualnie czasem herbatkę kupioną w DE przez teściową. Tam są herbatki Hipp i inne w saszetkach bez curków itp. Jednak dominuje u nas woda.
Jej chodziło o to że w tych sokach to sam cukier jest...
Lepiej jak dziecko pije wodę a je owoce i warzywa.
Moje co prawda nie piły wody tylko soki ale teoria pediatry jest jak najbardziej "zdrowa"
-
lexie
No ja czegoś nie rozumiem - przecież w owocach też jest cukier, ten sam co w sokach:). No chyba że soki są dodatkowo dosładzane - tego faktycznie nie akceptuję. Wolę kupić napój ze stewią niż sok z dodatkiem cukru.
No ok - póki dziecko-f5.html" class="auto-link" rel="dofollow">dzieci są małe i mamy wpływ na to co piją - bo wypiją zazwyczaj to co im podamy to ok. Problem pojawić sie może jak dzieciaki dorosną i same zaczną buszować między sklepowymi półkami i wiadomo, że wtedy wybiorą to co ma ładniejsze opakowanie - a nie będa patrzyły na skład. Dlatego warto już od samego początku przyzwyczajać je raz na jakiś czas do tych lepszych napojów. Postudiowałam etykietki i składy i chyba Jupik wypada zdecydowanie najlepiej wsrod tych wszystkich napojów - nie ma konserwantów, wiekszosc cukru zastąpiono stewią co zmniejszyło kaloryczność napoju i do tego ma tez witamine B6 czy kwas foliowy... Jak dziecko napije sie raz na jakis czas to ok.
-
Klaudusia34
- Jestem tu nowa :)
Tylko trzeba zwracać uwagę na to jaki jest skład soków. Ja często robię soki sama i wtedy mam pewność, że moje dziecko nie pije żadnej chemii.
Ja też raczej daję córeczce sok malinowy rozcieńczony z wodą, ale taki robiony przez moją mamę własnoręcznie
Oprócz tego mała uwielbia wszelkie soczki typu Kubuś, dlatego zaopatrzyliśmy się z mężem w sokowirówkę i robimy jej zdrowe soki, bez żadnej chemii, np. z marchewki, banana, jabłka.
Jak wspomnialam wczesniej tez chetnie robiłabym cały czas domowe soczki, ale niestety nie zawsze jest na to czas. Czasem trzeba sie posiłkowac i tymi kupnymi - podobnie jak Ty z takich typowo przecierowych tez wybieramy Kubusia, a woda to Jupik aqua - bo jakos samej wody pic nie chce... lubi ta smakowaNatka92 pisze:Ja też raczej daję córeczce sok malinowy rozcieńczony z wodą, ale taki robiony przez moją mamę własnoręcznieOprócz tego mała uwielbia wszelkie soczki typu Kubuś, dlatego zaopatrzyliśmy się z mężem w sokowirówkę i robimy jej zdrowe soki, bez żadnej chemii, np. z marchewki, banana, jabłka.
wodę, a soki to tylko naturalne robione przeze mnie.

http://mojekepno.blogspot.com/
To gratuluję wytrwałości w robieniu domowych soczków i herbatek - mi ciągle nie starcza na to czasu...Lili200 pisze:wodę, a soki to tylko naturalne robione przeze mnie.![]()
Takie soki chyba warto robić. To co jest w sklepach to często tylko sok z nazwy, a w co poniektórych pełno chemii.
-
lexie
Przecież nikt nikogo nie zmusza, do wybierania soków czy napojów pełnych chemii. Wystarczy poświecić chwilę na przeczytanie etykiety i wybrać to, co najzdrowsze.
Moje corki gdyby mogly to by pily non stop kakao
ale urozmaicam im plyny...starsza dostaje do szkoly wode...soki ktore robie sama w domu. a w szkole dodatkowo pije mleko
a mlodsza pije zazwyczaj to samo co starsza
ale ostatnio bardzo polubily soki z owocow bo kupilam sokowirówke i razem ze mna robia te soczki 
My kind of love
Moje nie za bardzo przepadają za przecierowymi sokami, młodszy lubi soki (robione przeze mnie) rozcieńczone z wodą, starszy wszystko co słodkie, ale bez gazu. Od czasu do czasu kupuje im np, jupika, bo lubią też wody smakowe.
Oczywiście daję dzieciom wyciskane soki z owoców,wodę i herbatkę z cytrynką i miodem w sezonie jesienno-zimowym.Dla mnie zdrowie dzieci jest ajważniejsze,wolę wiedzieć co pija i jedzą,dlatego sama wszystko przygotowuję 
A ja widzę,po słodkich napojach zęby się psują:-( lepiej dawać nie napoje, a soki z owoców 100% lub samemu wyciskać.
Poza tym dziciaki pijąc napoje owocowe są cały czas spragnione, podając im wodę już tak bardzo nie chce im się cały czas pić...
http://www.tanen.org.pl/
Wszystko oprócz gazowanych syfów typu Coca-cola czy Pepsi
Ja jestem zwolenniczką zwykłej wody mineralnej, wiec staram się dziecko do niej przyzwyczajac. U mnie w domu nie ma żadnych napojow gazowanych ani pseudo soków.