Picie dla dzieci

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
Paula22
Jestem tu nowa :)

Re: Picie dla dzieci

Post autor: Paula22 »

Mój synek 14 miesięcy pije tylko wodę. Ewentualnie czasem herbatkę kupioną w DE przez teściową. Tam są herbatki Hipp i inne w saszetkach bez curków itp. Jednak dominuje u nas woda.
Ostatnio dostał bobfrut od koleżanki i się krzywił, nie wypił, bo było za słodkie. Opowiedziałam o tym pediatrze, to powiedziała, że bardzo mądre dziecko, bo soki, to nic dobrego.
lexie

Post autor: lexie »

Soki to nic dobrego? Ja bym zmieniła pediatrę jakbym coś takiego usłyszała.
joasia007
Miła Kobietka

Post autor: joasia007 »

soki dają niezbędne witaminy oraz minerały potrzebne do rozwoju dziecka, także jednak moze warto zmienic pediatre :)
lexie

No dokładnie. Jak widać ze wszystkim można przesadzić:)
Ester
Miła Kobietka

Post autor: Ester »

słuchajcie soki słodzone sklepowe to zupełnie co innego niż soki naturalne wyciskane, można pomieszać je z wodą w zależności od preferencji smakowych ale dostarczają bardzo wielu składkików odżywczych, zwłaszcza soki z warzyw i owoców sezonowych :) mój synek uwielbia wszystkie dopóki nie ma w nich buraka :P
joasia007
Miła Kobietka

Post autor: joasia007 »

może kupować soki przecierowe roznych firm ktore sa na rynku od dziesiecioleci :) i wtedy ma sie pewnosc ze sa wysokiej jakosci oraz dostarczaja wszystkich niezbednych skladnikow i witamin :)
mamamuminka
Miła Kobietka

Post autor: mamamuminka »

u mnie królują soczki, ciezko rpzekonac dziecko do wody i w sumie wcale sie temu nie dziwie, sama pozno zaczelam ja lubic :)
Awatar użytkownika
Asiaa
Fajna Kobietka

Post autor: Asiaa »

Paula22 pisze:Mój synek 14 miesięcy pije tylko wodę. Ewentualnie czasem herbatkę kupioną w DE przez teściową. Tam są herbatki Hipp i inne w saszetkach bez curków itp. Jednak dominuje u nas woda.
Ostatnio dostał bobfrut od koleżanki i się krzywił, nie wypił, bo było za słodkie. Opowiedziałam o tym pediatrze, to powiedziała, że bardzo mądre dziecko, bo soki, to nic dobrego.
Ja taką pediatrę rozumiem.
Jej chodziło o to że w tych sokach to sam cukier jest...
Lepiej jak dziecko pije wodę a je owoce i warzywa.
Moje co prawda nie piły wody tylko soki ale teoria pediatry jest jak najbardziej "zdrowa" ;-)
lexie

No ja czegoś nie rozumiem - przecież w owocach też jest cukier, ten sam co w sokach:). No chyba że soki są dodatkowo dosładzane - tego faktycznie nie akceptuję. Wolę kupić napój ze stewią niż sok z dodatkiem cukru.
Awatar użytkownika
Pam_ela
Fajna Kobietka

Post autor: Pam_ela »

No ok - póki dziecko-f5.html" class="auto-link" rel="dofollow">dzieci są małe i mamy wpływ na to co piją - bo wypiją zazwyczaj to co im podamy to ok. Problem pojawić sie może jak dzieciaki dorosną i same zaczną buszować między sklepowymi półkami i wiadomo, że wtedy wybiorą to co ma ładniejsze opakowanie - a nie będa patrzyły na skład. Dlatego warto już od samego początku przyzwyczajać je raz na jakiś czas do tych lepszych napojów. Postudiowałam etykietki i składy i chyba Jupik wypada zdecydowanie najlepiej wsrod tych wszystkich napojów - nie ma konserwantów, wiekszosc cukru zastąpiono stewią co zmniejszyło kaloryczność napoju i do tego ma tez witamine B6 czy kwas foliowy... Jak dziecko napije sie raz na jakis czas to ok.
mimi21

Post autor: mimi21 »

Ja podaje wodę mineralną z sokiem lub herbatki dla dzieci czy soczki
Odzież używana idealna dla dzieci - TANIO
Klaudusia34

Post autor: Klaudusia34 »

Tylko trzeba zwracać uwagę na to jaki jest skład soków. Ja często robię soki sama i wtedy mam pewność, że moje dziecko nie pije żadnej chemii.
Natka92
Fajna Kobietka

Post autor: Natka92 »

Ja też raczej daję córeczce sok malinowy rozcieńczony z wodą, ale taki robiony przez moją mamę własnoręcznie :) Oprócz tego mała uwielbia wszelkie soczki typu Kubuś, dlatego zaopatrzyliśmy się z mężem w sokowirówkę i robimy jej zdrowe soki, bez żadnej chemii, np. z marchewki, banana, jabłka.
Awatar użytkownika
Pam_ela
Fajna Kobietka

Natka92 pisze:Ja też raczej daję córeczce sok malinowy rozcieńczony z wodą, ale taki robiony przez moją mamę własnoręcznie :) Oprócz tego mała uwielbia wszelkie soczki typu Kubuś, dlatego zaopatrzyliśmy się z mężem w sokowirówkę i robimy jej zdrowe soki, bez żadnej chemii, np. z marchewki, banana, jabłka.
Jak wspomnialam wczesniej tez chetnie robiłabym cały czas domowe soczki, ale niestety nie zawsze jest na to czas. Czasem trzeba sie posiłkowac i tymi kupnymi - podobnie jak Ty z takich typowo przecierowych tez wybieramy Kubusia, a woda to Jupik aqua - bo jakos samej wody pic nie chce... lubi ta smakowa :)
Lili200

Post autor: Lili200 »

wodę, a soki to tylko naturalne robione przeze mnie. :cooking :cooking
http://mojekepno.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Pam_ela
Fajna Kobietka

Lili200 pisze:wodę, a soki to tylko naturalne robione przeze mnie. :cooking :cooking
To gratuluję wytrwałości w robieniu domowych soczków i herbatek - mi ciągle nie starcza na to czasu...
Justine

Post autor: Justine »

Takie soki chyba warto robić. To co jest w sklepach to często tylko sok z nazwy, a w co poniektórych pełno chemii.
lexie

Przecież nikt nikogo nie zmusza, do wybierania soków czy napojów pełnych chemii. Wystarczy poświecić chwilę na przeczytanie etykiety i wybrać to, co najzdrowsze.
Awatar użytkownika
Tyfusek28
Fajna Kobietka

Post autor: Tyfusek28 »

Moje corki gdyby mogly to by pily non stop kakao :P ale urozmaicam im plyny...starsza dostaje do szkoly wode...soki ktore robie sama w domu. a w szkole dodatkowo pije mleko :) a mlodsza pije zazwyczaj to samo co starsza :) ale ostatnio bardzo polubily soki z owocow bo kupilam sokowirówke i razem ze mna robia te soczki :)
My kind of love
Jinka
Fajna Kobietka

Post autor: Jinka »

Moje nie za bardzo przepadają za przecierowymi sokami, młodszy lubi soki (robione przeze mnie) rozcieńczone z wodą, starszy wszystko co słodkie, ale bez gazu. Od czasu do czasu kupuje im np, jupika, bo lubią też wody smakowe.
lunka20
Miła Kobietka

Post autor: lunka20 »

Oczywiście daję dzieciom wyciskane soki z owoców,wodę i herbatkę z cytrynką i miodem w sezonie jesienno-zimowym.Dla mnie zdrowie dzieci jest ajważniejsze,wolę wiedzieć co pija i jedzą,dlatego sama wszystko przygotowuję :cooking
lunka20
Miła Kobietka

Post autor: lunka20 »

A ja widzę,po słodkich napojach zęby się psują:-( lepiej dawać nie napoje, a soki z owoców 100% lub samemu wyciskać.
an8ka

Post autor: an8ka »

Poza tym dziciaki pijąc napoje owocowe są cały czas spragnione, podając im wodę już tak bardzo nie chce im się cały czas pić...
http://www.tanen.org.pl/
Awatar użytkownika
marla_s
Miła Kobietka

Post autor: marla_s »

Wszystko oprócz gazowanych syfów typu Coca-cola czy Pepsi
Maryś44

Post autor: Maryś44 »

Ja jestem zwolenniczką zwykłej wody mineralnej, wiec staram się dziecko do niej przyzwyczajac. U mnie w domu nie ma żadnych napojow gazowanych ani pseudo soków.
ODPOWIEDZ