Otwarcie własnej pizzerii

Piszemy tutaj o pracy, bądź też jej braku. Finanse, kobiecy biznes.
ODPOWIEDZ
Robbika
Miła Kobietka

Otwarcie własnej pizzerii

Post autor: Robbika »

Ile +/- z Waszego doświadczenia można liczyć na zysk ze sprzedanej pizzy (procentowo) w mniejszej miejscowości ale z potencjałem (10k mieszkańców, ale z roku na rok ich przybywa coraz więcej z Warszawy). Aktualnie jedyne miejsce, które oferuje jedzenie w gminie jest kebab, który już od dłuższego czasu działa. W okolicy jest kilka dużych firm produkcyjnych gdzie też mógłby się znaleźć potencjalny klient. Można pizzę zamówić z miejscowości obok, ale dostawa trwa ok 2h i zazwyczaj przyjeżdża już zimna.
Pracowałam w gastronomii ale nigdy jej nie prowadziłam dlatego mam dodatkowe pytanie: jakie koszty +/- musiałabym ponieść na początek? Lokal mam, trzeba go tylko przystosować pod kuchnie, zakupić piec i narzędzia do robienia pizzy.
Proszę o takie realne rady. Jeżeli uważacie, że to totalnie bez sensu, bo „coś” to też napiszcie. Nie chce utopić pieniędzy ale nie ukrywam, że gmina bardzo się rozwija (pod kątem mieszkańców) a gastronomii na miejscu brak, jest jedynie bardzo okupowana żabką z hot dogami i biedronka.
Awatar użytkownika
Pena
Fajna Kobietka

Re: Otwarcie własnej pizzerii

Post autor: Pena »

Koszt pizzy to chyba najmniejszy problem bo cena stanowi jakoś a dobra reklama wyjdzie na przeciw i dowozy. Lokal, pracownicy, prąd, gaz, paliwo wszytko dodaj i będziesz się dopiero zastanawiać to ze czegoś takiego nie ma to jest bardzo duży potencjał lokal w centrum aby było jak dojść i dobrze dojechać.
https://smakujlokalnie.pl/czy-do-wypiek ... -do-pizzy/

Dobrze będzie również zainwestować w profesjonalny piec do pizzy. To moim zdaniem podstawa w takim biznesie.
olaolaola
Jestem tu nowa :)

Re: Barista na targi

Post autor: olaolaola »

Ostatnio w firmie organizowaliśmy małą imprezę, zastanawialiśmy jak zaskoczyć zaproszonych gości i wpadliśmy na pomysł że, może fajnym pomysłem będzie wzięcie mobilnego baristy na targi https://dolkacafe.pl/barista-na-targi/. Nie myliliśmy się i z całym sercem możemy polecić wam chłopaków którzy pokazują jak tworzą atmosferę „kawołączenia”. Jak to chłopaki twierdzą „Bo DOBRA kawa na targach to DOBRY pomysł!”
ODPOWIEDZ