Opłaca się robić renowacje mebli?

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
ODPOWIEDZ
Arata
Miła Kobietka

Opłaca się robić renowacje mebli?

Post autor: Arata »

Opłaca się robić renowacje mebli? O drzwi nie pytam, bo to na bank pójdzie do odświeżenia, ale jak z meblami? Gdzie w ogóle mi się tym zajmą w Warszawie?
Logan312
Jestem tu nowa :)

Re: Opłaca się robić renowacje mebli?

Post autor: Logan312 »

Renowacja mebli to zdecydowanie opłacalny pomysł, szczególnie jeśli posiadasz meble z litego drewna lub z elementami, które mają wartość sentymentalną. Warto też pomyśleć o renowacji w kontekście ekologii – zamiast wyrzucać stare meble, można nadać im drugie życie. W Warszawie znajdziesz wiele pracowni zajmujących się odnawianiem mebli, takich jak np. Atelier Mebli, czy inne lokalne warsztaty.
Jeśli szukasz inspiracji lub porad dotyczących urządzania wnętrz po renowacji, polecam zajrzeć na blog Decorazzi.pl. Znajdziesz tam ciekawe pomysły i porady, jak wkomponować odnowione meble w nowoczesne aranżacje.
floramoon

Post autor: floramoon »

Kiedyś pewnie powiedziałabym, że nie ma sensu bawić się w renowację, ale życie zweryfikowało moje podejście. Wszystko zaczęło się od starego kredensu po babci, który stał w piwnicy moich rodziców. Był masywny, zniszczony i przez lata nikt go nawet nie dotykał. Mama chciała się go pozbyć, ale zanim trafił na śmietnik, pomyślałam, że może warto dać mu drugie życie. Nie miałam doświadczenia, ale zaczęłam czytać, oglądać poradniki i postanowiłam spróbować. Po wielu godzinach szlifowania, malowania i wymiany uchwytów kredens stał się prawdziwą ozdobą mojego mieszkania. Nie dość, że wyglądał świetnie, to jeszcze miał dla mnie wartość sentymentalną.

Od tego czasu moje podejście do mebli zmieniło się całkowicie. Przestałam traktować zniszczone rzeczy jako coś, co trzeba od razu wymienić. Stół w kuchni, który miał mnóstwo rys i plam, zamiast wymieniać, po prostu oszlifowałam i polakierowałam na nowo. Fotel z pękniętą tapicerką? Zamiast wyrzucić, oddałam do tapicera i teraz wygląda lepiej niż w sklepie. Nie zawsze jest to rozwiązanie tańsze niż zakup nowego mebla, ale daje ogromną satysfakcję i sprawia, że wnętrze jest bardziej „moje”. Poza tym stare meble często mają lepszą jakość niż to, co dziś można kupić w popularnych sieciówkach – lite drewno, solidne wykonanie, wystarczy trochę pracy, by zyskały drugie życie.

Oczywiście nie każda renowacja się opłaca. Są meble, które wymagają tak dużych nakładów czasu i pieniędzy, że faktycznie lepiej kupić nowe. Ale jeśli mamy coś, co jest porządne, ma ciekawą formę lub wartość sentymentalną, to zdecydowanie warto spróbować. Nie tylko dla oszczędności, ale też dla frajdy i poczucia, że zamiast wyrzucać, tworzymy coś unikalnego.
solstel

Post autor: solstel »

Moim zdaniem renowacja mebli zdecydowanie się opłaca, ale głównie wtedy, gdy mówimy o starych meblach z litego drewna. Takie egzemplarze często mają nie tylko wartość sentymentalną, ale też realny potencjał – są solidne, trwałe i po odnowieniu mogą służyć przez kolejne dziesięciolecia. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja z nowoczesnymi meblami z płyty – te niestety zazwyczaj nie nadają się do renowacji, bo są wykonane z materiałów kiepskiej jakości. Zamiast inwestować w ich naprawę, lepiej poszukać czegoś nowego, bardziej trwałego lub po prostu poszukać używanego, ale porządnego mebla z historią.
ODPOWIEDZ