Ogródek na balkonie - co sadzić?

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
ODPOWIEDZ
Malaga
Miła Kobietka

Ogródek na balkonie - co sadzić?

Post autor: Malaga »

Hejka,

planuję założyć na balkonie mini-ogródek. Balkon zwrócony jest na trochę wschodnią, więc słońce zagląda tu tylko do południa. Chciałabym sadzić głównie zioła typu rozmaryn, majeranek, bazylia, szczypiorek oczywiście i pietruszka. Raczej takie rośliny jadalne. Myślałam też o pomidorkach koktajlowych, gdyż pamiętam, że moja mam na balkonie je miała i miały się bardzo dobrze :) Dodam, że balkon mam dość obszerny, więc jest sporo miejsca na skrzynki.
Jakie rośliny polecacie? Ja się totalnie na tym nie znam, pewnie niektóre z nich potrzebują więcej słońca.
Podzielcie się swoimi doświadczeniami :)
Dzieki!
Poradnik domowy online
Awatar użytkownika
krokusss
Miła Kobietka

Re: Ogródek na balkonie - co sadzić?

Post autor: krokusss »

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w ogrodnictwie balkonowym, ale na pewno szczypiorek, pietruszka się przyjmą nawet przy niewielkim nasłonecznieniu. Bazylia chyba również, skoro w domu w doniczkach rośnie bez problemu.Wydaje mi się, ze wszelkie zioła można na balkonie uprawiać, bo przecież rosną one dziko w lasach, na łąkach, często odcięte od bezpośredniego światła.
elzbieta45
Kobietka Expert

Post autor: elzbieta45 »

pomidorki tez mozna posadzic tylko musisz pamietac o nawozeniu i podlewaniu a zapewne efekty beda
Malaga
Miła Kobietka

Pomidorów też będą:) kupiłam nawóz biohumus uniwersalny.myślę,że do tych sadzonek będzie się nadawał.
Poradnik domowy online
Awatar użytkownika
krokusss
Miła Kobietka

Post autor: krokusss »

Rukolę, rukolę, rukolę sadź :) Na balkonie będzie rosła na pewno.
tomeh
Jestem tu nowa :)

Post autor: tomeh »

Ogródek na balkonach to super pomysł o ile nie jest to w centru miasta lub nie ma się tam warzyw. Na kwiaty miejsce jest bardzo dobre.
http://www.open-info.eu
bettti86
Extra Kobietka

Post autor: bettti86 »

ja sadzę rożne zioła, które potem używam w kuchni ;)
Karmelia

Post autor: Karmelia »

Mnie się podobają takie balkony, z których kwiaty się aż wylewają... <3 Nie wiem, czy pomidorki to dobry pomysł, będa mieć stosunkowo mało światła.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

a ja chciała bym mieć swój balkon... :( niestety mieszkam na parterze (takim podwyższonym) ;(
może się kiedyś dorobię ;) i wtedy na pewno będę chcieć mieć ziółka :D i może jakieś kwiatki :)
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Zorka

Post autor: Zorka »

Fajny pomysł, ale myślę, ze na pomidorki będzie trochę za mało światła. Choć ajk nie spróbujesz, to się nie dowiemy.
Malaga
Miła Kobietka

No właśnie moja mama miała bardzo mało światła i jakoś wyrosły, więc jest we mnie trochę nadziei :) Oczywiście podzielę się z Wami pierwszymi sukcesami jak tylko coś się "wykluje " :D
Poradnik domowy online
Malaga
Miła Kobietka

:) Już mam zakupiony cały sprzęt do grzebania w ziemi. A co do kwiatów to chyba mnie powoliza czynacie przekonywać do dokupienia kolejnej skrzynki. Moja mama zawsze miała na balkonie takie śliczne kwiaty, jedne tak pięknie wieczorem pachniały. Nie pamiętam, jak to się nazywało. Chyba maciejka :)
Jestem już taka podjarana tym moim ogródkiem, że nie mogę się doczekać, jak to zacznę już sadzić :D

Nie ma to jak się nakręcić pozytywnie w poniedziałkowy chłodny i zakatarzony poranek :)
Poradnik domowy online
vidis
Miła Kobietka

Post autor: vidis »

Jest bardzo fajna roślinka, ładnie pnie się po ścianie i nadaje się na nasze lato - chyba bakopa czy podobnie. Charakterystyczne dzwonki ma.
Malaga
Miła Kobietka

vidis pisze:Jest bardzo fajna roślinka, ładnie pnie się po ścianie i nadaje się na nasze lato - chyba bakopa czy podobnie. Charakterystyczne dzwonki ma.
Sprawdziłam właśnie w necie tą roślinę.Faktycznie ładnie wygląda. Jeśli jeszcze do tego ładnie pachnie to chyba się skuszę :)

A póki co...zima :(
I muszę się wstrzymać z moim ogródkiem...
Poradnik domowy online
lawendaa

Post autor: lawendaa »

Zioła na balkonie !!! Polecam każdemu!! Wyglądają pięknie i świetnie smakują. Na balkonie mam co roku w doniczkach przede wszystkim bazylie - cała rodzina ją uwielbia, tymianek, pietruszkę, koperek,miętę w dużych ilościach - mąż jest specjalista od mohito;-) w lecie pychota. Można wysiać samemu ale ja się w to nie bawię. Kupuje gotowe w markecie i świetnie się przyjmują. Trzeba tylko pamiętać o podlewaniu i można się cieszyć ziołami prosto z doniczki. Super sprawa
Amaretto

Post autor: Amaretto »

Ja mam winorośl w doniczce - która oplata szczebelki od balkonu. Wygląda to naprawdę świetnie. Poza tym przepadam za roślinami w doniczkach - co roku staram się posadzić inne ;)
_____________________________________________________________________________________
wycinka drzew warszawa
posterka
Miła Kobietka

Post autor: posterka »

Może zastanów się jeszcze nad jakimiś kwiatami, na balkonie wygląda to świetnie;) Ja np. kupiłam kamień ozdobny postawiłam go na balkonie, ustawiłam na nim donicę z kwiatkami i jak dla mnie rewelacja.
Ostatnio zmieniony pn maja 20, 2013 2:30 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: lepiej wkleić zdjecie jak kamień wygląda niż spamować linkiem
Awatar użytkownika
Alabastrowa
Miła Kobietka

Post autor: Alabastrowa »

Na balkonie zawsze mam pomidorki i słoneczki! :kwiatek
kuferart

Post autor: kuferart »

Jeżeli chodzi o kwiaty na balkon, to polecam pelargonie angielskie (osobiście sprawdzone w praktyce). Nie mają włochatych liści, jak tradycyjne pelargonie i tego specyficznego zapachu, który nie wszystkim odpowiada. Świetnie rosną w pojemnikach i pięknie kwitną. Moja mama każdego roku sadzi w skrzynkach i misach begonie bulwiaste - mnóstwo różnych kolorów i form kwiatów. Plusem jest także to, że są to rośliny wieloletnie - trzeba tylko jesienią wyjąć bulwki z ziemi i przechować je przez zimę do następnego roku.
www.kuferart.pl Galeria Artystyczna - w dodatku mamy fantazję...
Pati2222

Post autor: Pati2222 »

Jest wiele pięknych kwiatów z tych które wolą półcień polecam Niecierpka on nie lubi dużo słońca lub Begonie które też za słońcem nie przepadają 8-)
Zielone studio w Twoim ogrodzie.
frania_26

Post autor: frania_26 »

Ogródek na balkonie to super sprawa. Marzy mi się w przyszłości duży balkon (jeśli nie będzie mnie stać na domek jednorodzinny :)) żeby móc własnie sobie taki ogródek zrobić. Na razie na swoim małym balkoniku hoduję najczęściej szczypiorek i zioła. Zdarzało mi się także mieć pomidorki koktajlowe i całkiem ładnie dojrzewały, niestety szybko się skończyły i trzeba było je sadzić od nowa :( , a na to nie zawsze jest czas.
agrotkanina sciolkujaca - http://www.ogrodmacieja.pl/towar/lista/372/agrotkaniny
Awatar użytkownika
Kinga88
Super Gaduła

Post autor: Kinga88 »

Truskawki na balkonie. Też się przyjmą
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Własnie często się sadzi albo truskawki, albo pomidorki cherry, lub mini papryczki ;)
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
Kardamon

Post autor: Kardamon »

Zależy, czy chcesz mieć jadalny ogródek czy kwiecisty :D Bo jak jadalny to zioła :) Nie dość, że pięknie pachną, to jeszcze szybko rosną :)
zochula

Post autor: zochula »

Świetny pomysł, ja lubię kwiaty, super to wygląda.
sklep z żaluzjami
ODPOWIEDZ