Jedyny dzień w życiu, tak ważny dla kobiet. Jak zorganizować wesele? Jaką suknię kupić? Ślub kościelny czy cywilny? Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, a może podzielić się swoimi doświadczeniami? Zapraszamy do pisania tutaj.
Czy odmienić nazwiska gości na zaproszeniach? Wiem, że poprawnie to powinno się odmienić i nawet do pewności czytałam o tym. Tak właśnie jest, powinno się odmieniać. ALE>>> no właśnie, ale niektórzy z mojej rodziny pewnie skomentowali by fakt, że ich nazwisko kończy się na ÓW na zaproszeniu i mogliby się pewnie obrazić. Czy odmienić tylko te nazwiska, które normalnie brzmią, a resztę zostawić nie odmienioną? Np. zapraszam Sz.P. .... Kowalskich ta forma jest OK, ale np. Sz.P .... Młotków już brzmi głupio.
Nie odmieniajcie i tyle. Najlepiej zostawić wszystkie nazwiska w formie mianownika. Faktycznie niektóre nazwiska bardzo brzydko się odmieniają. Jedyne, co warto zrobić, to nazwiska kończące się na -ski, np. Małecki odmienić do liczby mnogiej, Małeccy. Głupio by wyglądało Jan i Jadwiga Małecki
My odmienialiśmy wszystkie nazwiska, nie mieliśmy raczej problemu bo wszystkie dały się odmienić w ten ładny sposób
ale też mielismy dylemat jak napisać.. Co niektóre sprawdzałam nawet- ich odmianę0 żeby nie było że się ktoś obrazi czy cuś:) polecam słownik poprawnej polszczyzny w razie wątpliwości, czasem się przydaje bo niektóre nazwiska są rzeczywiście dość że tak powiem dziwne. Miłego wypisywania
My zdecydowaliśmy, że nie będziemy odmieniać nazwisk. Ale też mieliśmy wątpliwości ale rozwiało je to, że pisaliśmy tak np.: Zapraszamy na ślub czy mamy zaszczyt zaprosić (jaka tam będzie formułka to sobie zdecydujesz) Sz.P. Iwona i Piotr Nowak.
NIE ODMIENIAJCIE!!!!! Większość nazwisk się nie odmienia, jak ktos by odmienił moje, to moglabym pogryźć.... lepiej napisać, Sz.P Annę i Andrzeja Młotek, niż Annę i Andrzeja Młotków.... przecież to nawet nie brzmi
Ostatecznie zrobiłam tak, że większość nazwisk nie odmieniłam, bo po prostu brzmiałyby śmiesznie... Odmieniłam tylko 2 nazwiska, które kończyły się na -ski, czyli po odmianie kończyły się na - skich. Myślę, że to najlepsze rozwiązanie.
Przydatna jest stronka, gdzie można sprawdzić odmianę danego nazwiska. Podaję link: http://www.odmiana-nazwisk.waw.pl/
brunecia pisze:odmieniamy nazwiska ktore sa polskie annę i tomasza kowalskich, annę i tomasza lisieckich, ale nie anne i tomasza nowak-ów!!!!
Tak zrobiłam, odmieniłam tylko te polskie... Właśnie czekam na gotowe zaproszenia zamówione przez allegro. Mają przyjść w tym tygodniu i już się nie mogę doczekać. :]
Dead Sea Premier pisze:Nie odmieniajcie i tyle. Najlepiej zostawić wszystkie nazwiska w formie mianownika. Faktycznie niektóre nazwiska bardzo brzydko się odmieniają. Jedyne, co warto zrobić, to nazwiska kończące się na -ski, np. Małecki odmienić do liczby mnogiej, Małeccy. Głupio by wyglądało Jan i Jadwiga Małecki
Dokładnie tak jak piszecie - generalna zasada jest taka że odmienia się te, które są "odmienne". To znaczy, że nie ma co na siłę odmieniać wszystkich nazwisk. W przeciwnym wypadku efekt może być przeciwny do zamierzonego.
Praktycznie wszystkie polskie nazwiska się odmieniają. Informacje na ten temat można łatwo znaleźć w internecie czy słownikach współczesnej polszczyzny. Ja osobiście często korzystam z internetowych poradni językowych, które działają przy Uniwersytetach i są całkowicie darmowe. Można uniknąć niepotrzebnej gafy - a nuż pośród gości będą wykładowcy filologi polskiej
e-papieros - moja strona o elektronicznych papierosach
Ja również tak robiłam. Pisałam imię żony, imię męża i nazwisko w nieodmienionej formie. Gdy ktoś żył w konkubinacie to pisałam np. Anna Kowalska i Jan Nowak. Tam gdzie trzeba byłło dopisywałam z córką, z synem, bądź z dziećmi i tyle.
Ostatnio zmieniony wt lip 09, 2013 12:08 am przez anulka77, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukasz prezentu? Fotoksiążka jest zawsze na czasie - stwórz swój projekt i uwiecznij najpiękniejsze chwile.
Ja mam rozdane prawie wszystkie zaproszenia już i widzę, że dobrze zrobiłam. Nikt mi nie zwrócił uwagę. Pisałam imię żony, męża (odmienione), nazwiska raczej nieodmienione, jedynie odmieniałam nazwiska w stylu np. Kowalskich (z końcówką- ich), z dziećmi ( jeśli posiadają) Lepiej zrobić chyba nie mogłam. Tak było najbezpieczniej...