Odmiana nazwisk na zaproszeniach - problem

Jedyny dzień w życiu, tak ważny dla kobiet. Jak zorganizować wesele? Jaką suknię kupić? Ślub kościelny czy cywilny? Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, a może podzielić się swoimi doświadczeniami? Zapraszamy do pisania tutaj.
ODPOWIEDZ
sun979

Odmiana nazwisk na zaproszeniach - problem

Post autor: sun979 »

Mam kolejny dylemat... :(

Czy odmienić nazwiska gości na zaproszeniach? Wiem, że poprawnie to powinno się odmienić i nawet do pewności czytałam o tym. Tak właśnie jest, powinno się odmieniać. ALE>>> no właśnie, ale niektórzy z mojej rodziny pewnie skomentowali by fakt, że ich nazwisko kończy się na ÓW na zaproszeniu i mogliby się pewnie obrazić. Czy odmienić tylko te nazwiska, które normalnie brzmią, a resztę zostawić nie odmienioną? Np. zapraszam Sz.P. .... Kowalskich ta forma jest OK, ale np. Sz.P .... Młotków już brzmi głupio.

Jak Wy poradziłyście sobie z tym problemem?
tasiaka
Fajna Kobietka

Re: Odmiana nazwisk na zaproszeniach - problem

Post autor: tasiaka »

Ciekawe pytanie, chętnie poczytam kogoś kto był w takiej sytuacji bo i nam się takie coś zapowiada, a też nie bardzo wiem jak to rozegrać
Dead Sea Premier
Jestem tu nowa :)

Post autor: Dead Sea Premier »

Nie odmieniajcie i tyle. Najlepiej zostawić wszystkie nazwiska w formie mianownika. Faktycznie niektóre nazwiska bardzo brzydko się odmieniają. Jedyne, co warto zrobić, to nazwiska kończące się na -ski, np. Małecki odmienić do liczby mnogiej, Małeccy. Głupio by wyglądało Jan i Jadwiga Małecki :)
Awatar użytkownika
Madlen
Kobietka Expert

Post autor: Madlen »

My odmienialiśmy wszystkie nazwiska, nie mieliśmy raczej problemu bo wszystkie dały się odmienić w ten ładny sposób :)
ale też mielismy dylemat jak napisać.. Co niektóre sprawdzałam nawet- ich odmianę0 żeby nie było że się ktoś obrazi czy cuś:) polecam słownik poprawnej polszczyzny w razie wątpliwości, czasem się przydaje :) bo niektóre nazwiska są rzeczywiście dość że tak powiem dziwne. Miłego wypisywania :)
Awatar użytkownika
CynamonkaZrodzynkiem
Extra Kobietka

Post autor: CynamonkaZrodzynkiem »

My zdecydowaliśmy, że nie będziemy odmieniać nazwisk. Ale też mieliśmy wątpliwości ale rozwiało je to, że pisaliśmy tak np.: Zapraszamy na ślub czy mamy zaszczyt zaprosić (jaka tam będzie formułka to sobie zdecydujesz) Sz.P. Iwona i Piotr Nowak.
Amantium irae amoris integratio.
brunecia
Extra Kobietka

Post autor: brunecia »

NIE ODMIENIAJCIE!!!!! Większość nazwisk się nie odmienia, jak ktos by odmienił moje, to moglabym pogryźć.... lepiej napisać, Sz.P Annę i Andrzeja Młotek, niż Annę i Andrzeja Młotków.... przecież to nawet nie brzmi ;)
sun979

Ostatecznie zrobiłam tak, że większość nazwisk nie odmieniłam, bo po prostu brzmiałyby śmiesznie... Odmieniłam tylko 2 nazwiska, które kończyły się na -ski, czyli po odmianie kończyły się na - skich. Myślę, że to najlepsze rozwiązanie. :)

Przydatna jest stronka, gdzie można sprawdzić odmianę danego nazwiska. Podaję link:
http://www.odmiana-nazwisk.waw.pl/
Gabriell

Post autor: Gabriell »

Jak odmieniać to wszystkie a jak nie odmieniać to żadne. W tym przypadku lepiej chyba tak skonstruować treść aby odmiana nie była wymagana :)
leglosc

Post autor: leglosc »

Są nazwiska których się nie odmienia.

Nie pisz, że np. "Serdecznie zapraszamy Państwa Tomasza i Marię Rowerów" tylko: "Serdecznie zapraszamy Tomasza i Marię Rower"
Polecam Wam porównanie kont bankowych które mamy obecnie w bankach. Warto rozważyć i wybrać konto najlepsze i darmowe.
brunecia
Extra Kobietka

Post autor: brunecia »

odmieniamy nazwiska ktore sa polskie annę i tomasza kowalskich, annę i tomasza lisieckich, ale nie anne i tomasza nowak-ów!!!!
sun979

brunecia pisze:odmieniamy nazwiska ktore sa polskie annę i tomasza kowalskich, annę i tomasza lisieckich, ale nie anne i tomasza nowak-ów!!!!

Tak zrobiłam, odmieniłam tylko te polskie... ;) Właśnie czekam na gotowe zaproszenia zamówione przez allegro. Mają przyjść w tym tygodniu i już się nie mogę doczekać. :]
kanto

Post autor: kanto »

Dead Sea Premier pisze:Nie odmieniajcie i tyle. Najlepiej zostawić wszystkie nazwiska w formie mianownika. Faktycznie niektóre nazwiska bardzo brzydko się odmieniają. Jedyne, co warto zrobić, to nazwiska kończące się na -ski, np. Małecki odmienić do liczby mnogiej, Małeccy. Głupio by wyglądało Jan i Jadwiga Małecki :)

Zgadzam się!
Buty damskie kocham najbardziej!
nadzwyczajki

Post autor: nadzwyczajki »

Dokładnie tak jak piszecie - generalna zasada jest taka że odmienia się te, które są "odmienne". To znaczy, że nie ma co na siłę odmieniać wszystkich nazwisk. W przeciwnym wypadku efekt może być przeciwny do zamierzonego.
asiamach

Post autor: asiamach »

Praktycznie wszystkie polskie nazwiska się odmieniają. Informacje na ten temat można łatwo znaleźć w internecie czy słownikach współczesnej polszczyzny. Ja osobiście często korzystam z internetowych poradni językowych, które działają przy Uniwersytetach i są całkowicie darmowe. Można uniknąć niepotrzebnej gafy - a nuż pośród gości będą wykładowcy filologi polskiej ;)
e-papieros - moja strona o elektronicznych papierosach
Basia1994

Post autor: Basia1994 »

Ja właśnie zaczynam wypisywać zaproszenia, też będę używać formy imię żony,męża oraz nazwisko w nieodmienionej formie. To bezpieczne rozwiązanie ;)
anulka77

Post autor: anulka77 »

Ja również tak robiłam. Pisałam imię żony, imię męża i nazwisko w nieodmienionej formie. Gdy ktoś żył w konkubinacie to pisałam np. Anna Kowalska i Jan Nowak. Tam gdzie trzeba byłło dopisywałam z córką, z synem, bądź z dziećmi i tyle. :)
Ostatnio zmieniony wt lip 09, 2013 12:08 am przez anulka77, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukasz prezentu? Fotoksiążka jest zawsze na czasie :) - stwórz swój projekt i uwiecznij najpiękniejsze chwile.
sun979

Ja mam rozdane prawie wszystkie zaproszenia już i widzę, że dobrze zrobiłam. Nikt mi nie zwrócił uwagę. Pisałam imię żony, męża (odmienione), nazwiska raczej nieodmienione, jedynie odmieniałam nazwiska w stylu np. Kowalskich (z końcówką- ich), z dziećmi ( jeśli posiadają) Lepiej zrobić chyba nie mogłam. Tak było najbezpieczniej... :)
ODPOWIEDZ