ochota na słodycze..
-
paula
ochota na słodycze..
od kilku dni zauważyłam że mam ochotę na słodycze. Zjem obiad i już przekąsiłabym coś słodkiego, leżę wieczorem w łóżku i brakuje mi choćby kosteczki czekolady.. czy coś się dzieje dziwnego z moim organizmem?
Re: ochota na słodycze..
Jeśli masz tak codziennie to coś jest nie tak... Apetyt na słodycze bywa sygnałem, że spada poziom cukru we krwi albo że występować może nadczynność tarczycy. Ja niedawno robiłam badania na tarczycę. Na szczęście wyniki były dobre. Może zrób sobie podstawowe badania? Krew, mocz, kał?
Ewentualnie może byś tak, że źle się odżywiasz. Mamy podobno bardzo inteligentne organizmy wbrew pozorom, np. kiedy masz "zachciankę" na coś słodkiego to organizm daje Ci sygnał, że potrzeba mu magnezu. Ale zazwyczaj jest tak, że wybieramy do zjedzenia to, na co mamy ochotę - w tym wypadku słodycze
najlepiej zastępować słodkości innymi produktami 
Ewentualnie może byś tak, że źle się odżywiasz. Mamy podobno bardzo inteligentne organizmy wbrew pozorom, np. kiedy masz "zachciankę" na coś słodkiego to organizm daje Ci sygnał, że potrzeba mu magnezu. Ale zazwyczaj jest tak, że wybieramy do zjedzenia to, na co mamy ochotę - w tym wypadku słodycze
`Co w niej jest, co w niej jest czego nie mam ja?
Blask i mrok - pogubiona w snach,
Blask i mrok - co więcej miałam dać?
-
a_gatka
Mnie lekarz na łaknienie słodyczy kazał łykać chrom. Pomogło 
Właśnie wcinam drylowane daktyle. Polecam! Słodkie, jak diabli 
własnie, może słodycze zastąpić suszonymi owocami 
albo warzywami czy owocami
albo warzywami czy owocami
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
ja staram się tak robić, jem pomarańcze, banany, winogrono - pomaga, ograniczyłam słodycze, jeszcze coś muszę z chipsami zrobić 
Adi, w sklepie możesz kupić chipsy z płatków kukurydzianych
coś takiego

coś takiego
Kay dzięki, jak będę na zakupach to spróbuję ich 
ja wiem, że na nie się przerzuciłam jak odstawiałam chipsy 
są różne smaki itp
no i słonecznik 
są różne smaki itp
Też spróbuję się przerzucić;))
Zacznij spożywać magnez:) Prócz tego słodycze zastępuj owocami albo jogurtami:)
Zdecydowanie zdrowszą przekąską będą suszone owoce, najlepiej wysuszone na słońcu lub w piekarniku.
Całkowicie ze słodyczy bym nie rezygnowała, gorzka czekolada z umiarem jest bardzo zdrowa 
Poza tym owoce, jogurty nawet te naturalne.
Poza tym owoce, jogurty nawet te naturalne.
te chipsy to dobry pomysł, ja jem suszone owoce w takich momentach, ale nic nie jest w stanie zastąpić mlecznej czekolady.
-
apollo
Owszem, raz na jakiś czas to można, ale nie na zasadzie kupowania i jedzenia kiedy tylko się da. Spróbuj podziałać z foreverslim, powinno ci się udać wiele zmienić. Tylko musisz być systematyczna - słodycze to dla nas nic dobrego.
-
katarzynkatrul
- Jestem tu nowa :)
Zgadzam się! Ciężko w to uwierzyć, bo są naprawdę pyszne, ale jak się je odstawi, zwłaszcza, jeżeli jadło się ich dość sporo, to i cera się poprawia i fałdki w różnych miejscach robią się inne 
www.notariusz-tarnawska.pl
- wenus-lifestyle
- Miła Kobietka
Może masz jakieś stresy? Ja nie jadłam słodyczy od kilku miesięcy, nie słodzę herbaty (jedynym moim "grzechem" są własnoręcznie przygotowane ciasta od czasu do czasu), aż tu wczoraj zjadłam prawie całe opakowanie Delicji
sesja, stres, wiadomo... 
http://www.wenus-lifestyle.pl
a ja jak mam ochotę na coś słodkiego, piekę sobie ciasteczka owsiane
)
- Kornelka00
- Fajna Kobietka
chrom i zajadam się ciasteczkami owsianymi z firmy Sante (najlepsze z kawą);). Niestety też mam duży problem z ochotą na słodycze... staram się ratować gorzką czekoladą, ale nie bardzo pomaga. Ostatnio pooglądałam program Bosackiej wiem co jem o cukrze i w sumie na jakiś czas mnie to odstraszyło. ciekawe na jak długo:D

Nie rezygnuję jedynie z gorzkiej czekolady, poza tym owoce (raczej te świeże, z suszonych jedynie lubię żurawinę) i czasem piekę zdrowe ciastka owsiane i dodaję trochę miodu.
Ale czasami mam takie napady, że biegnę do cukierni i wykupuję pół sklepu
Ale czasami mam takie napady, że biegnę do cukierni i wykupuję pół sklepu
www.wdobrychstosunkach.pl
Dobrze zbilansowana dieta i problem znika
A jak mam ochotę na coś słodkiego - jem suszone lub świeże owoce. Albo robię słodki krem z jogurtu greckiego.
- Specjalista Aspazji
- Fajna Kobietka
Możliwe przyczyny wzmożonej ochoty na słodycze to:
- choroba - np. problemy z nadnerczem mogą doprowadzać do braku równowagi kortyzolu, który pomaga w zachowaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.
- stres - podwyższa poziom kortyzolu i organizm produkuje więcej insuliny, która wywołuje pragnienie słodyczy.
- niedobory chromu, cynku, witamin z grupy B, witaminy C, magnezu
- choroba - np. problemy z nadnerczem mogą doprowadzać do braku równowagi kortyzolu, który pomaga w zachowaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.
- stres - podwyższa poziom kortyzolu i organizm produkuje więcej insuliny, która wywołuje pragnienie słodyczy.
- niedobory chromu, cynku, witamin z grupy B, witaminy C, magnezu
- monisiamakeup
- Miła Kobietka
A może spada Ci cukier?
-
Klaudusia34
- Jestem tu nowa :)
A może jesteś w ciąży ?