niemowlę i angielski
niemowlę i angielski
Cześć,
co myślicie o zapisaniu 6-miesięcznego dziecka na angielski. byłam na lekcji pokazowej i bardzo mi się podobało. Zastanawiam się, czy mam zapisać córeczkę, mimo że jest niemowlakiem.
co myślicie o zapisaniu 6-miesięcznego dziecka na angielski. byłam na lekcji pokazowej i bardzo mi się podobało. Zastanawiam się, czy mam zapisać córeczkę, mimo że jest niemowlakiem.
Re: niemowlę i angielski
A nie za szybko na naukę?niech najpierw nauczy się języka który słyszy na codzień jak na moje oko to za szybko chyba jednak
popieram.. wg mnie 6 miesięczy to trochę szybko....
raczej bym w domu coś po angielsku puszczała by się tez oswoiło z językiem....
Fakt dziecko szybciej łapie jezyk niż dorosły, ale... niech ma coś z dzieciństwa..
raczej bym w domu coś po angielsku puszczała by się tez oswoiło z językiem....
Fakt dziecko szybciej łapie jezyk niż dorosły, ale... niech ma coś z dzieciństwa..
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
W szkole, w której byłam - Helen Doron - uczą już maluszki od 3-miesiąca!!! z tego, co widziałam na 1 lekcji, nie jest to tyle nauka, co zabawa z dzieckiem. tak, jak się bawimy po polsku, tak możemy się bawić po angielsku. zresztą sama nie mam zbyt dużo pomysłów na to, co można robić z 6-miesiecznym maleństwem. W ramach kursu dostajemy płyty, na których są piosenki i rymowanki i gotowe pomysły na zabawy. bawiąc się z dzieckiem, mówi sie po angielsku, tak, jak robimy to po polsku.
myślisz, że najpierw powinna nauczyć się polskiego, tak? czy nauka angielskiego w tym wieku może opóźnić naukę polskiego?
myślisz, że najpierw powinna nauczyć się polskiego, tak? czy nauka angielskiego w tym wieku może opóźnić naukę polskiego?
Dziecko jest bystre..
ale widząc np po dzieciakach mojej ciotki które wychowywały się w niemczech..
a rodzice mowili przy nich po polsku widzę, że często mieszają języki....
Wg mnie jednak to za wczesnie na naukę języka.... 3-4 latki spokojnie możesz uczyć...
ale dziecko które nie ma roku ?? Się dopiero uczy... uczy wielu podstawowych funkcji...
po co jeszcze dorzucać drugi jezyk...
ale widząc np po dzieciakach mojej ciotki które wychowywały się w niemczech..
a rodzice mowili przy nich po polsku widzę, że często mieszają języki....
Wg mnie jednak to za wczesnie na naukę języka.... 3-4 latki spokojnie możesz uczyć...
ale dziecko które nie ma roku ?? Się dopiero uczy... uczy wielu podstawowych funkcji...
po co jeszcze dorzucać drugi jezyk...
Tez jestem zdania że to za małe dziecko na nauke obcego języka jak będzie miała ze 2 latka to tak bo język polski będzie znała już i pierwsze słowa a tak to możę się mylić i zamiast powiedzieć mamusiu piesek mamusiu dog,
Wszystko można tylko po co? Jeśli nie jesteście rodziną dwujęzyczną ani nie mieszkacie w kraju anglojęzycznym to nie ma sensu. Lepiej pójść z maluchem na basen i kupić sobie fajne buty za te pieniądze. Z pozycji matki, która osobiście wychowywała 3 własne niemowlaki (obecnie 2 przedszkolaki i jedno dziecko w podstawówce) śmiem twierdzić, że fajnie, aby dziecko od 4-tego roku życia osłuchiwało się z angielskim np. na zajęciach przedszkolnych. Wystarczy.
Od dzieciństwa interesuje się modą, dlatego założyłam sklep http://portfelowo.pl, który oferuje portfele, teczki, torebki i galanterię skórzaną. Zapraszam, na pewno będziesz zadowolona z zakupów
Też mi się tak wydaje, nie ma co okradać malucha z dzieciństwa, jeśli oboje mówicie po polsku
http://www.braas-solar.pl/
Ale dlaczego okradanie z dzieciństwa? taka nauka odbywa się poprzez zabawę. lektorka na zajęciach pokazuje, jak można się z dzieckiem bawić, co mu śpiewać. nie ma to nic wspólnego ze sztywno pojętą nauką.
ale po co od razu po angielsku ??
chcesz żeby dziecko zamiast powiedziec dziękuję odpowiadało Ci po angielsku ??
chcesz żeby dziecko zamiast powiedziec dziękuję odpowiadało Ci po angielsku ??
Pół roczne dziecko po prostu przytul, dużo do niego mów łagodnym tonem (możesz nawet w języku zulu gula) i pokazuj mu świat. To jest dla niemowlaka kapitał na przyszłość i rozwój, a angielski zostaw dla 4-ro latka, który już biegle mówi w języku ojczystym.
Od dzieciństwa interesuje się modą, dlatego założyłam sklep http://portfelowo.pl, który oferuje portfele, teczki, torebki i galanterię skórzaną. Zapraszam, na pewno będziesz zadowolona z zakupów
6 miesięcy to chyba już lekka przesada... Najpierw niech dziecko nauczy się mówić i to w języku ojczystym a na angielski przyjdzie jeszcze czas
Ja swoją córkę będę zapisywać na jakieś zajęcia z angielskiego gdy będzie miała między 4 a 5 lat. Wcześniej nie widzę takiej potrzeby ani sensu.
Eleganckie zaproszenia ślubne www.klara-wedding.pl
Dlatego po angielsku, bo bez angielskiego teraz ani rusz. Właściwie jeden język to już i tak za mało, żeby mieć fajną, dobrze płatną pracę. Myślę sobie, że im szybciej dziecko nauczy się angielskiego, tym łatwiej będzie mu później uczyć się innych języków.
Czytałam gdzieś o badaniach naukowych, które dowodzą, że nauka języków jest najprostsza i najefektywniejsza do 6 roku życia. Wtedy tworzy się najwięcej połączeń międzykomórkowych w mózgu. Eksperci twierdzą, że metoda Helen Doron English jest wyjątkową, prostą i naturalną metodą nauczania języka angielskiego, odpowiednią dla każdego dziecka.
Czytałam gdzieś o badaniach naukowych, które dowodzą, że nauka języków jest najprostsza i najefektywniejsza do 6 roku życia. Wtedy tworzy się najwięcej połączeń międzykomórkowych w mózgu. Eksperci twierdzą, że metoda Helen Doron English jest wyjątkową, prostą i naturalną metodą nauczania języka angielskiego, odpowiednią dla każdego dziecka.
i taką opinie znajdziesz też o innych metodach....
wg mnie i jak widać wsród innych Dziewczyn panuje taka sama ocena, że jest za wcześnie...
żeby jednak najpierw dzecko prawidłowo nauczyło się jednego języka...
wg mnie i jak widać wsród innych Dziewczyn panuje taka sama ocena, że jest za wcześnie...
żeby jednak najpierw dzecko prawidłowo nauczyło się jednego języka...
No tak z tym, że badania mówią do 6 lat czyli jeszcze trochę czas jest aby takiego maluszka zapisać na angielski
Lepiej dziecka nie wysyłać na takie lekcje za wcześnie bo może się dziecko zrazić jeśli będzie to robione za bardzo na siłę.
- kajametrowska
- Miła Kobietka
Mój 5 letni bratanek mieszka w Londynie. Gdy rozmawiamy czasem na skype to jestem zaszokowana jak on świetnie mówi po angielsku 
żeby niemowlaka uczyć..? ludzie, nie zabierajcie swoim dzieciom dzieciństwa!
http://inglease.pl/
Jak dla mnie to jakaś kiepska reklama czy rzucenie tekstu, a nuż ktoś się zainteresuje
Kto normalny robiłby taki misz-masz w głowie niemowlakowi? Czasem przerażają mnie niektórzy...
To żart jakiś?
"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
chyba raczej reklama 
ale dyskusja wyłoniła się ciekawa
ale dyskusja wyłoniła się ciekawa
No tak, może od razu zapiszmy noworodka do szkoły, niech od razu się uczy ...
Lekka przesada jak dla mnie.
Najpierw niech dziecko nauczy się w ogóle mówić, i rozumieć sens tego co mówi, a potem doipiero myślmy o nauce obcego języka!
Lekka przesada jak dla mnie.
Najpierw niech dziecko nauczy się w ogóle mówić, i rozumieć sens tego co mówi, a potem doipiero myślmy o nauce obcego języka!
Za wcześnie! Niech maluszek jeszcze trochę podrośnie. Jeśli bardzo chcesz zacząć uczyć malucha angielskiego, to najszybciej chyba w przedszkolu, ale to też bardziej w formie zabawy niż nauki. Nie ma co przesadzać. Ja zaczęłam się uczyć dopiero w podstawówce, a radzę sobie z angielskim bardzo dobrze.
Lepiej żałować podjętych decyzji, niż tego, czego nie zrobiliśmy. 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A ja uczyłam się 8 lat niemieckiego, nie używam tego języka i w ogóle już nic nie pamiętam
Dzieci szybciej się uczą i przyswajają sobie wiedzę ale bez przesady...
-
Kolaboracja
nic na siłę,najlepiej uczyć bawiąc się z dzieckiem, my mamy taki telefon chicco dwu języczny,czy misia który uczy liczyć/mówić po polsku i angielsku dziecko się bawi ale wyłapuje słówka,poza tym puszczam bajki,muzykę dziecięcą po angielsku
Po co zapisywać takiego malucha na kursy? W domu można to samo osiągnąć przy odrobinie konsekwencji.
url