Niedoczynność tarczycy

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
agness80
Jestem tu nowa :)

Niedoczynność tarczycy

Post autor: agness80 »

Hej.
Czy jest tutaj ktoś z z takim problemem jak niedoczynność tarczycy i drastyczne tycie?
Mimo ze biorę leki nie mogę schudnąć
menia

Re: Niedoczynność tarczycy

Post autor: menia »

Może masz źle dobraną dawkę leku? Lub źle dobrany lek? Zerkam na LINK i tam o tyciu nic nie ma, więc to raczej nie kwestia leków. Poszłabym do endokrynologa i sprawdziła, czy na pewno mam dobrą dawkę dobraną. Może jest za niska?
Jagna901

Post autor: Jagna901 »

Cześć! Przy takiej przypadłości skutecznie możesz schudnąć moim zdaniem tylko pod okiem specjalisty. W układaniu diet dla osób borykających się m.in. z niedoczynnością tarczycy, Hashimoto, cholesterolem, wysokim cukrem specjalizują się gabinety Projekt Zdrowie. Ja u nich byłam i bardzo mi Pani Dietetyk pomogła. Co prawda ja akurat chciałam schudnąć po ciąży, ale z rozmów z Panią Dietetyk dowiedziałam się, że mają właśnie dużo pacjentów, którzy nie mogą schudnąć ze względów zdrowotnych. Także warto się poradzić specjalistów, bo to przede wszystkim bezpieczne. Wykaz ich placówek znajdziesz na ich stronie internetowej. Pamiętaj, że każdy jest inny i dieta musi być zawsze ułożona indywidualnie, szczególnie jeśli masz problemy z tarczycą. Nie korzystaj z gotowych diet znalezionych w sieci, żeby sobie nie zaszkodzić. Ja tak raz zrobiłam i okazało się, że jadłam to, co dla mnie akurat nie było wskazane i przez to nie mogłam schudnąć. Dasz radę! Pozdrawiam :)
olejunka32

Post autor: olejunka32 »

to często spotykane ze przy niedoczynności tarczycy występuje problem tycia, chociaż może być i odwrotnie. Warto jednak zbadać poziom tsh i udać się na konsultacje do lekarza. Czy bierzesz też inne leki?
Centrum Medyczne 311 Zabrze - Ortopeda, Chirurg, Dermatolog, Laryngolog, Endokrynolog
bonn

Post autor: bonn »

Ja sie regularnie badam, bo mieszkam w mieście z dużymi zanieczyszczeniami..
Aquamelior.pl - butelki filtrujące Dafi
Awatar użytkownika
Sieć Diagnostyka

Post autor: Sieć Diagnostyka »

Hormony tarczycy biorą udział w regulacji metabolizmu, dlatego przy niedoczynności, spada jego tempo. Poza tym niedoczynności tarczycy towarzyszyć może podwyższony poziom kortyzolu, który przyczynia się do nadmiernego odkładania tkanki tłuszczowej.

Jeśli chodzi o dietę, należy spożywać odpowiednie ilości białka (poprawi metabolizm), błonnika (zapobieganie zaparciom) i jodu (pomoże w walce z chorobą).
kamila.fajfer

Post autor: kamila.fajfer »

ja od wczoraj wiem, ze mam nadczynnosc.. bardzo się przestraszyłam.. jak z tym zyc ? czy to zagraza zyciu ?
Karcyz3

Post autor: Karcyz3 »

Nie jest to niestety moja dziedzina wiedzy. Dlatego też nie będę mógł pomóc...
... Fakt, że żyjemy oznacza, że powinniśmy żyć – spierał się (Adrian). – Zwłaszcza, jeśli i tak dostaliśmy dodatkowy czas.
migotka123

Post autor: migotka123 »

Być może masz niedobór jodu. Spróbuj sobie kupić jakis suplement diety zawierający jód, albo przerzuć się na jakiś czas na sól jodowaną. Moja siostra jakiś czas temu też miała problemy z tarczycą, ale ustąpiły samoczynnie po jakimś czasie.
live love laugh...
juliuszek

Post autor: juliuszek »

Ja mega przytyłam, bez powodu.. myślałam, że to przez leki.. powoli zaczęły pojawiać się również inne objawy i okazało się, że mam problemy z tarczycą i to już dość poważne.. także polecam wybrać się do dobrego specjalisty - SPAM
Ostatnio zmieniony ndz lip 22, 2018 9:31 pm przez Jamelia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
trefnoknus
Miła Kobietka

Post autor: trefnoknus »

Tarczyca niestety potrafi sporo bałaganu zrobić... niestety też to znam...
zosia1234

Post autor: zosia1234 »

MAM LIMFATYCZNE ZAPALENIE TARCZYCY UPIERDLIWE I NIE ZNOŚNA CHOROBA WŁOSY WYPADAJĄ SKÓRA SUCHA BOLĄ MIĘŚNIE I STAWY SZKODA SŁÓW .OSTATNIO POLECILI MI MULTI- VITA Z MOLECULAR PROJECT WOMEN I JESTEM BARDZO ZADOWOLONA CENA TEŻ ODPOWIEDNIA
anulka19999

Post autor: anulka19999 »

O WIDZĘ ZE NIE TYLKO JA ZNAM TE SUPER WITAMINY DLA KOBIET TEŻ JE JEM JAK DLA MNIE TO SĄ NAPRAWDĘ DOBRE
Awatar użytkownika
annika77
Miła Kobietka

Post autor: annika77 »

przy tej chorobie trzeba stosować dietę, nie ma rady
asa

Post autor: asa »

Może przyda się pomoc dietetyka?
ODPOWIEDZ