Najbardziej wkurzające zachowania rodziców!

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
Honey

Najbardziej wkurzające zachowania rodziców!

Post autor: Honey »

Z jakimi objawami przesadnej pobłażliwości/dziwnych zachowań/denerwujących reakcji spotkaliście się ze strony rodziców lub dziadków w stosunku do dzieci? Powszechnie modne jest teraz wychowanie bezstresowe, więc spodziewam się wielu wpisów ;-)

Ostatnio odwiedziła mnie kuzynka z dwojgiem dzieci (3 i 5 lat).
Pociechy:
- wycierały usmarowane tortem ręce w kanapę i dywan
- rysowały kredkami po ścianach
- oblewały gości colą (przecież to takie zabawne)

Rodzice:
- sami dali dzieciom kredki i chwalili, że takie uzdolnione "a ścianę/dywan/kanapę łatwo wyczyścicie"
- wszystkie zachowania dzieci widzieli i ani razu nie zwrócili uwagi
- na delikatne próby naszych protestów mieli jedną odpowiedź: "poczekajcie, aż będziecie mieli własne"

Dodam, że to była parapetówka i wszystko było świeżo pomalowane i nowe :(
Powiem szczerze, że byłam w szoku.

-------------------------------------------

Rozbieraniem zarabiam na życie - http://www.rozbiorka.waw.pl/
milka

Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców!

Post autor: milka »

Mam dwóch synów w tym samym wieku co Twoja kuzynka i nie wyobrażam sobie takiego zachowania i u dziecko-f5.html" class="auto-link" rel="dofollow">dzieci i u rodziców. Prawdę mówiąc jestem przeciwna bezstresowemu wychowaniu :angrywife i nie jest mi obce pokrzyczenie na dziecko czy ukaraniem, np brakiem dobranocki czy samotnym siedzeniem w pokoju przez kilka minut.
Poza tym, co to za przyjemność sprzątać po rozbrykanych dzieciakach? Moje muszą sprzątać po sobie, więc mniej bałaganią.
Olka

Post autor: Olka »

mój syn jak miał 3 lata porysował ścianę kredką, zmywał to potem przez tydzień codziennie po kawałku i już nigdy więcej na taki głupi pomysł nie wpadł
mnie też najbardziej wkurza u innych rodziców brak reakcji na złe zachowanie dzieci, mój syn jest chowany normalnie, ma wyznaczone granice których przestrzegamy, nigdy nie chodzi z jedzeniem po domu, je w swoim miejscu w tym czasie się nie bawi tylko je.
mojej znajomej syn w czasie jedzenia czyta książeczki które są całe wysmarowane i posklejane jedzeniem, poza tym rzuca jedzeniem na boki
Justynka108

Post autor: Justynka108 »

Bezstresowe wychowanie nie ma nic wspólnego z nadmierną pobłażliwością rodziców!!! Dziecko musi znać granice, których absolutnie nie wolno mu przekroczyć. Koniecznie trzeba stosować zakazy i kary, kiedy coś przeskrobie, lecz zdecydowanie częściej musimy nagradzać je, kiedy było grzeczne, lub chwalić jakie jest wspaniałe. Nie popieram krzyku ani kar cielesnych, ponieważ to powoduje lęki i wyzwala agresję! Dzieci są wspaniałe i są tylko dziećmi - dopiero uczą się świata. A uczą się go od nas, dorosłych. Bądźmy dla nich wzorem do naśladowania. Uśmiech, ciepło, poświęcony czas, mądre rady, to tylko niektóre z czynników jakie zaowocują w przyszłości ukazując jakim człowiekiem będzie nasza córeczka, czy synek, kiedy dorosną. Jak na razie to MY jesteśmy dorośli, mądrzejsi, dojrzalsi i tego się trzymajmy. Moja córeczka ma osiem lat i jest aniołkiem z piekła rodem. A ja jestem jej wdzięczna dosłownie za wszystko.
http://zlototegoswiata-justyna.blogspot.com/
miszka

Post autor: miszka »

Honey pisze: - na delikatne próby naszych protestów mieli jedną odpowiedź: "poczekajcie, aż będziecie mieli własne"
Mnie to zawsze wkurzało u rodziców i sama staram się tak nigdy nie "wymądrzać" ;)
lidka86

Post autor: lidka86 »

najbardziej bezsensownym zachowaniem ze strony mojego teścia było zachowanie w sklepie jak kupowaliśmy garnitur dla (wtedy) przyszłego męża. Doradzałam Krzyśkowi, jego rodzice rónież pojechali doradczo... zwiedziliśmy 5 sklepów z garniturami i w końcu trafiliśmy do 6 sklepu.. były piękne garnitury... i myśleliśmy nad 3 lub 4 wzorami... Krzysiek najlepiej wyglądał w tym co ja mu wybrałam... teściu z teściową wybrali inny.. chodziłam po sklepie a teściu z krzyśkiem patrzyli na garnitury, i słyszałam jak krzysiek mówi do teścia że weźmie ten co mi się podobał i najlepiej się w nim czuje, teściu na to że dobrze wyglądał w tym co oni mu wybrali . mój mąż na to że mi zależy na tym garniturze .. a teściu w tym momencie wypalił: A CO ONA MA DO GADANIA!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
myślałam że zapadne się ze wstydu i spale ze złości... w pierwszym momencie pomyślałam po co tu jestem skoro nie mam nic do gadania, bo to facet wg teścia decyduje o swoich zakupach i kobieta nie ma nic do gadania.. na szczęscie Krzysiek pokazał że szanuje moje zdanie i wziął ten garnitur który ja mu doradziłam.. ale do dziś mu nie powiedziałam że słyszałam jak teściu mówi to zdanie, ale nie zmienia to faktu że do teścia mam dystans... jest to facet co stawia na swoim.. wszystkie oszczędności ładował w gospodarstwo albo w auta a teściowa nigdy nie dorobiła się nawet porządnej kuchni, szafki są łatane , bo zdaniem teścia ma dobrą.. chce odnowić zabytkowy stół po prababci co mają w jadalni, bo blat jest starty, odnowienie kosztuje 300 zł ale teściu powiedział że stół stoi to nie ma potrzeby naprawiać.. a sam za 400 zł kupił radio do auta :evil:

mam do niego dystans.. i nic na to nie poradze.. mówie czasem tato , choć ciężko przechodzi przez gardło...
no.nie.wiem

Post autor: no.nie.wiem »

Moja mama jest cudowna :serca
Taka mama-luzara przed sześćdziesiątką :D
Ojciec jest mruk, nerwus i zawzięty osioł (w sensie uparty jak osioł)
I to właśnie mnie w nim wkurza najbardziej - czyli generalnie wszystko.
Mamusia moja najdroższa wkurza mnie tym, że coś za duzo staje po stronie mojego meża :evil:
"Bądź dla Niego dobra. Ja wiem jaki z ciebie jest skurwysyn" - mówi. Wtedy mam ochotę ją udusić
anitamaria

Post autor: anitamaria »

Ostatnio spacerowałam z siostrą i jej czteroletnim synkiem po parku, kiedy nagle przed nami pojawiła się para z bliźniakami (2 chłopców) ok. pięcioletnimi. Nie trudno sobie wyobrazić moje zszokowanie i zdegustowanie, kiedy ci chłopcy weszli na trawę i jak na zawołanie zdjęli spodnie i zaczęli się załatwiać. Na oczach wszystkich! A rodzice tylko przystanęli i nawet nie zwracali na to uwagi. Jeśli tym bliźniakom tak bardzo chciało się do łazienki i już naprawdę nie mogli wytrzymać, to mogliby chociaż znaleźć jakiś krzaczek, drzewko... Chociaż w sumie sto metrów dalej była knajpka z toaletą płatną po 2 zł. Szkoda, że żaden policjant albo strażnik miejski wtedy nie przechodził...
mika537

Post autor: mika537 »

można wychowywać dziecko-f5.html" class="auto-link" rel="dofollow">dzieci bezstresowo, ale to nie znaczy że mozna im pozwolic doslownie na wszystko! wiadomo, nie powinno się bic dzieci ale np zastosowywac lekkie kary, np kiedy dziecko nie chce posprzatac pokoju, to nie wyjdzie z niego poki nie posprzata i tyle. dziecko musi wiedziec co moze a czego nie moze robic powinno miec ogromny szacunek do rodzicow i jednoczesnie sie z nimi przyjaznic. nie wyobrazam sobie isc z dzieckiem w gosci i patrzec na to jak demoluje im dom :)
Angela82

Post autor: Angela82 »

Trzeba zdefiniować czym jest "bezstresowe wychowanie" czy jest to pobłażanie na wszystko czy chronienie dziecko-f5.html" class="auto-link" rel="dofollow">dzieci przed stresem. I jedno i drugie ma negatywny wpływ na nasze pociechy w przyszłości - w przypadku pierwszym wyrośnie chuligan (małe dziecko już w domu nauczy się, że wszystko może i zaczyna się to niewinnie od chociażby braku kary za niewyniesienie śmieci etc. a skończy na kradzieżach, pobiciach etc. bo przecież w domu nie karcili to czemu tu mają skarcić) zaś w drugim wyrośnie z dziecka społeczny kaleka.
Nie popieram bicia dzieci dla samego bicia, natomiast danie dziecku klapsa czy gdy mocniej nabroi pasem uważam wręcz za zbawienne. Mój brat parę razy dostał w tyłek pasem jak poważnie nabroił i wyrósł na porządnego człowieka, a gadanie, że to tylko nakręci i dziecko poszuka sobie innej ofiary uważam za mit psychologów.

Co do wkurzających zachowań rodziców - byłam ostatnio u koleżanki na kawie, ona ma 7 letniego synka i ten zdjął spodnie, podniósł nogę i zrobił siku na dywan a ona na to "kochany moj ty piesku" a do mnie "mam dwa w jednym - dziecko i psa"
no.nie.wiem

Post autor: no.nie.wiem »

Wczoraj moja mama poszła ze swoim 3,5 rocznym wnusiem (moim bratankiem) do sklepu.
Mały podszedł do lady i mówi: "Ceść Pani spsedawcynio. Ty tes mas taką seksi cipkę jak moja babcia?"
:shock:
Tak się dzieje gdy mieszka się w M1 i rodzice śpią z dziećmi w jednym pokoju :)
dzo

Post autor: dzo »

o ja pierdole :shock: :shock:

ja bym się spaliła ze wstydu :shock:
nesca
Jestem tu nowa :)

Post autor: nesca »

o ja piernicze, ale się uśmiałam! :)
mnie najbardziej wkurza wciskanie dzieciakom żarcia na siłę. Lata takie dziecko, bawi się w najlepsze, a przychodzi gruba mamuśka z frytami i drze się na cały plac zabaw, że dziecko ma przyjść na jedzenie - jedzenie czyli te fryty. Dziecko nie słyszy, ta drze się mocniej, to w końcu dzieciak krzyczy że nie chce, a ta drze się jeszcze mocniej i się drze, to dzieciak daje za wygraną, bierze tą frytke i chce lecieć bawić się dalej, a ta go trzyma i na siłę mu wciska.
o boshe.... mordercze instynkty się we mnie budzą jak to widze!
Hania26

Post autor: Hania26 »

mnie wkurza kiedy rodzice z dzieci na siłę chcą robić dorosłych zapominając ze w tym wieku nalezy dbać przede wszystkim o prawidłowy rozwoj dziecka!!! umalowane paznokcie u 6 latek, czy jak ostatnio zobaczylam malutka corke Katie Holmes ktora miala butki na obcasie włosy mi sie zjezyly na glowie!!! ja swojej coreczce na pewno nie bede malować paznokci, a buty dla niej kupuje w specjalistycznych sklepach jak np. Memo, zeby dbac o jej stópki :) żeby za 20 lat nie narzekala na matkę tylko byla z niej wdzięczna :)
madzia89
Jestem tu nowa :)

Post autor: madzia89 »

Tak, najgorszy jest brak reakcji ze strony rodziców. W zeszłym tygodniu bylismy w sklepie Memo kupić wiosenne buciki dla córki, przyszli rodzice z synkiem ok. 6 lat, który zwyczjanie wszystkie buty zrzucał na podłogę. Rodzice ani razu nie zwrócili mu uwagi... :/
aisoglam
Miła Kobietka

Post autor: aisoglam »

Wkurza mnie jak rodzice kupują dzieciom drogie zabawki na wyrost.Jeszcze dzieciak nie zdąży o czymś pomarzyć a już to ma.Nic dziwnego,że szybko nudzi się zabawką.Rodzice idiotycznie się potem dziwią- moja Beatka nie może się dłużej skoncentrować na zabawie jak 5 minut!
Czasem są u mnie małe dzieci i widzę,że potrafią bawić się byle czym:kawałkiem patyka, kartką papieru itp.Lubią też bawić się w wymyślone zabawy zupełnie bez zabawek. :swing
ODPOWIEDZ