Moje dzieci się kłócą. Jakieś rady ?
-
santamadonna
- Jestem tu nowa :)
Moje dzieci się kłócą. Jakieś rady ?
Witam, słuchajcie moje dzieci synek 7 lat i córeczka 4 lata bardzo często się kłócą. Nie potrafię sobie poradzić bo nie mam już argumentów, żeby je pogodzić. Bardzo potrzebuje Waszej pomocy! Możecie mi coś poradzić ?
pensjonaty krynica morska
Re: Moje dzieci się kłócą. Jakieś rady ?
a co z Twoim dwulatkiem ?
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
- Lena_Adams
- Miła Kobietka
Wszystkie dzieci sie kloca. Tez klocilam sie z bratem.
Dzieci to chyba zawsze sie kłóciły i będą kłócić. Moje to samo, mam 9 latka i 5 latka. Chłopaki. Kłócą się o zabawki, o to kto ma rację, o nas rodziców....ech Ja to dostaję gorączki i bólu brzucha jak zaczynaja, ale co zrobić, trzeba uzbroić się w spokój i cierpliwość bo jak i my zaczynamy krzyczeć to jest jeszcze gorzej.
" Wszystko robi się mniejsze, kiedy wyciągnąć to na wierzch"
tak jak dziewczyny wspominały, dzieci zawsze się kłócą) nic na to nie poradzisz, muszą przejść ten okres 
To normalne że trochę sie kłócą. Jesli trwa to długo, to moze jest jakiś faktyczny powód tych kłótni i powinnaś spróbować się dowiedzieć? A jak nie, to niech kłócą się dalej, całe zycie i tak będą musiały się wykłócać, to chociaż poćwiczą 
Staram się nie wtrącać, a jak już muszę interweniować, bo np. przychodzą do mnie, to mówię Im, żeby spróbowały porozumiewać się między sobą i by mnie w to nie wciągały (9 i 4 lata)
Małym dzieciom jest trudno cokolwiek wytłumaczyć. Postaraj się więcej bawić z nimi, wymyślaj jakieś zabawy, które będą zarówno jedną jak i drugą stronę absorbowały, żeby dzieci po prostu lubiły spędzać czas w swoim towarzystwie.
-
michalina90
- Fajna Kobietka
Dzieci zawsze się kłócą ale przeważnie są to kłotnie o nic. SZybko mijają tak jak szybko się pojawiają. Trzeba przeczekać.
grywalizacja na http://sanitera.pl
Nie bądź arbitrem. Na ile to możliwe zachowaj dystans - dziecko-f5.html" class="auto-link" rel="dofollow">dzieci szybciej nauczą się same rozwiązywać trudne sytuacje między sobą.
Nie dochodź bezpośredniej przyczyny zajścia - zwykle konflikty są bardzo zawiłe, a każda ze stron absolutnie pewna swojej racji. Nie daj się także wciągnąć w niekończące się dyskusje.
Zostaw dzieci w spokoju. Gdy nie ma zagrożenia dla życia i zdrowia dzieci pozwól dzieciom się dogadać.
Rozdzielaj, ale jedynie wtedy, gdy komuś dzieje się krzywda fizyczna - oddzielenie przeciwników pozwoli im ochłonąć z silnych emocji.
Nie zmuszaj do przeprosin. Przepraszanie na siłę uczy dziecko, że jego uczucia nie są ważne. Niech przeprosi później, gdy ochłonie i przemyśli swoje zachowanie. Nawet winowajca ma prawo czuć złość i gniew.
Nie gódź na siłę ("Przeproście się w tej chwili!"), nie zawstydzaj ("Taki duży chłopak, a nie umie się podzielić klockami z bratem").
Nie strasz dzieci powrotem taty ("Jak tata wróci z pracy, to wam pokaże"). Nawet odwołanie się do jego osoby może nie skutkować, a dzieciom pokażesz, że nie panujesz nad sytuacją.
Wytłumacz Synkowi, że jest starszy i musi dbać o Siostrę, by nic mu się nie stało, bo wtedy wszyscy będą zazdrościć jej takiego super brata.
Możesz też zrobić naklejki "Super Brat", "Super Siostra"- dzieci cieszą takie naklejki tak jak "grzeczny pacjent"
Staraj się traktować każde dziecko indywidualnie, nie mów stale do dzieci w liczbie mnogiej, zwracaj się do nich w liczbie pojedynczej i po imieniu.
Pomóż dzieciom chronić najważniejsze dla nich przedmioty. Kilkulatki mają swoje skarby, ukochane kamyki, piórka czy zabawki. Staraj się chronić te rzeczy przed zniszczeniem.
Polecam Ci także książkę "Rywalizacja rodzeństwa. Zakończ kłótnie i ciesz się spokojem w domu". Dzięki zaproponowanym w poradniku metodom zakończysz uporczywe kłótnie między dziećmi, nauczysz je zdrowej i motywującej rywalizacji, w twoim domu zapanują spokój i zgoda, wychowasz szczęśliwe i ambitne dzieci.
Nie dochodź bezpośredniej przyczyny zajścia - zwykle konflikty są bardzo zawiłe, a każda ze stron absolutnie pewna swojej racji. Nie daj się także wciągnąć w niekończące się dyskusje.
Zostaw dzieci w spokoju. Gdy nie ma zagrożenia dla życia i zdrowia dzieci pozwól dzieciom się dogadać.
Rozdzielaj, ale jedynie wtedy, gdy komuś dzieje się krzywda fizyczna - oddzielenie przeciwników pozwoli im ochłonąć z silnych emocji.
Nie zmuszaj do przeprosin. Przepraszanie na siłę uczy dziecko, że jego uczucia nie są ważne. Niech przeprosi później, gdy ochłonie i przemyśli swoje zachowanie. Nawet winowajca ma prawo czuć złość i gniew.
Nie gódź na siłę ("Przeproście się w tej chwili!"), nie zawstydzaj ("Taki duży chłopak, a nie umie się podzielić klockami z bratem").
Nie strasz dzieci powrotem taty ("Jak tata wróci z pracy, to wam pokaże"). Nawet odwołanie się do jego osoby może nie skutkować, a dzieciom pokażesz, że nie panujesz nad sytuacją.
Wytłumacz Synkowi, że jest starszy i musi dbać o Siostrę, by nic mu się nie stało, bo wtedy wszyscy będą zazdrościć jej takiego super brata.
Możesz też zrobić naklejki "Super Brat", "Super Siostra"- dzieci cieszą takie naklejki tak jak "grzeczny pacjent"
Staraj się traktować każde dziecko indywidualnie, nie mów stale do dzieci w liczbie mnogiej, zwracaj się do nich w liczbie pojedynczej i po imieniu.
Pomóż dzieciom chronić najważniejsze dla nich przedmioty. Kilkulatki mają swoje skarby, ukochane kamyki, piórka czy zabawki. Staraj się chronić te rzeczy przed zniszczeniem.
Polecam Ci także książkę "Rywalizacja rodzeństwa. Zakończ kłótnie i ciesz się spokojem w domu". Dzięki zaproponowanym w poradniku metodom zakończysz uporczywe kłótnie między dziećmi, nauczysz je zdrowej i motywującej rywalizacji, w twoim domu zapanują spokój i zgoda, wychowasz szczęśliwe i ambitne dzieci.
Każde rodzeństwo się kłóci. Jak byliśmy z bratem mali to kłótnie i bójki były na porządku dziennym. Mogło pójść o wszystko: zabawki, oglądanie TV, granie na nintedo (ehhh te czasu Mario na grach telewizyjnych
), cukierki - dosłownie o wszystko. I najgorsze co rodzic może zrobić wg mnie to przez cały czas się wtrącać i stawać po stronie najmłodszego. Bo to zwykle on zaczyna
dzieci są o wiele bardziej inteligentne i przebiegłe niż się dorosłym wydaje.
Na kłótnie dzieci raczej nic nie poradzisz. Kto ma rodzeństwo i nigdy nie miał z nim jakichś sporów
? Ja z siostrą zawsze o wszystko rywalizowałam, ale na szczęście nam przeszło.
Niestety dzieci kłóciły się zawsze i nadal będą to robiły. Musisz dać im czasu aż dojrzeją i zaczną się dogadywać 
Najlepszy Podolog w Warszawie.
http://podogabinet.pl/
http://podogabinet.pl/
..i będą się kłócić. To naturalne w rodzeństwie. Nie ma czym się niepokoić. 
centrumfotelikow.pl - foteliki maxi cosi katowice
Normalne, że się kłócą
. Chyba że konflikt zaczyna wyglądać naprawdę bardzo poważnie...
Trzeba im przetłumaczyć, że kłótnia to nigdy nic dobrego. No ale czasem się to zdarza, niestety.
Wszystkie dzieci sie kłócą. Trzeba umieć z dziećmi rozmawiać i dużo tłumaczyć
hej naturalne piekno 
-
88Mariolka
- Fajna Kobietka
Moje sie kloca chyba dlatego ze jest miedzy nimi zbyt duza roznica wieku (prawie 9 lat), starszy juz powazny chlopak a mloda chcialaby sie z nim bawic.
sama natura 
Trzeba je czymś zająć, zmęczyć, nie dać czasu na kłótnie 
Bańki mydlane - Tuban.pl