Mahoniowe meble
Mahoniowe meble
Jaki kolor scian do mahoniowych mebli w kuchni ?
Re: Mahoniowe meble
Wystarczy pójść do najbliższego sklepu z farbami i zdjęciem mebli zrobionym w świetle dziennym (bez flesza itp.), przewertować dostępne próbniki i w sekundę pojawi się odpowiedź. Nie mówiąc o tym, że niektóre firmy farbiarskie mają na swoich stronach konfigurator 3D.
"Mahoń" to bardzo ogólne określenie dla materiału, jego faktury, usłojenia i możliwych kolorów. Pomijasz bardzo dużo informacji zadając to jedno ogólne pytanie. Zakładam, że to "typowy" naturalny mahoń, który ma ciepłe odcienie z czerwonawymi tonami, więc sprawdzą się wszelkie kolory o ciepłym zabarwieniu, jasne brzoskwiniowe, łososiowe, beżowe.
"Mahoń" to bardzo ogólne określenie dla materiału, jego faktury, usłojenia i możliwych kolorów. Pomijasz bardzo dużo informacji zadając to jedno ogólne pytanie. Zakładam, że to "typowy" naturalny mahoń, który ma ciepłe odcienie z czerwonawymi tonami, więc sprawdzą się wszelkie kolory o ciepłym zabarwieniu, jasne brzoskwiniowe, łososiowe, beżowe.
W sumie bardzo konkretny pomysł, ale zależało mi bardziej na osobach, które po prostu mają takie mebelki u siebie w domu i są w stanie pokazać, jak to zaaranżowały u siebie. Ale jak się domyślam, na takie osoby się nie doczekam, prawda?
Wiesz, ja rozumiem, że szukasz inspiracji, ale też nie możesz całkowicie się kierować przy aranżacji swojego mieszkania czyimiś zrealizowanymi koncepcjami. Bo każde mieszkanie czy dom ma inny układ a przede wszystkim inne oświetlenie (nasłonecznienie). I to, że u kogoś coś dobrze wygląda, wcale nie oznacza, że u Ciebie też tak musi być. Dobieranie koloru ścian na podstawie czyjejś aranżacji jest na dłuższą metę bez sensu, bo i tak będziesz musiała podejść do tematu indywidualnie - pójść do sklepu, wcześniej zrobić jakieś zdjęcia pomocnicze, kupić najlepiej próbkę farby i pomalować najpierw fragment ściany dla upewnienia się, czy dobrze wygląda, czy dobrze kryje poprzedni kolor (bo zakładam, że ściany są teraz pomalowane), czy wybrany kolor jest w 100% taki, jak zakładałaś. Bo niespodzianki wychodzą baaardzo często.
Pomijając, że oferty firm farbiarskich stale się zmieniają i nawet, jeśli ktoś tutaj poda Ci konkretną firmę czy nazwę, nie masz pewności, czy ten kolor jest jeszcze dostępny (mam na myśli gotowe kolory, nie z mieszalnika).
Pomijając, że oferty firm farbiarskich stale się zmieniają i nawet, jeśli ktoś tutaj poda Ci konkretną firmę czy nazwę, nie masz pewności, czy ten kolor jest jeszcze dostępny (mam na myśli gotowe kolory, nie z mieszalnika).
Dzięki za bardzo konkretne sugestie. Ktoś jeszcze jest w stanie dodać coś ciekawego do tematu? Jeśli ktoś posiada jakieś fotki, to za ich wstawienie będę dozgonnie wdzięczna. Jest ktoś taki na forum? 
Ja bym tą całą rozmowę zaczynała od pokazania zdjęcia tych mebli. Bo na tej podstawie byłoby łatwiej.
Pamiętaj że kazdy kolor ma wiele odcieni.
Pamiętaj że kazdy kolor ma wiele odcieni.
Ale one nie są jeszcze kupione - widzieliśmy takie w sklepie, jednogłośnie stwierdziliśmy, że w takim kolorze one się najbardziej nam będę podobały. Tak więc nie bardzo mam co wklejać. Przecież jest Google Grafika, a tam całe mnóstwo mahoniowych mebli 
Mahoń mahoniowi nierówny, o czym mowa była wyżej. Po drugie skoro meble nie są jeszcze kupione, tym łatwiej będzie Ci wydębić próbkę wybarwienia mebli i wziąć ją ze sobą do sklepu z farbami.karetia pisze:Ale one nie są jeszcze kupione - widzieliśmy takie w sklepie, jednogłośnie stwierdziliśmy, że w takim kolorze one się najbardziej nam będę podobały. Tak więc nie bardzo mam co wklejać. Przecież jest Google Grafika, a tam całe mnóstwo mahoniowych mebli
mnie by pasowało coś takiego - mięta, pastelowa zieleń
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-
Ekspert_Dekoral
- Jestem tu nowa :)
Meble o zabarwieniu mahoniowym są na tyle uniwersalne, że doskonale prezentują się w niemal każdej kolorystyce. Głęboki odcień mahoniowego drewna świetnie sprawdzi się zarówno w klasycznej jak i nowoczesnej aranżacji. Ze względu na ich ciemną barwę, aby nie uzyskać zbyt ciężkiego efektu, proponuję „uważać” z intensywnymi kolorami. Ale jest na to sposób! Kto powiedział, że ściany trzeba malować na jeden kolor? Jeśli jesteś zwolennikiem odważnych rozwiązań, skontrastuj intensywną barwę z jasną i delikatną. Taki zabieg zdynamizuje przestrzeń i nada jej ciekawego charakteru. Oczywiście wszystko zależy od koloru dodatków, oświetlenia i wielkości pomieszczenie, ale przygotowałam dla Ciebie kilka kompozycji kolorystycznych: batystowy fiolet/ natchnienie, intuicja/ perłowa organza, aksamitny burgund/ naturalna bawełna. Powodzenia! 
Jak rozumiem to są nazywa farb z palety, tak? Pierwszy wygląda ciekawie, pozostałych jeszcze nie sprawdziłam, ale rzeczywiście połączenie dwóch kolorów może się tutaj okazać optymalnym rozwiązaniem - będzie nowocześnie i estetycznie. W sumie to chyba dobry pomysł 
Do takich ciemnych mebli najlepsze byłyby ściany w kolorze beżu, ecru, śmietanki. Jakiekolwiek żywe kolory będą wyglądały kiczowato.
Rogatka - kwiaciarnia Kraków
Moja mama malowała niedawno pokój i do mahoniowych mebli dobrała jasne pastelowe kolory. Używała Magnat Creative - dużo różnych kolorów i odcieni, trudno było się zdecydować na jeden
Farba bardzo dobra - wydajna, nie chlapiąca podczas malowania, ładnie pokryła ściany i nierówności.
Moja mama bardzo lubi ten kolor, aczkolwiek ja uważam, że wyszedł już z mody
Aktualnie do swojego nowego mieszkania poszukuję nowych mebli i właśnie tak przeglądam internet patrząc na różnego rodzaju inspiracje. Wczoraj trafiłam na ciekawy wpis: https://eltap.pl/blog/jakie-kolory-mebl ... -roku.html dotyczący modnych kolorów mebli w 2021 roku. Warto śledzić najnowsze trendy 
By urządzić funkcjonalny salon, warto wyposażyć się w kilka niezbędnych elementów. Należą do nich: komody, regał na książki, witryna, czy biurko, jeżeli salon ma także pełnić funkcję domowego biura. Czy kupować meble stanowiące komplet?
Jak urządzić salon
Stary wątek, ale mahoniowe meble żyją wiecznie, nie zgodzę się że wyszły z mody. Tak jak pisał przedmówca - wszystko zależy od dokładnego odcienia i dodałabym że jeszcze oświetlenia. Najlepiej obronią się jasne beże, zwłaszcza jeśli to są starej daty mahoniowe meble, potężne i przytłaczające.
U mojej mamy się takie ostały, ale w salonie
do tego ma brązowe ściany, więc już w ogóle jaskinia, ale nie chciała przemalować, bo to jeszcze świętej pamięci stryj robił sciany. Ale robiłam jej tam przemeblowanie w zeszłym roku
wjechała delikatna, elegancka beżowa sofa (Adele od Puszmana, nie pamiętam jaki dokładnie odcień, dobierali specjalnie dla nas) + 2 białe fotele-motylki od lokalnego rzemieślnika. Wiadomo, że meble na zamówienie, to nie jest tania opcja, ale za wysoką jakość warto. Szczególnie jestem zadowolona z wyboru tej sofy, fotele nie w moim guście ale mama chciała takie. Stół kawowy z kompletu więc też mahoniowy, ale sam wypoczynek wprowadził bardzo dużo życia.
Takie przełamywanie mahoniu bielami i beżami sprawdzi się chyba w każdym pomieszczeniu
jak ktoś lubi rośliny to białe kwiaty na pewno też się sprawdzą, na przykład storczyki, bo też są delikatne.
U mojej mamy się takie ostały, ale w salonie
Takie przełamywanie mahoniu bielami i beżami sprawdzi się chyba w każdym pomieszczeniu
Każde wnętrze ma niepowtarzalny wystrój. Jednak z upływem czasu jedne elementy znikają, a w ich miejscu pojawiają się inne. Nowe meble zastępuję stare i wysłużone, zmieniając wygląd, a czasami nawet charakter pomieszczenia. Fotele sprawdzą się w każdej przestrzeni, gdzie można swobodnie usiąść i odprężyć się po trudach dnia.
Fotele i krzesła rozpieszczające zmysły
Okleina może imitować drewno lub marmur, nie brakuje też różnokolorowych fornirów. W zakamuflowaniu dekretu na meblu pomoże też nowoczesna fototapeta co również prezentuje się bardzo stylowo i nie ma trudności z dopasowaniem dekoracji do aranżacji wnętrza czy swoich preferencji. Pojawia się jednak pytanie, jak okleić meble, aby uzyskać pożądany efekt.
Okleiny meblowe