Lokata lub konto oszczędnościowe - gdzie?

Piszemy tutaj o pracy, bądź też jej braku. Finanse, kobiecy biznes.
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Re: Lokata lub konto oszczędnościowe - gdzie?

Post autor: Czarna »

Adelinka pisze:A jest jeszcze coś takiego jak darmowe konto?Sprawdziłam niedawno saldo w bankomacie i jakież było moje zdziwienie gdy później ujrzałam że potrącił mi bank za to 5 zł.
To akurat jest przez niektóre banki (a może i większość?) stosowane od lat. Generalnie "darmowe konto" nie oznacza i chyba nigdy nie oznaczało, że wszystko w każdym zakresie związane z kontem jest za darmo. Rozchodzi się o podstawy, które są najistotniejsze dla większości klientów, czyli brak opłat za prowadzenie konta, wydanie karty, przelewy i wypłaty z bankomatów (jak nie wszystkich, to chociaż danej sieci). Sprawdzanie salda w bankomacie, przelewy natychmiastowe, powiadomienia sms-owe o operacjach na koncie to już swojego rodzaju "fanaberie", dodatkowo płatne :)
I see a red door and I want it painted black
No colours anymore, I want them to turn black
rygielanna
Jestem tu nowa :)

Post autor: rygielanna »

Trzeba sprawdzać aktualne rankingi, nie ma jednego banku, który zawsze ma najlepsze oferty
Oszczednoscionline.pl - promocje bankowe
dradziszewska
Fajna Kobietka

Post autor: dradziszewska »

Wiesz wszystko zależy od tego ile masz tych pieniędzy. Lokaty są obecnie słabo oprocentowane i tak naprawdę ani konto oszczędnościowe ani lokata nie jest opłacalnym przedsięwzięciem biorąc pod uwagę inflacje. Mając dużo gotówki warto pomyśleć o inwestycji w nieruchomości ale jeśli posiadasz kilkaset złotych czy kilka tysięcy to na Twoim miejscu zainwestowała bym w siebie. Jakiś kurs, nauka nowego języka, coś co zaprocentuje w przyszłości. Pieniądze można stracić ale wiedza zostanie.
BeautyExpert - opinie i pytania pacjentów, odpowiedzi najwybitniejszych specjalistów, opisy zabiegów medycyny estetycznej i chirurgii plastycznej, porady.
michalik

Post autor: michalik »

W ING niestety lokaty się ostatnio bardzo popsuły. Fajna jest za to lokata nieparzysta w PKO BP.
Terminal płatniczy od Hilltech
dradziszewska
Fajna Kobietka

Mając niewielką kwotę pieniędzy najlepiej zainwestować w siebie, kurs języka, kursy komputerowe, bo obecnie lokaty i konta oszczędnościowe dają tak niewielki zysk ze szkoda gadać.
BeautyExpert - opinie i pytania pacjentów, odpowiedzi najwybitniejszych specjalistów, opisy zabiegów medycyny estetycznej i chirurgii plastycznej, porady.
rejmonia

Post autor: rejmonia »

Ja celowałabym w lokaty, zakładając taki depozyt nie jesteśmy narażeni na dodatkowe koszty. Przy kontach oszczędnościowych, często są takie naliczane. Najlepiej jakieś krótkoterminówki, mają lepsze oprocentowanie niż te zakładane na dłuższy okres
Oszczednoscionline.pl - najlepsze lokaty
katamiodu

Post autor: katamiodu »

Ja również skłaniam się ku lokatom krótkoterminowym. Polecam Ideabank oraz szeroki wachlarz możliwości
Zapraszam na mojego bloga: konta-oszczednosciowe.blogspot.com
Joanka1989

Post autor: Joanka1989 »

Ja staram się dzielić oszczędności - trochę na lokaty (mam główne konto w mbanku więc tam), trochę obligacje itd. Niby ryzyko większe, al;e zysk też
dradziszewska
Fajna Kobietka

Lokaty to obecnie bardzo słaba forma oszczędzania pieniędzy. Ja mając nieco dodatkowego grosza zainwestowałam w kursy, z których pomocą teraz lepiej funkcjonuje w pracy. w Pierwszej kolejności był kurs języka angielskiego, uczę się już drugi rok i z pewnością zyskam więcej niż trzymając oszczędności na lokacie.
ODPOWIEDZ