Lokata lub konto oszczędnościowe - gdzie?

Piszemy tutaj o pracy, bądź też jej braku. Finanse, kobiecy biznes.
ODPOWIEDZ
Malaga
Miła Kobietka

Lokata lub konto oszczędnościowe - gdzie?

Post autor: Malaga »

Czy trzymacie swoje oszczędności na lokacie lub jakimś koncie oszczędnościowym? Ja do tej pory nie miałam szansy odkładać, ale ostatnio udaje mi się zaoszczędzić trochę grosza i chciałabym pieniądze trzymać w bezpiecznym miejscu, aby jeszcze na siebie pracowały. Przyznam, że jeśli chodzi o banki to średnio znam się na tym i orientuję, który jest najlepszy. Sama od lat mam konto w wbk i nawet nie interesowałam się, czy to dobry bank czy nie ;]
Na różnych forach finansowych i niefinansowych polecane są lokaty róznych banków, czasem nawet takich, które jak sie później sprawdzi ofertę, wcale nie wygląda atrakcyjnie;/ więc nie wiem, czy w ogole sie sugerować takimi opiniami. W rankingu na money sa w czołówce banki, o których pierwszy raz słyszę.
Poradźcie coś. Czy Wy korzystanie z jakichś lokat? Jeśli tak to w jakim banku? Czy w ogóle warto trzymać pieniądze na lokacie czy może po prostu załozyc osobne konto i tam co miesiąc przelewać sobie zaoszczędzony grosz?
Poradnik domowy online
Awatar użytkownika
krokusss
Miła Kobietka

Re: Lokata lub konto oszczędnościowe - gdzie?

Post autor: krokusss »

tu masz ranking kont oszczędnościowych: http://gospodarka.dziennik.pl/twoje-fin ... -2013.html

Ja też się trochę interesuję lokatami, bo udało mi się w końcu nazbierać pewną sumkę. Ale opinię proszę głownie rodzinie przyjaciół, ktorzy się na tym znają, bo jakbym sama decydowała to pewnie bm utopiła pieniądze w jakimś bagnie (o mały włos nie ulokowałam pieniędzy w amber...0
Awatar użytkownika
krokusss
Miła Kobietka

Post autor: krokusss »

Podobno Alior ma dość fajna ofertę lokat, gdzies czytałam , że swego czasu Getin też całkiem nieźle wypadał w rankingach. z kolei tesciowa mojej siostry (podpowiada mi własnie znad ramienia :) ) ma w skoku lokatę. Oprocentowanie całkiem fajne jak patrze lokatę terminową o zmiennym-oprocentowaniu
tylko pamiętaj,że w skoku trzeba zostać członkiem. Ale to musisz się już szczegółowo w oddziale dowiedzieć.

generalnie moja rada jest taka, abyś sobie przygotowała listę pytań i wybrała kilka najmocniejszych ofert, po czym pochodziła po oddziałach i poprosiła, aby doradca wyliczył ci zysk w oparciu o kryteria identyczne w każdym odwiedzanym banku.
wtedy będziesz mieć najlepsze porównanie. acha, no i koniecznie pytaj zawsze, jakie są dodatkowe opłaty :)
Ostatnio zmieniony pt lip 26, 2013 10:31 pm przez 456, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Treść moderowana -spam
megi12
Jestem tu nowa :)

Post autor: megi12 »

Lokata bezkarna BGŻOptima
• lokata 5,8%
• 100% płatności odsetek w przypadku zerwania
• lokata już od 1000 zł
• dla nowych klientów
Awatar użytkownika
tuptek84
Miła Kobietka

Post autor: tuptek84 »

mSaver jeśli posiadasz konto w mBanku.
teresa35
Miła Kobietka

Post autor: teresa35 »

Są jeszcze inne opcje . Może to być fundusz inwestycyjny Multi firmy AXA ale prowadzony tak gdzie nie poniesiemy żadnych kosztów jak i również nic nie musimy opłacać. Dodatkowo poza tym pakietem jaki otrzymamy możemy podjąć legalną prace na umowę z bardzo dobrymi zarobkami. Firma dodatkowo jeszcze rozlicza za nas podatek. Sadzę że w chwili obecnej nie ma na rynku lepszej oferty. Wszelkie szczegóły w zakładce -avrio - na blogu, jest w stopce. Pozdrawiam.
praca dodatkowa, zawsze nowości - www.sukceszloupre.pl/Janusz
Malaga
Miła Kobietka

Post autor: Malaga »

Mam dylemat,co wybrać.konto oszczędnościowe to dość kusząca opcja,zwłaszcza,se mogę wypłacać kasę w dowolnym momencie. Boję się trochę zamrażać gotówkę na dłużej,bo różnie w życiu bywa i mogę np nagle potrzebować gotówki
Poradnik domowy online
Awatar użytkownika
lulumiranda
Fajna Kobietka

Post autor: lulumiranda »

Jeżeli nie chcesz ryzykować, to najlepsze konto oszczędnościowe znajdziesz w VW Bank. Nie płacisz tam za otwarcie i prowadzenie rachunku, pieniądze możesz wypłacać w dowolnym momencie - bez utraty zarobionych odsetek (są często kapitalizowane). Jest to jeden z większych banków więc nie musisz się obawiać, że nagle stanie się niewypłacalny :)
Ostatnio zmieniony sob sie 10, 2013 7:11 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
pannaM
Miła Kobietka

Post autor: pannaM »

Nie podałaś jaki procent i jakie kruczki.
MarianAna
Fajna Kobietka

Post autor: MarianAna »

Teraz nie opłaca się trzymać pieniążków w banku, na lokatach czy kontach oszczędnościowych procent jest tak strasznie ubogi, że nie ma to sensu. Poważnie!
Amaretto

Post autor: Amaretto »

No to jest faktem, że oprocentowanie jest bardzo niskie ale zawsze lepsze to niż nic prawda? Sama mam konto oszczędnościowe i mimo, że zysk nie jest duży to zawsze kilka złotych więcej w ciągu roku ;) Generalnie wejdź sobie na porównanie: SPAM i za jego pomocą zdecyduj się co będzie najbardziej korzystne dla Ciebie..
Oferty zmieniają się na bieżąco tak więc ciężko jest polecić coś konkretnego.
Ostatnio zmieniony pn gru 16, 2013 12:35 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zafinansowani

Post autor: zafinansowani »

Bank to z pewnością bezpiecznie miejsce dla Twoich pieniędzy. Jeżeli myślisz o tym, żeby odłożyć jakąś część środków, lokata lub konto oszczędnościowe to świetny pomysł. Jeżeli chcesz stale mieć dostęp do swoich funduszy i wypłacać je kiedy chcesz, a jednocześnie co miesiąc pomnażać swoje pieniądze, to idealnym rozwiązaniem będzie ta druga opcja. To taki mix lokaty oraz zwykłego konta osobistego. Więcej szczegółów w linku poniżej:

SPAM
Ostatnio zmieniony wt sty 21, 2014 2:36 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
shadowface

Post autor: shadowface »

Lokata w mBanku moim zdaniem oferuje świetne warunki.
http://www.insportline-polska.pl/
MagdaLena30

Post autor: MagdaLena30 »

To zależy od celu i czasu
SPAM
Ostatnio zmieniony śr lut 05, 2014 10:58 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
milano77

Post autor: milano77 »

Witam. Pierwsze polecam dobre pożyczki bez bik:):)

SPAM

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt lut 21, 2014 9:54 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
teresa35
Miła Kobietka

Polecam np. mbank, to nie tylko niskie koszty ale tu jeszcze mamy możliwość skorzystania z programu partnerskiego tego banku gdzie zarabiamy dodatkową kasę. Płacą za założenie konta od 60 do 100 zł, warto? - no pewnie. Ile mamy znajomych co nie maja konta, no dobrze, - w tym banku, namówić je do założenia z naszego linku i kasa leci. W razie czego pomogę uruchomić.
jasama
Miła Kobietka

Post autor: jasama »

Warto wczytać się w regulaminy lokat kilku banków, można też porównać oferty w kalkulatorze finansowym SPAM. Prościej wtedy zobaczymy różnicę i będziemy wiedzieli gdzie ile będzie zysku i w jakim czasie
Ostatnio zmieniony śr kwie 09, 2014 8:32 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
teresa35
Miła Kobietka

Są też inne możliwości. Od 18 do 21% rocznie w firmie niemieckiej. Pewna i sprawdzona. Pracuję w niej od ok. 2 miesięcy. Zarobki i lokaty bardzo dobre.
zosiaopasek

Post autor: zosiaopasek »

Sprawdź sobie jakiś ranking w internecie najlepiej, porównaj oferty i wybierz najlepszą dla siebie. Fajnym rozwiązaniem są lokaty krótkoterminowe. Można wpłacić pieniądze na jedną, wyjąć np. po trzech miesiącach, potem wybrać taką, która jest aktualnie najlepsza w danym miesiącu i znowu wpłacić swoje oszczędności. Aktualnie SPAM ma fajną ofertę oprocentowaną na 5,5%, okres umowy to trzy miesiące.
Ostatnio zmieniony czw gru 03, 2015 10:07 pm przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spam
Oszczednoscionline.pl - lokaty bankowe
kolomana

Post autor: kolomana »

to i to mam w rajfie. z konta jestem zadowolona, to stwierdziłam, że lokatę wezmę też tam. Będzie wygodniej. Możesz w rankingach sobie jeszcze posprawdzać. Są raczej miarodajne.
samoludek26

Post autor: samoludek26 »

Ja chyba też poleciła bym mbank lub ing
kwatera krynica morska
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Czarna »

zosiaopasek pisze:Sprawdź sobie jakiś ranking w internecie najlepiej, porównaj oferty i wybierz najlepszą dla siebie. Fajnym rozwiązaniem są lokaty krótkoterminowe. Można wpłacić pieniądze na jedną, wyjąć np. po trzech miesiącach, potem wybrać taką, która jest aktualnie najlepsza w danym miesiącu i znowu wpłacić swoje oszczędności. Aktualnie SPAM ma fajną ofertę oprocentowaną na 5,5%, okres umowy to trzy miesiące.
No to są fajne opcje, tylko że w większości wiążą się z koniecznością zakładania konta, a dodatkowo są dla nowych klientów (zwłaszcza Idea Bank tak robi), więc jak ktoś raz skorzysta z fajnej oferty, więcej już nie będzie mógł.
I see a red door and I want it painted black
No colours anymore, I want them to turn black
Bibia
Fajna Kobietka

Post autor: Bibia »

Czarna pisze:
zosiaopasek pisze:Sprawdź sobie jakiś ranking w internecie najlepiej, porównaj oferty i wybierz najlepszą dla siebie. Fajnym rozwiązaniem są lokaty krótkoterminowe. Można wpłacić pieniądze na jedną, wyjąć np. po trzech miesiącach, potem wybrać taką, która jest aktualnie najlepsza w danym miesiącu i znowu wpłacić swoje oszczędności. Aktualnie SPAM ma fajną ofertę oprocentowaną na 5,5%, okres umowy to trzy miesiące.
No to są fajne opcje, tylko że w większości wiążą się z koniecznością zakładania konta, a dodatkowo są dla nowych klientów (zwłaszcza Idea Bank tak robi), więc jak ktoś raz skorzysta z fajnej oferty, więcej już nie będzie mógł.

A jaki problem z założeniem konta, jeśli konto jest darmowe?
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Czarna »

Darmowe konto bez konieczności spełniania dodatkowych warunków (np. określony wpływ miesięczny albo kwota wydana transakcjami bezgotówkowymi) jest coraz rzadszym produktem bankowym, który wkrótce pewnie zupełnie zniknie z ofert banków. Tak więc "darmowość" konta nie jest taka oczywista. Poza tym nie bardzo widzi mi się zakładać kolejne konta w różnych bankach (z których i tak nie będę korzystać - w przeciwieństwie do moich danych, z których bank zrobi właściwy sobie użytek), tylko po to, aby uzyskać 2% więcej na lokacie 3-miesięcznej. O ile nie dysponuje się setkami tysięcy złotych, przy których te 2% robi odczuwalną różnicę, to uważam, że nie jest to gra warta świeczki.
I see a red door and I want it painted black
No colours anymore, I want them to turn black
Adelinka

Post autor: Adelinka »

A jest jeszcze coś takiego jak darmowe konto?Sprawdziłam niedawno saldo w bankomacie i jakież było moje zdziwienie gdy później ujrzałam że potrącił mi bank za to 5 zł.
ODPOWIEDZ