Kwas foliowy

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pollyanna
Miła Kobietka

Re: Kwas foliowy

Post autor: pollyanna »

Ja łykam tardyferol z kwasem foliowym, ale powiem wam, że mój żołądek nie najlepiej go znosi :(
Odette or Odile?
dikusmax
Jestem tu nowa :)

Post autor: dikusmax »

Karmiące mamy powinny pamiętać, żeby dostarczać nie tylko sam kwas foliowy swojemu organizmowi, ale również i jod, dha, magnez czy witaminę D. To jest takie absolutnie niezbędne minimum w okresie karmienia piersią.
księgowość Służew
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Karmiace łykają dalej witaminy dla kobiet w ciąży...
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
alren

Post autor: alren »

A ja czytałam, że jednak jego korzystne działanie jest zdecydowanie przesadzone i wcale nie jest taki korzystny, a nawet szkodliwy w niektórych przypadkach..
rtgzebow.pl - rtg zębów
babeczka84

Post autor: babeczka84 »

Ja w trakcie ciąży jak i w okresie karmienia piersią brałam zestaw witamin dla ciężarnych Folik Mama, który w składzie ma kwas foliowy i inne niezbędne składniki dla prawidłowego rozwoju dziecka oraz wspomaga laktację :)
Awatar użytkownika
espanka
Fajna Kobietka

Post autor: espanka »

jak wygląda sprawa u weganek? Czy jakoś inaczej muszą dbać o siebie w ciąży? Chyba najbardziej są narażone na braki żelaza? Któraś z Was była w takiej sytuacji?
Annnon

Post autor: Annnon »

z tym wegetarianizmem to już serio lekka przesada. Jak sie jest w ciązy to powinnosie jesc wszystko żeby uzupełniac niezbeden skladniki. Niektóre laski serio przesadzają... Ja jeśli bylaby potrzeba to jadlabym co mi lekarz by nakazal. Na szczescie nie mialam wielkich problemow z witaminami bo zazyalaam mama dha. Tam jest kwas foliowy i inen niezbedne skladniki potrzebne do rozwoju maluszka.
Calli

Post autor: Calli »

Mój ginekolog, kiedy zapytałam o kwas foliowy powiedział, że ogólnie kiedyś ktoś powiedział, że trzeba brać kwas foliowy, i teraz nie wiedzą za bardzo jak się z tego wycofać, więc ogólnie taki pogląd pozostał. Ile w tym prawdy? Nikt nie wie i się nie dowie. Powiedział mi też, że wystarczy codziennie zjeść dwa liście sałaty z ogródka bo zawierają wystarczającą ilość kwasu foliowego. Bądź tu mądry....
liniana
Miła Kobietka

Post autor: liniana »

Bez obrazy dla tego Twojego lekarza ale chyba na studiach to spał, przecież wiadomo za co odpowiada kwas foliowy, jest zalecany nie tylko przy ciązy ale ogólnie przy problemach neurologicznych, często też starszym osobom na choroby otępienne jest zalecany, a u dziecka zapobiega wadom cewy nerwowej, w 2 liściach sałaty to jest tyle tego kwasu co kot napłakał, rozumiem,że przez resztę roku jak sałata naturalne w ogródku nie rośnie to w ciązy w ogóle nie trzeba go brać, masakra. Ja bym się mega bała że przez braki witamin potem moje dzicko będzie obciążone jakimiś poważnymi chorobami, a branie tej tabletki dziennie to chyba żaden wielki wysiłek, są fajne kompleksy, sama brałam mamadha i wszystkiego na co jest zwiększone zapotrzebowanei w ciązy łatwo sobie dostarczasz.
Jinka
Fajna Kobietka

Post autor: Jinka »

Kwas foliowy przede wszystkim chroni maluszka przed wadami cewy nerwowej i zapobiega schorzeniom jak bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa czy przepuklina oponowo-rdzeniowa. Samym pożywieniem nie dostarczymy odpowiedniej ilości i dlatego potrzebne są suplementy. Możecie brać mama dha premium, tam oprócz kw. foliowego są też cenne kwasy tłuszczowe i witD. Jak nie ma potrzeby to tylko to wystarczy.
Awatar użytkownika
docha
Extra Kobietka

Post autor: docha »

PTG zaleca nie tylko kwas foliowy, ale też kwasy DHA, witaminę D, magnez i jod. Nie sądzę, ze to jest jakieś widzi mi się, bo na świecie zalecenia sa podobne. Np. w stanach kwas foliowy jest dodawany do płatków śniadaniowych, bo duży odsetek ciąż jest nieplanowanych i kobiety po prostu nie biorą wcześniej odpowiednich witamin. Ja akurat z polecenia lekarza zaczęłam brać mama DHA od razy jak zaczęliśmy sie starać.
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Zgadzam się - zdrowa dieta to jedno, ale w przypadku kwasu foliowego sytuacja komplikuje się o tyle, że wiele osób go nie przyswaja prawidłowo. Interesowałam się tym będąc w ciąży, tylko że wtedy nie było takiej dostępności jak dziś, że idziesz do apteki i prosisz o taki np. Naturell Folian z aktywnym kwasem foliowym. To bardzo ważne jak się planuje dziecko, bo foliany przyczyniają się do prawidłowego tworzenia komórek krwi.
lexyy
Miła Kobietka

Post autor: lexyy »

Widziałyście, że kwas foliowy jest zalecany starszym osobom? Ja się zaskoczyłam bo lekarz mojej mamie po operacji zalecil branie włanie kwasu foliowego, była w aptece i babeczka jej geriamoc poleciła, fjany skład, sporo kwasu foliowego, lecytyna, żeń szeń, widzę że na mamę to super podziałało, teraz byliśmy przez tydzień u niej to energia ją rozpiera z młodym szalała :)
Awatar użytkownika
telea

Post autor: telea »

lexyy pisze:Widziałyście, że kwas foliowy jest zalecany starszym osobom? Ja się zaskoczyłam bo lekarz mojej mamie po operacji zalecil branie włanie kwasu foliowego, była w aptece i babeczka jej geriamoc poleciła, fjany skład, sporo kwasu foliowego, lecytyna, żeń szeń, widzę że na mamę to super podziałało, teraz byliśmy przez tydzień u niej to energia ją rozpiera z młodym szalała :)
Moja mama też ostatnio kwas foliowy zaczęła brać. Lekarz mówił żeby też jeść częściej surowe rzeczy, bo przy gotowaniu żywność traci nawet do 70% folianów! :shock:
Awatar użytkownika
Stella
Miła Kobietka

Post autor: Stella »

kurcze ciekawe to to co piszecie dziewczyny a_agatka Folian z aktywnym kwasem foliowym - kurcze przeczytałam właśnie, że nie wszystkie preparaty mają w swoim składzie takowy. lexyy nie wiedziałam, że starsze osoby tez powinny go przyjmować ale z tego co piszą to pełnią istotną rolę w funkcjonowaniu układu sercowo‐naczyniowego
a_gatka

Post autor: a_gatka »

No właśnie nie wszystkie mają ten dobry, aktywny, a ten się najlepiej przyswaja. Samą dietą niestety nie da się go uzupełnić. :)
Idźka89
Fajna Kobietka

Post autor: Idźka89 »

Moja siostra jest teraz w ciąży i bierze naturell folian polecony przez ginekologa, ma dobry skład.
kies
Fajna Kobietka

Post autor: kies »

My z mężem bierzemy naturell folian. Nie jesteśmy w ciąży ani nie planujemy, to jest akurat coś co ciężko uzyskać w odpowiedniej ilości w diecie, dlatego od czasu do czasu suplementujemy oboje. Nie non stop bo ciężko określić kiedy jest go dość w organizmie, ale muszę przyznać, że różnica w samopoczuciu jest.
Kamilasosnowska

Post autor: Kamilasosnowska »

nigdy nie słyszałam o potrzebie stałego przyjmowania kwasu foliowego, dużo choruje ale żaden lekarz nigdy nie wspominał o kwasie foliowym
Magdaaa90

Post autor: Magdaaa90 »

Ja cała ciszę brałam mamedha plus i nie zmieniło się to jak urodziłam i zaczęłam karmić piersią, cała ciąże czułam się bardzo dobrze po tych tabletkach, miałam świetne wyniki badan i chciałam, żeby karmiąc moje dziecko dostawało wszystko to, czego potrzebuje
karin83

Post autor: karin83 »

Ja z kolei mogę zaproponować preparat Composita Mama DHA. Idealny dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji. Zawiera nie tylko kwas foliowy, ale także inne składniki rekomendowane w tym czasie przez PTG. Plusem jest to, że wszystkie składniki aktywne są w biodostęnych formach - organizm łatwo je przyswaja. Moim zdaniem takie preparaty z kompleksowym składem są najlepsze. Nie ma ryzyka, że coś przedawkujemy albo o czymś zapomnimy.
brelka

Post autor: brelka »

Ja kwas foliowy brałam starając się o ciąże w suplemencie Ovarin jest jednym ze składników. Brałam go by wyregulować gospodarkę hormonalna, Polecam bo mnie bardzo pomógł
ODPOWIEDZ