Kwas foliowy
Kwas foliowy
Czytałam ostatnio, że kwas foliowy powinno się suplementować całe życie, a nie tylko podczas starań o potomstwo. Co myślicie o takiej tezie?
A z ciekawostek, to ponoć jego niedobór może znacznie pogarszać nastrój.
A z ciekawostek, to ponoć jego niedobór może znacznie pogarszać nastrój.
Re: Kwas foliowy
No właśnie, a niektóre kobiety nawet w ciąży go nie biorą.. nie wszyscy lekarze o tym przypominają.. Problem jest także w tym, iż połowa kobiet ma problem z przyswajaniem kwasu, tylko metafolina jest w pełni przyswajalną formą kwasu.
-
Tusia
O suplementacji przez całe życie nie słyszałam - ciekawa jestem jak zostało to uargumentowane. Jak brałam prenalen zwracałam uwagę na to aby jego odpowiednia dawka była w kapsułce, ale żeby tak brać nieustannie to nie myślałam.
Ja do takich suplementacji przez cały czas raczej sceptycznie podchodzę. Teraz reklamują czy doradzają pigułki na wszystko. Jak dla mnie ważne jest przede wszystkim odpowiednie odżywianie, a dodatkowe suplementy w razie konieczności.
- Specjalista Aspazji
- Fajna Kobietka
Zła dieta i ciągłe odchudzanie wpływa negatywnie na poziom kwasu foliowego w naszym organizmie. Poziom ten spada, gdy jesteśmy narażeni na stres, często pijemy alkohol i kawę, palimy papierosy i stosujemy niektóre środki antykoncepcyjne. Warto jeść dużo warzyw i owoców, bo są one najlepszym źródłem kwasu foliowego w naturalnej postaci. Do tego pełnoziarniste pieczywo 
To prawda, wielu dietetyków mówi o tym, by go brać przez całe życie
marzą mi się ekskluzywne meble
Ale kwas foliowy znajduje się przecież też w produktach naturalnych, więc może warto zmienić dietę? Sprawdzić w czym jest najwięcej kwasu foliowego i to właśnie spożywać? Oczywiście nie mówię tu w przypadku ciąży, lepiej nie ryzykować z jego zbyt małym poziomem.
Medyczne materace podgumowane.
- apo-discounter.pl
- Jestem tu nowa :)
Kwas foliowy powinno się zacząć zażywać w momencie 3-6 miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę i brać go przez cały okres trwania ciąży. Poza tym okresem, który trwa rok-półtora, kwasu foliowego nie trzeba suplementować, wyjątkiem są oczywiście osoby z jego niedoborem. Można sprawdzić to wykonując proste badanie krwi w laboratorium.
-
Sharlot
tak, ale kwas foliowy latwo sie wyplukuje - stres, praca, picie kawy, itp. Mysle, ze predzej mozna miec niedobor jak nadmiar. Kobiety w ciazy przy okazji zazywania kwasu foliowego powinny tez przyjmowac witamine B6, bo pomaga w procesie wchlaniania, a zeby uniknac zazywania kilku tabletek dziennie, mozna stosowac Prenalen - ale to tak dla przyszlych mam:)Minoru pisze:Ale kwas foliowy znajduje się przecież też w produktach naturalnych, więc może warto zmienić dietę? Sprawdzić w czym jest najwięcej kwasu foliowego i to właśnie spożywać? Oczywiście nie mówię tu w przypadku ciąży, lepiej nie ryzykować z jego zbyt małym poziomem.
tak tak, to właśnie były te argumenty na branie kwasu całe życie, oraz to, że jest niezbędny do właściwego funkcjonowania naszego organizmuSpecjalista Aspazji pisze:Zła dieta i ciągłe odchudzanie wpływa negatywnie na poziom kwasu foliowego w naszym organizmie. Poziom ten spada, gdy jesteśmy narażeni na stres, często pijemy alkohol i kawę, palimy papierosy i stosujemy niektóre środki antykoncepcyjne. Warto jeść dużo warzyw i owoców, bo są one najlepszym źródłem kwasu foliowego w naturalnej postaci. Do tego pełnoziarniste pieczywo
Kwas foliowy brałam od próby zajścia w ciąże po urodzenie dziecka:-) Zakupiłam po dobrej cenie w aptece Ziko dermo , nie tylko kupuje tam leki, ale i kremy do twarzy, balsamy itp. Mam kartę stałego klienta co jakiś czas punkty z karty wymień na ciekawe nagrody:-)
a nie powiedział ci ginekolog, że jego suplementacja w czasie karmienia też jest ważna?lunka20 pisze:Kwas foliowy brałam od próby zajścia w ciąże po urodzenie dziecka:-) Zakupiłam po dobrej cenie w aptece Ziko dermo , nie tylko kupuje tam leki, ale i kremy do twarzy, balsamy itp. Mam kartę stałego klienta co jakiś czas punkty z karty wymień na ciekawe nagrody:-)
Zgadzam się z poprzedniczką, że w czasie karmienia piersią nie należy o nim zapominać bo jednak nie zawsze dostarczamy organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Moja siostra brała wspominany prenalen i lekarz na nią nakrzyczał jak powiedziała, że po urodzeniu dziecka go odstawiła.
dobrze jest skonsultować z lekarzem co się bierze, folik w trakcie karmienia też jest potrzebny
Też tak słyszałam, że zwłaszcza jak się bierze pigułki anty. warto brać kwas foliowy, bo wtedy jest jego niedobór.
Zresztą, tak jak wszystkie witaminy i składniki mineralne, również kwas foliowy mocno na nas wpływa.
Zresztą, tak jak wszystkie witaminy i składniki mineralne, również kwas foliowy mocno na nas wpływa.
Płyty meblowe od Belmeb.
najlepiej jak poleci lekarz. Moj zalecił chela ferr. Na rynku jest mnóstwo produktów ale ten mi najepiej podchodzi.
przy pigułkach anty też jest bardzo potrzebny, w ciąży niezbędny, a podczas karmienia też się przydaSofii pisze:Też tak słyszałam, że zwłaszcza jak się bierze pigułki anty. warto brać kwas foliowy, bo wtedy jest jego niedobór.
z kwasem foliowym i żelazem to dosyć cieżki temat szczególnie w ciązy.... Wiadomo, zazywac trzeba... ja przy pierwszym dziecku myślałam, że się wykończe - było mi niedobrze i bolał mnie brzuch. Jak przestałam brac to było mi lepiej. Teraz spodziewam sie drugiego malucha i przerażała mnie wizja powtórki jazdy z kwasem i żelazem ale kupiłam inny preparat i czuję się świetnie, nic mi nie dolega.Polecam wszystkim przyszłym mamom, szczególnie z wrażliwym żoładkiem 
Ostatnio zmieniony czw maja 28, 2015 9:38 pm przez BlackWolf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: reklama/spam -treść edytuję
Powód: reklama/spam -treść edytuję
Troche zmrozila mnie dzisiaj informacja o wycofywanym i to w trybie natychmiastowej
wykonalnosci kwasu foliowego ,przez GIF .
Ponoc jakies dwie serie sa czyms zanieczyszczone , a przez to moga zaszkodzic zazywajacym go.
Oby nie.
Poploch jak nic.
Ponoc jakies dwie serie sa czyms zanieczyszczone , a przez to moga zaszkodzic zazywajacym go.
Oby nie.
Poploch jak nic.
Uff dobrze, że ja biorę Folik - to jedyny na rynku kwas foliowy zarejstrowany jako lek, a nie suplement diety, wiec przechodzi wszelkie niezbędne badania i jestem spokojniesza.Astra pisze:Troche zmrozila mnie dzisiaj informacja o wycofywanym i to w trybie natychmiastowej
Oby nie.
Poploch jak nic.
też z przejęciem czytałam artykuł zanim doczytałam, że nie dotyczy FolikaPam_ela pisze:Uff dobrze, że ja biorę Folik - to jedyny na rynku kwas foliowy zarejstrowany jako lek, a nie suplement diety, wiec przechodzi wszelkie niezbędne badania i jestem spokojniesza.Astra pisze:Troche zmrozila mnie dzisiaj informacja o wycofywanym i to w trybie natychmiastowej
Oby nie.
Poploch jak nic.
Dotyczy tylko tego kwasu o wiekszej dawce na receptę, więc Folik na całe szczescie w to nie wchodzi.
Tak wiem, że dotyczy to kwasu foliowego w większej dawce, jednak cieszę się, że wybrałam Folik, jego forma leku zdecydowanie wzbudza moje zaufaniePam_ela pisze:Dotyczy tylko tego kwasu o wiekszej dawce na receptę, więc Folik na całe szczescie w to nie wchodzi.
To prawda. Druga sprawa, że inne suplementy to zazwyczaj jakies bomby witaminowe, a niekoniecznie zawsze potrrzebujemy dany zestaw witamin. Wole brac witaminy oddzielnie, a nie w takich suplementach i tylko te, ktorych mam niedobory. Za duzo witamin tez niezdrowo, bo dziecko może urodzić sie z duzą wagą... wiec póki co wystarczy mi Folik
Inne witaminy staram sie dostarczac jedzac duzo warzyw i owoców.
nic dodać nic ująć, dokładnie podzielam twoje zdaniePam_ela pisze:To prawda. Druga sprawa, że inne suplementy to zazwyczaj jakies bomby witaminowe, a niekoniecznie zawsze potrrzebujemy dany zestaw witamin. Wole brac witaminy oddzielnie, a nie w takich suplementach i tylko te, ktorych mam niedobory. Za duzo witamin tez niezdrowo, bo dziecko może urodzić sie z duzą wagą... wiec póki co wystarczy mi FolikInne witaminy staram sie dostarczac jedzac duzo warzyw i owoców.