Kwas foliowy

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
Sharlot

Re: Kwas foliowy

Post autor: Sharlot »

mi lekarz powiedzial, zeby stosowac kwas foliowy z magnezem, w razie niedoborow. Oczywiscie do tego zdrowa dieta, duzo warzyw i owocow.
supełek

Post autor: supełek »

To jakiś zestaw witamin czy oddzielnie brałaś magnez? Magnez jest bardzo potrzebnym pierwiastkiem w czasie ciąży i w porównaniu z innymi pierwiastkami zapotrzebowanie na magnez jest dość wysokie.
Awatar użytkownika
tinacleo
Miła Kobietka

Post autor: tinacleo »

pewnie, że magnez jest potrzebny, ale chyba trzeba kontrolować jego poziom poprzez badania krwi i wtedy w razie potrzeby go przyjmować :)
supełek

Organizm musi już być wtedy nasycony folianami, dlatego lekarze zalecają suplementację na długo przed poczęciem, a nawet podczas antykoncepcji hormonalnej
aanka91
Miła Kobietka

Post autor: aanka91 »

O odpowiedni poziom kwas foliowego w organizmie powinny dbać przede wszystkim kobiety w ciąży, jako, że reguluje on rozwój komórek nerwowych w okresie płodowym - jego poziom jest niezwykle istotny dla przyszłych matek, oraz ich nienarodzonych dzieci (kwas foliowy zapobiega m.in. występowaniu wad cewy nerwowej u płodu). Kwas foliowy można znaleźć m.in. w zielonych warzywach (jarmuż, szpinak) i roślinach strączkowych, oraz w suplementach diety.
www.kuzniazdrowia.pl – apteka internetowa
supełek

Suplementy diety nie są przebadane klinicznie więc jednak bezpieczniej jest brać kwas foliowy w formie leku
Awatar użytkownika
tinacleo
Miła Kobietka

Post autor: tinacleo »

no to akurat jasna sprawa, nigdy nie przyjmuję żadnych witamin w formie suplementów, i zachęcam do tego wszystkich - różnica jest ogromna :)
supełek

Rożnica jest taka, że lek działa skuteczniej niż suplement i w przypadku kwasu foliowego bardziej przyczynia się do poprawnego zamknięcia się cewy nerwowej u płodu.
Awatar użytkownika
Nosia
Fajna Kobietka

Post autor: Nosia »

supełek pisze:Rożnica jest taka, że lek działa skuteczniej niż suplement i w przypadku kwasu foliowego bardziej przyczynia się do poprawnego zamknięcia się cewy nerwowej u płodu.
bardzo ważna informacja, sama niedawno się o tym dowiedziałam i cieszę się, że biorę właśnie lek, a nie jakiś suplement
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Nosia, Wy się dalej staracie ??
Długo, może pora na klinikę leczenia niepłodności
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Sharlot

Post autor: Sharlot »

supełek pisze:To jakiś zestaw witamin czy oddzielnie brałaś magnez? Magnez jest bardzo potrzebnym pierwiastkiem w czasie ciąży i w porównaniu z innymi pierwiastkami zapotrzebowanie na magnez jest dość wysokie.
stosowalam magnez-fol, gdyby suplementy diety dla kobiet w ciazy nie byly badane, to by nie bylo dopuszczone do sprzedazy m.in w aptekach.
michalina90
Fajna Kobietka

Post autor: michalina90 »

Zgadzam się co do folika, kwas foliowy potrzebny jest kobiecie całe życie ale najważniejszy jest w czasie planowania ciąży aby zapobiec wadom cewy nerwowej
grywalizacja na http://sanitera.pl
Awatar użytkownika
redorange666
Samiec

Post autor: redorange666 »

Małe ale... Nadmiar kwasu foliowego może doprowadzić u dziecka astmę...wiec nie należy przesadzać.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Kwas foliowy łyka sie tylko przed zajściem i w 1 trymestrze..
Awatar użytkownika
Jaśmin
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Jaśmin »

Ja brałam go kiedy leczyłam się na depresję.

Co prawda nie piję kawy ani alkoholu, nie palę, nie mam żadnych stresów w życiu i jem masę owoców i warzyw prosto z ogródka ale jeśli zaleca się brać też przez zajściem w ciążę, hmm... chyba do niego wrócę.
y tallo corazones a navaja en un torso desnudo de un naranjo
Obrazek
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Jaśmin na 3 miesiące przed zajściem powinno się zacząć go łykać.
Wpływa jak dobrze pamiętam na rozwój mózgu dziecka
Awatar użytkownika
Depresanum
Jestem tu nowa :)

Post autor: Depresanum »

Kwas foliowy, który kojarzy się głównie z ciążą, ma wpływ na nasz stan psychiczny i nastrój. Jego niedobór przyczynia się do zaburzeń pracy mózgu, czego skutkiem może być pogorszenie pamięci i uwagi. Poza tym zbyt mała jego ilość w organizmie, objawiać się może stanami depresyjnymi, zaburzeniami lękowymi, agresją i nadpobudliwością.
Awatar użytkownika
malami86
Fajna Kobietka

Post autor: malami86 »

Depresanum pisze:Kwas foliowy, który kojarzy się głównie z ciążą, ma wpływ na nasz stan psychiczny i nastrój. Jego niedobór przyczynia się do zaburzeń pracy mózgu, czego skutkiem może być pogorszenie pamięci i uwagi. Poza tym zbyt mała jego ilość w organizmie, objawiać się może stanami depresyjnymi, zaburzeniami lękowymi, agresją i nadpobudliwością.
potwierdzam ;) to tak jak z wit D. Mówią tylko o suplementacji u dzieci a tu się okazuje że sporo dorosłych ma niedobory
KasiaKatarzyna91

Post autor: KasiaKatarzyna91 »

Kwas foliowy jest istotny nie tylko w okresie ciązy ale również przy jej planowaniu. To prawda, że Folik jest najlepszy.
producent szamb betonowych częstochowa
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

A niby czemu jest najlepszy?
babeczka84

Post autor: babeczka84 »

Hadassa pisze:Kwas foliowy łyka sie tylko przed zajściem i w 1 trymestrze..
Ja Folik Mama brałam przez całą ciąże a nawet po porodzie, kiedy karmiłam dziecko.
Hadassa pisze:A niby czemu jest najlepszy?
Chyba chodzi o to, że jest najczęściej polecany przez ginekologów. Teraz moja przyjaciółka jest w ciąży i jej lekarz też polecił ten kwas foliowy.
Ostatnio zmieniony wt lut 28, 2017 7:46 pm przez BlackWolf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeszcze jeden post o tym produkcie a konto zostanie zbanowane. Dwa ostrzeżenia dostałaś.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

A myślałam że po prostu Ci płacą za reklamę...
Koleżanko leci upomnienie. A za następne posty o foliku poleci ban.
Tak taniego spamu nie potrzebujemy
Awatar użytkownika
Jaśmin
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Jaśmin »

Wiecie co... Ja kupiłam ostatnio mleko w markecie z serii + wapń i patrzę na opakowanie a tam kwas foliowy w składzie. Cuda na kiju.
y tallo corazones a navaja en un torso desnudo de un naranjo
Obrazek
kies
Fajna Kobietka

Post autor: kies »

Ja jak zaczęłam się przygotowywać do ciąży to zrobiłam badania krwi, badania ginekologiczne oczywiście, mam delikatną anemie, ale mój gin stwierdził, że jeśli chcę zajść za kilka miesięcy to mogę brać mama dha premium i to wystarczy, a jak się już uda to ciągnąć dalej. Co do samego kwasu foliowego to nic nie mówił żeby dodatkowo brać, więc chyba nie ma takiej konieczności.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Szybko kazał Ci łykać tabletki dla kobiet w ciąży, z tego co wiem zalecenia są raczej by je łykać dopiero od drugiego trymestru, wcześniej tylko kwas foliowy
ODPOWIEDZ