Kwas foliowy czy pomaga w zajściu w ciążę?
-
katarzyna13041993
Kwas foliowy czy pomaga w zajściu w ciążę?
Dziewczyny czy to prawda, że kwas foliowy pomaga w zajście w ciążę?
-
młoda.kobieta
- Miła Kobietka
Re: kwas foliowy
Kwas foliowy est bardzo potrzebny do prawidłowego rozwoju płodu w brzuchu matki, działa również dobrze na przekazywanie genów. Ale nie słyszałam nigdy by pomagał w zajściu w ciążę ; ]
-
sylwuniasylwia
- Miła Kobietka
Też się zgadzam z koleżanką. Nie słyszałam żeby pomagał zajść w ciążę.
no to was zaskocze pomaga i to bardzo jestem na proszkach nie polskich ktore sie nazywaja prepart one sa na bazie kwasu foliowego i witamin z grupy b nawed nie zdajecie sobie z tego sprawy jaka wielka role odgrywa w ciele kobiety kwas foliowy tez kiedys myslalam ze to tylko dla ciezarowek do czasu kiedy zdiagnozowano u mnie pco a lekarka po pytaniu czy sie staram zaproponowala mi tylko ten srodek.przegladalam forum dziewczyn ktore zarzywaja ten suplement i sama nie moglam uwierzyc jak wiele dziewczyn po latach staran po nim zaszlo w upragniona ciaze
- monika1992
- Miła Kobietka
tak to prawda prawidlowo przed planowaną ciąża powinno sie brac kwas foliowy 2 miesiace 
kwas foliowy lekiem na nieplodnosc?? nieee watpie by pomagal zajsc w ciaze... tak jak pisza poprzedniczki jest bardzo wazny w rozwoju maluszka w brzuszku mamy zapobiega wadom ukladu nerwowego cewy nerwowej i rozszczepu kregoslupa ale uwazam ze jesli kobieta nie moze miec dzieci to zaden kwas foliowy jej w tym nie pomoze...pewnie ze mozna brac go ze 2 3 miesiace przed ciaza a jak sie nie bierze to brac chociaz w pierwszym trymestrze ciazy kiedy to ksztaltuja sie wszystkie narzady i organy maluszka
Dziewczyny!!!!! Kwas foliowy !! Kwas foliowy to jedna z witamin ktorych absolutnie nie moze zabraknac w organizmie przyszlej mamy, podkreslam PRZYSZLEJ! Najlepiej kiedy kwas foliowy zaczyna sie stosowac juz na 4 miesiace przed planowana ciaza a dla kobiet po antykoncepcji hormonalnej 6 miesiecy min. W bardziej rozwinietych krajach dla przyszlych rodzicow starajacych sie o dziecko sa specjalne suplementy dla niej i dla niego, tym bardziej jesli dana para stara sie juz jakis czas.Kobiety ktore stosuja antykoncepcje hormonalna musza byc swiadme ze dane substancje moga pozostawac w organizmie nawet do trzech lat po zakonczeniu antykoncepcji, w zaleznosci od wagi kobiety a kwas foliowy jest po nie kad ochrona dla naszego przyszlego brzdaca.Nawet jesli mamy silne miesiaczki polecam kwas foliowy!!
Kwas foliowy to witamina z grupy B. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folium czyli liść, gdyż wyprodukowano go ze szpinaku. Ma postać jasnożółtej substancji, która łatwo rozpuszcza się w wodzie. Inne nazwy to: witamina B9, folacyna, folan, kwas pteroiloglutaminowy, witamina Bc.
campamentos de verano 2013 - Pozdrawiam Mart1k4d
-
lexie
Zgadzam się, kwas foliowy jest niezwykle ważną witaminą w prawidłowym rozwoju płodu, a niedobór w organizmie matki może powodować wady cewy nerwowej. Ja łykam Folik już od kilku miesięcy
a słyszałyście o tym, ze nawet połowa kobiet może mieć defekt enzymatyczny, przez który nie przyswajają kwasu foliowego?
-
gohusia
Może nie bez sensu ale może być niewystarczająco przyswajany. Czyli ilość jaka powinna dostać się do organizmu kobiety ciężarnej jest o wiele za mała. A wiadomo że niedobór kwasu foliowego może powodować różne uszkodzenia płodu a także przedwczesne skurcze.
-
Tusia
Czy w takim razie wiecie czy jest możliwość sprawdzenia, czy organizm dostatecznie dobrze przyswaja kwas foliowy?
"Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy)."
-
supełek
Kwas foliowy syntetyczny jest przyswajalny w 100%, także kto zażywa folik nie ma co się zamartwiać, ze zabraknie go w organizmie i maluszek nie będzie mógł rozwijać się zdrowo
Czytałam o tym, gdzieś był artykuł, a że akurat się staramy o dziecko to bardziej zagłębiłam się w temat. Wiele kobiet, nawet 50%, ma jakiś defekt enzymatyczny, który uniemożliwia przyswajanie kwasu foliowego, a konkretnie jego rozkład czy jak to się tam nazywa, do formy aktywnej. Badań raczej na to się nie robi. Ale można zminimalizować ryzyko nieprzyswajania folianów, przyjmując już aktywną biologicznie formę kwasu foliowego, metafolinę.
Nie pomaga... Moja koleżanka próbowała tego sposobu przez rok i nic... Może taki fart po prostu, ale nie chce Mi się wierzyć aby przez tyle czasu nie zaszła.
tory przeszkód
Może Ona jak i Jej partner powinni dokładniej się przebadać, niemniej jednak kwas foliowy to ważna kwestia i najlepiej byłoby go już przyjmować w chwili rozpoczęcia życia intymnego, wiadomo przecież że nie wszystkie ciąże są planowane 
życie to kamera- uśmiechnij się ;D
Dość wcześniej trzeba zacząć. A jak cenowo jest z kwasem?
Re: Kwas foliowy czy pomaga w zajściu w ciążę?
Cena jest uzalezniona od produktu. Tyle, że wyczytałam gdzieś ostatnio w necie, że połowa kobiet ma defekt enzymatyczny czy coś i samego kwasu może nie przyswajać w wystarczającej ilości, ale jest metafolina, która jest w pełni przyswajalna.
Nie słyszałam jeszcze o czymś takim. A co to takiego ten defekt?
Czy można go zażywać również w trakcie starań? coś takiego mi się ostatnio obiło o uszy, że należy, ale nie wiem czy akurat folik. Jaka jest dawka tego kwasu w tabletce?supełek pisze:Kwas foliowy syntetyczny jest przyswajalny w 100%, także kto zażywa folik nie ma co się zamartwiać, ze zabraknie go w organizmie i maluszek nie będzie mógł rozwijać się zdrowo
Nawet 3 miesiace przed zajsciem powinno sie zaczac brac. Wiec jest wskazany w trakcie staran
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
-
eRozkosz_pl
- Fajna Kobietka
Tran na wzmocnienie w okresie ciąży jest jak najbardziej wskazany,a poza tym mój ginekolog również przepisał mi kwas foliowy,może nie przed samą ciążą aby to wspomogło poczęcie,ale już w jej trakcie.