Kupno mieszkania a negocjacje
Kupno mieszkania a negocjacje
Rozglądam się pomału z mojm TŻ za własnym kątem. Jest ciężko, bo ceny masakryczne, ale na szczęście mamy trochę zarobionych za granica pieniędzy plus kredyt i na na coś niewielkiego powinno nam wystarczyć. Ostatnio słyszałam, że można sporo zyskać jak się potrafi negocjować... Jak to jest z tym naprawdę? Powinniśmy ostro negocjować ze sprzedającym zeby nam spuścił trochę z ceny? Trochę kiepsko, bo my nie za bardzo umiemy takie rozmowy prowadzic...
Re: Kupno mieszkania a negocjacje
Wiesz co negocjować musisz zawsze, bo cena wyjściowa przeważnie jest zawyżona i sprzedający chcą po prostu zarobić jak najwięcej. Gdy moja koleżanka kupowała mieszkanie, to do negocjacji wynajęła specjalistę od takich transakcji z Warszawy i dzięki temu kupiła sobie mieszkanko 20 proc. taniej. Tak więc to nie jest zły pomysł z tym negocjatorem cen... jak ktoś nie ma drygu i zdolności do negocjacji to zawsze może się posłużyć kimś innym 
-
karolcia23
- Jestem tu nowa :)
W zależności gdzie i u kogo szukasz. Zdecydowanie lepiej omijać się pośredników i szukać mieszkań sprzedawanych przez samych właścicieli. Tam nie tylko masz niższe ceny lecz także większe pole do manewru
feromony - Coś co działa na każdego
-
pomcia
Chyba negocjowałaś już przy kredycie co? Negocjator do cen do wynajęcia? Ja rozumiem, że rynek rządzi się swoimi prawami ale czego to już ludzie nie wymyślą. On procent bierze od jakiej sumy?
"pomcia" akurat ten negocjator bierze procent od wynegocjowanej sumy, a co ciekawe jeżeli nie uda mu się nic wynegocjować, to nie otrzymuje w ogóle wynagrodzenia
Według mnie bardzo uczciwie postawiona sprawa 
-
pomcia
Nie wiem ile to ma z uczciwością, nadal nie widzę sensu wynajęcia takiego pana. Takie firmy pewnie dogadują się z developerem na %.
Zdecydowanie powinnaś negocjować, bo nawet 1000 zbić to jest dużo . Powinnaś przeglądać ogłoszenia nieruchomości i twardo negocjować, jak nie to mieszknie to inne się trafi za dogodną cenę .
www.europejskie-nieruchomosci.pl - ogłoszenia nieruchomości - domy, działki, mieszkania
-
MagdaMalaMi
Warto się przejść na targi mieszkaniowe i zorientować się w cenach. Pogadasz ze specjalistami to będziesz mądrzejsza. Sprawdź kiedy masz najbliższe - http://www.eurobudowa.pl/targi/
Z tego wszystkiego zapomniałam dać znać co i jak
Rzeczywiście dzięki radzie użytkowniczki "WiolkaMa" zdecydowałam się na zatrudnienie tego negocjatora i to był genialny pomysł, bo wraz z drugą parą udało nam się wynegocjować sporą obniżkę. Nawet o takiej nie myślałam:) Więc dziewczyny, jeżeli tylko macie okazję, to negocjujcie, bo to się opłaca 
kurde świetna sprawa taki negocjator, ja w przyszłym roku zamierzam kupić mieszkanie i właśnie zastanawiałam się czy i ile można wynegocjować u dewelopera...nie wiedziałam, ze są takie firmy, które mogłyby załatwić to za mnie....szkoda, ze nie tylko w Warszawie 
bettti86 a skąd jesteś? Może w swoim mieście też znajdziesz dobrego negocjatora?
Ja akurat podałam przykład z Warszawy, bo wiedziałam, że tam taki działa. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś nawet u niego popytała, może akurat zgodzi się poza zająć sprawą spoza Warszawy:) Ale tak tylko strzelam 
Ja na takie rozmowy zawsze zabierałam znajomego, który ma tzw "gadane" oraz duże doświadczenie w nieruchomościach. Potrafił każdą rozmowę tak poprowadzić, jak chciał. Zawsze mi mówi, że każdą cenę nieruchomości da się wynegocjować. trzeba być pewnym siebie i stawiać twarde rachunki. Jeśli rozmówca się waha to wówczas zostawia się mu nr telefonu i wychodząc rzuca, że ma się jeszcze dużo ofert do przejrzenia, więc Twoja oferta może już jutro nie być aktualna. Najczęściej to działa 
teraz jest świetny moment na zakup własnego M biorąc pod uwagę "kryzys" oraz brak jakiegokolwiek wsparcia rządu w temacie dopłat. To 2 mocne argumenty warte użycia podczas negocjacji:)
Dodatkowym atutem jest regres w cenach nieruchomości. Biorąc pod uwagę stan gospodarki można śmiało założyć ze ceny nadal będą spadać.
praca dodatkowa, zawsze nowości - www.sukceszloupre.pl/Janusz
słyszałam, że też jeśli poszukuje się mieszkania przez takie biuro nieruchomości to oni wtedy także pomagają wynegocjować satysfakcjonującą dla nas cenę, a pewnie maja w tej kwestii doświadczenie, bo wiedzą co wpływa na wartość nieruchomości
-
juliette01
Racja. Obecnie jest bardzo dobra sytuacja dla osób, które pragną kupić swoje własne mieszkanie. I to nie tylko z racji coraz niższych cen nieruchomości, ale również dzięki programowi MdM, w ramach którego można uzyskać dofinansowanie do zakupu mieszkania z rynku pierwotnego.
Program mieszkanie dla młodych
-
anastazja4390
Warto skorzystać w takiej sytuacji z usług SPAM oni potrafią negocjować ceny w razie konieczności:)
Ostatnio zmieniony czw sty 23, 2014 10:22 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Powód: SPAM