Kompulsywne objadanie się

Znasz jakąś dietę cud? Schudłaś i chcesz się pochwalić i pomóc innym kobietkom? Wszystko na temat odchudzania i zdrowych diet piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
Ronter
Miła Kobietka

Kompulsywne objadanie się

Post autor: Ronter »

Mam duży problem a mianowicie, podczas stresów, objadam się. Potrzebuje pomocy, aby się z tym uporać, bo jestem młodą osobą, a niszczę sobie zdrowie. Czy dietetyk będzie mi w stanie coś doradzić? Polećcie mi sprawdzone osoby, do których mogę się udać. Dzięki!
Zjawkowo
Miła Kobietka

Re: Kompulsywne objadanie się

Post autor: Zjawkowo »

Najwidoczniej jest problem z hormonami. Jest taki psychodietetyk z https://vital-i-ty.pl/, który zajmuje się również takimi kobietami. Na podstawie wywiadu oraz analizy badań pomoże dobrać zróżnicowaną i dobrze zbilansowaną dietę, będzie motywatorem oraz wsparciem kiedy będzie gorzej.
werka
Jestem tu nowa :)

Post autor: werka »

Fajnie hamuje apetyt postbiotyk sanprobi premium, a właściwie to zasługa bakterii akkermansia, którą ma w swym składzie. Już po 14 dniach jej stosowania zobaczysz efekty, łaknienie zmaleje. Ta bakteria również podkręca metabolizm i odchudza. poczytaj sobie o niej.
Paulinaaa

Post autor: Paulinaaa »

Dietetyk z pewnością znajdzie sposób by pomóc. Nie ma sensu rozsyłać po internecie zapytań, tylko jeśli problem naprawdę istnieje, to najlepiej jest udać się na konsultacje do dietetyka. Jest ich na tyle dużo, że właściwie w każdym mieście można znaleźć jakiś gabinet. Warto wcześniej sprawdzić opinie innych pacjentów, żeby nie natknąć się na kogoś mało profesjonalnego.
aga.anna.kownacka

Post autor: aga.anna.kownacka »

Myślę, że zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest udanie się do dietetyka, gdyż na własną rękę będzie Ci ciężko pokonać ten problem. A tak poczujesz się zmotywowana i zajmie się Tobą specjalista. Polecam gabinety Projekt Zdrowie, sama tam chodziłam i bardzo sobie ceniłam panią dietetyk, która pracowała w Krakowie w jednym z punktów.
zgierzclipo

Post autor: zgierzclipo »

Przede wszystkim – wielkie uznanie, że dostrzegasz ten problem i chcesz nad nim pracować! To pierwszy, najważniejszy krok. Objadanie się pod wpływem stresu to coś, z czym wiele osób się zmaga, ale da się to przepracować.

Dietetyk na pewno może Ci pomóc, zwłaszcza jeśli specjalizuje się w psychodietetyce (to właśnie obszar, który łączy odżywianie z emocjami). Dobry specjalista nie tylko ułoży Ci jadłospis, ale też pomoże znaleźć zdrowsze mechanizmy radzenia sobie ze stresem.

Jeśli chodzi o polecenia, warto szukać dietetyków z pozytywnymi opiniami, np.:

Psychodietetyk – wiele gabinetów oferuje wsparcie online, np. "Z kaloriami na pieńku" czy "Z widelcem po zdrowie".

Specjaliści od zaburzeń odżywiania – np. w poradniach psychodietetycznych (możesz sprawdzić np. Naturhouse lub Sanvita, ale upewnij się, że pracują tam osoby z podejściem holistycznym).

Ale pamiętaj, że sama dieta to nie wszystko – warto też popracować nad źródłem stresu. Może terapia CBT (terapia poznawczo-behawioralna) lub konsultacja u psychologa? Czasem głód emocjonalny to sygnał, że potrzebujemy wsparcia w innych obszarach.

Nie jesteś sama w tym – wiele z nas przez to przechodziło! Możesz też spróbować technik relaksacyjnych (medytacja, spacery, pisanie dziennika), żeby odreagowywać napięcie inaczej niż przez jedzenie.

Trzymam za Ciebie kciuki i wierzę, że znajdziesz sposób, który zadziała właśnie dla Ciebie! Jeśli chcesz pogadać lub potrzebujesz więcej podpowiedzi, pisz śmiało. Jesteś ważna i zasługujesz na dobre zdrowie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne.
Awatar użytkownika
adato
Miła Kobietka

Post autor: adato »

Też mam i jak dopadnie mnie ssanie, to jem do oporu.
:angrywife atujest.blogspot.com
kawa
Miła Kobietka

Post autor: kawa »

Coraz częściej lekarze zapisują też leki na cukrzyce, takie jak na przykład Ozempic. Warto zapoznać się bliżej za specyfikacją tego leku. W aptekach DOZ można go zakupić bez żadnych problemów, jednak warto pamiętać o tym, że jest on na receptę.
ODPOWIEDZ