kobiety ktore nie chca karmic piersia

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
Wiktoria
Miła Kobietka

kobiety ktore nie chca karmic piersia

Post autor: Wiktoria »

Witam co myslicie o kobietach ktore juz w ciazy wiedza ze nie chca karmic piersia? Sa moze wsrod was takie mamy?
Awatar użytkownika
kartka
Extra Kobietka

Re: kobiety ktore nie chca karmic piersia

Post autor: kartka »

Nic nie myślę, bo to, jak inna obca kobieta karmi swoje dziecko, jest jej sprawą ;-)
envelop
Extra Kobietka

Post autor: envelop »

Niby jest teraz nagonka na karmienie piersią...
Ja osobiście karmię, i bardzo chcę karmić. Niestety nie zawsze mam pokarm (taki to u mnie problem). Ile tylko się da daje cyca, ewentualnie dokarmiam mm. I nigdy, ale to nigdy nie kwestionuję sposobu karmienia przez mamy ;) każdy ma prawo wyboru itp ...
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą!
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,
a potem pokona doświadczeniem..."

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Czarna »

envelop pisze:Niby jest teraz nagonka na karmienie piersią...
Ale ta nagonka dotyczy chyba tylko karmiących w miejscach publicznych? Czy może coś mi umknęło?

Co do karmienia bądź nie karmienia piersią - wolny wybór kobiety. Znajoma postanowiła nie karmić, wiec jej wybór uszanowałam bez żadnych komentarzy. Ja z kolei postanowiłam karmić, ale prawie nie miałam pokarmu, więc musiałam przejść na mleko modyfikowane. Co tu więc osądzać?
I see a red door and I want it painted black
No colours anymore, I want them to turn black
Wiktoria
Miła Kobietka

W szpitalach podobno zmuszaja do karmienia piersia. Namawiaja do sprobowania ale jak ktos nie chce to po co kogos zmuszac
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

To zależy od szpitala - w jednym bardziej nakłaniają do karmienia piersią, w drugim mniej. Generalnie jest jednak taka tendencja, co zapewne związane jest z unijną dyrektywą (np. mamy tez zakaz reklamowania mleka początkowego).
annalasowska
Jestem tu nowa :)

Post autor: annalasowska »

Witam ja nie karmiłam od początku bo nie chciałam. Moja córka była do 3 roku na Bebilonie . Rozwija się nawet lepiej niz jej rówieśnicy. To wasza sprawa dziewczyny a nie położnej czy szpitala. Ja powiedziałam, ze piersi sa dla mnie i dla mojego męża, koniec ina temat
platformy
Wiktoria
Miła Kobietka

Jak od poczatku nie chcialas karmic piersia to odrazu wzielas do szpitala mleko i butelke?Polozne nic nie mowily? a odrazu po porodzie sama musialas zrobic i nakarmic dziecko mlekiem czy polozne ci pomagaly chociaz zrobic bo wiadomo po porodzie czasami ciezko wstac przynajmniej pare godz po
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Wiktoria, po pierwsze zabierasz do szpitala to, co uważasz za słuszne i nikomu się z tego nie tłumaczysz (no chyba że weźmiesz "cały" dom ze sobą ;)). Po drugie lepiej nie nastawiaj się, że położne będą koło Ciebie skakać, chuchać i dmuchać, bo możesz się rozczarować. Już lepiej zostać mile zaskoczoną ich opieką niż odwrotnie. Być może będziesz rodzić w szpitalu ze świetną opieką i wszelkie obawy okażą się nieuzasadnione, ale jednak radziłabym się przygotować też na przeciwną sytuację (jeśli tak się stanie, bądź wobec położnych stanowcza i nie daj im się zbywać).
Wiktoria
Miła Kobietka

Dziekuje wam bardzo za rady. Ostatnie tyg przed porodem i obawy czy wszystko spakowalam itd ale tak to jest jak sie nie ma jeszcze doswiadczenia i to bd pierwszy dzidzius:-)
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Nie widzę powodu, aby zmuszać się do karmienia piersią. Sama odstawiłam małą po 2 tygodnia, bo to było dla mnie nie do przejścia emocjonalnie i sprawiało też ogromny ból. Zaoszczędziłam stresu i sobie i dziecku, rozwijało się i rozwija świetnie, więc nie żałuję tej decyzji.
Awatar użytkownika
zwyczajna
Fajna Kobietka

Post autor: zwyczajna »

Moim zdaniem to indywidualna sprawa kobiety.
Sama karmiłam swoje dzieci około roku i uważam, że to dla nas było najlepsze. I bardzo wygodne, choć początki nie były łatwe.
Woli
Fajna Kobietka

Post autor: Woli »

Moja siostra karmiła dziecko tylko kilka dni po porodzie. Potem już tylko mlekiem sztucznym. Nie wiem o co dokładnie chodziło, ale mówiła, że nie chce i już.
pyśka

Post autor: pyśka »

ciekawe jak u mnie będzie, moja siostra też miała za chude mleko i jej córeczka nie najadała się i musiała dokarmiać.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Ale nie ma czegos takiego jak za chude mleko...
Na poczatku to i tak sama woda prawie.. dziecko tez duzo nie potrzebuje...
A pozniej... niektore mamy np robia tak ze poczatek odciagaja a potem dopiero karmia
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
joaska86
Miła Kobietka

Post autor: joaska86 »

To jest sprawa kobiety jak chce karmić swoje dziecko - ja to rozumiem, że nie chce mieć ,wymemłanych" piersi.
Awatar użytkownika
zwyczajna
Fajna Kobietka

Post autor: zwyczajna »

Wykarmiłam dwójkę dzieci i mam świetny biust - więc to nie kwestia karmienia, a dbania o siebie i pewnie też genetyki.
Małgorzata80

Post autor: Małgorzata80 »

Są z pewnością mało odpowiedzialne, ale to ich dzieci i ich życie.
Szkoda tylko, że pośrednio za ich choroby będziemy płacić w składkach zdrowotnych.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Czemu malo odpowiedzialne?
Awatar użytkownika
kokoszanel
Super Gaduła

Post autor: kokoszanel »

mój Kuba rozwijał się prawidłowo mimo iż właściwie od pierwszych dni leciał na mm. ja sama miałam bardzo mało pokarmu a właściwie w ogóle, pokarm był tak naprawdę nie wiartościowy i choćby był karmiony piersią przez dwie godziny to po chwili zaczynał płakać z głodu bo był nie najedzony. więc choć starałam się przez około 3 tyg karmić piersią to i tak go dokarmiałam mm. potem po prostu pokarm mi się przepalił, zniknął ... i całe szczęście.

czy przy ewentualnym drugim dziecku karmiłabym mm czy piersią? chyba jednak mm ...
"Może się zdarzyć, że urodziłaś się bez skrzydeł,
ale najważniejsze żebyś nie przeszkadzała im wyrosnąć"

~ Coco Chanel
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Małgorzata80 pisze:Są z pewnością mało odpowiedzialne, ale to ich dzieci i ich życie.
Szkoda tylko, że pośrednio za ich choroby będziemy płacić w składkach zdrowotnych.
Bardzo chętnie dowiem się skąd ta teoria. Nie czuję się mniej odpowiedzialna z powodu karmienia dziecka butelką. Nie ma też żadnych dowodów na to, że dzieci karmione butelką chorują częściej. Cóż za brednie. :)
misiamisia

Post autor: misiamisia »

To jest indywidualna sprawa każdego, mnie nic do tego. Każdy karmi swoje dziecko tak, jak uważa za słuszne.
centrumfotelikow.pl - concord reverso
Ruuuda

Post autor: Ruuuda »

To ja należę do kobiet, które nie chcą karmić piersią. Dziecka jeszcze nie mam, ale od dawna dawna mam straszny uraz. Jak tylko sobie o tym pomyśle wszystko mnie boli i jest mi niedobrze.
Szanuję wybór innych kobiet. Ale nie zgadzam się, że zrobię moim dzieciom krzywdę nie karmiąc ich piersią. Znam dzieci długo karmione piersią i bardzo chorowite i znam takie osoby, teraz dorosłych ludzi, którzy nie byli karmieni piersią i nie chorują.
A jak słyszę, że podczas karmienia piersią tworzy się specjalna więz między matką a dzieckiem to chce mi się śmiać. Czyli kobieta nie karmiąca piersią jest gorsza i nie ma z dzieckiem tej więzi?
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Matka nigdy nie bedzie gorsza czy lepsza dla swojego dziecka.
Ale faktem jest to ze butelke dziecku moze dac kazdy.
Awatar użytkownika
kokoszanel
Super Gaduła

Post autor: kokoszanel »

oj tam, to jest tak czy siak indywidualna sprawa każdej kobiety i żadna z nas nie powinna oceniać tej drugiej, bo raz nigdy nie wiadomo dlaczego nie karmi. może to widzimisię a może po prostu nie może (ja tak miałam!) a ta kobieta która nie karmi w ogóle nie powinna się zastanawiać nad tym co myśli o tym otoczenie!
"Może się zdarzyć, że urodziłaś się bez skrzydeł,
ale najważniejsze żebyś nie przeszkadzała im wyrosnąć"

~ Coco Chanel
ODPOWIEDZ