Języki obce - w jaki sposób uczycie się języków?

Dział dla uczących się dziewczyn, jakie studia wybrać? Szkolenia, warto?
maliczka
Jestem tu nowa :)

Re: Języki obce - w jaki sposób uczycie się języków?

Post autor: maliczka »

ja zapisalam sie na kurs do szkoly jezykowe i nie zaluje , jestem bardzo zadowolona bo duzo sie ucze i przede wszystkim systematycznie. W Lincolnie na razie uczę się angielskiego, ale planuje jeszcze sie zapisac na hiszpanski :ok:
Awatar użytkownika
BlackWolf
Moderatorka

Post autor: BlackWolf »

Tego typu kursy są zazwyczaj płatne. Darmowe -różnie z ich kompletnością. W każdym razie nie znalazłam jeszcze takiego, który nie byłby z nudnym tłumaczem. Z aplikacjami to samo. Więc mam pytanie -macie, znacie dobre bezpłatne kursy online? Co byście poleciły z aplikacji?
Korzystałam jakiś czas temu z Duolingo. Nie jest wcale nudne, słówka są świetne, ale... I tu pojawia się ''ale'' -są to wyrywcze zdania, słowa, wyrazy. Jeden chaos w nauczaniu. To tak jakby klepać słowa, zdania, które niezupełnie mogą się przydać. I zero ciągłości. Znacie coś dobrego, co pomoże utrwalić angielski od podstaw?
Nie szukam bajek w życiu moim.
Bajki są okrutne...

Obrazek
Awatar użytkownika
milla77
Fajna Kobietka

Post autor: milla77 »

Niestety z darmowych rzeczy nic nie znam fajnego,a co do kursów płatnych to szukaj dofinansowań, jakiś czas temu w speak upie można było dostać takie dofinansowanie (nawet 100%)
Modna26
Miła Kobietka

Post autor: Modna26 »

ja często korzystałam przy nauce z metody skojarzenia. Często sobie kojarzę z czymś jakiś zwrot i wtedy szybko zapamiętuje. Każdy ma inną metodę.
Awatar użytkownika
milla77
Fajna Kobietka

Na naukę słówek to pewnie jedna z lepszych metod :), najtrudniejsza jak dla mnie jednak jest nauka wymowy, ale i tak teraz u mnie ztym dużo lepiej odkąd na kursie jestem
RoxanaT10
Miła Kobietka

Post autor: RoxanaT10 »

Albo rozpocznij studia. ..Ciekawą ofertę mają w Lingwistycznej Szkole Wyższej SPAM. Wieczorowo, to znaczy trzy razy w tygodniu, w poniedziałki, środy i piątki możesz studiować Anglistykę: Komunikacja w Biznesie Międzynarodowym i Administracji .
Ostatnio zmieniony pn lut 15, 2016 10:35 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Pokorny-82

Post autor: Pokorny-82 »

Uczyłam się w Łodzi w Perfect OK, polecam świetnego nauczyciela, p, Marcina Banasiaka
Tacjanab

Post autor: Tacjanab »

Oprócz nauki w szkole dużo nauczyłam się podczas pobytu za granicą.
malarstwo
nowik87

Post autor: nowik87 »

Jak ktoś już ja jakiekolwiek podstawy to warto oglądać filmy, telewizję i czytać książki lub prasę z tego kraju. Naprawdę pomaga.
Szukampracy.pl
Karameczka

Post autor: Karameczka »

Ta opcja z studiami wieczorowymi w Lingwistycznej Szkole Wyższej to całkiem fajny pomysł
Awatar użytkownika
Katarynka
Miła Kobietka

Post autor: Katarynka »

chodzę do szkoły językowej :)
chirurgia intymna - intymnie bez problemów :)
Carmen_
Miła Kobietka

Post autor: Carmen_ »

Najlepszym sposobem na naukę języka obcego jest oglądanie telewizji w tym języku i słuchanie radia. Trzeba się osłuchiwać, to bardzo ważne!
Pracuję w hurtowni ze zdrową żywnością http://BioIndygo.PL :girlactive (polecam super ceny!)
Dla osób z forum kod rabatowy "babskiesprawy5"
Awatar użytkownika
milla77
Fajna Kobietka

Katarynka - a do której chodzisz i jak wrażenia?
Carmen- osłuchanie jest ważne ale samym osłuchaniem cięzko sie nauczyć bo nie ma kto weryfkować czy dobrze coś wymawiasz itp. a to jet najważniejsze w komunikaci, bez dobrego lektora wg mnie nauka jest bardzo utrudniona
Bounty

Post autor: Bounty »

Uczyłam się przez 2 lata w szkole językowej i bardzo dużo dały mi te zajęcia. Mój poziom potem w liceum, na studiach był o wiele lepszy niż innych. Bardzo dobrze kiedy grupy są małe, wtedy można na każdego uczestnika poświęcić taką samą bądź podobną ilość czasu. Dodatkowo w grupie występuje rywalizacja. Kiedy zauważamy że ktoś jest lepszy od nas, będziemy chcieli tej osobie dorównać, co jest dobre podczas nauki języka obcego.
“Never let the fear of striking out keep you from playing the game”

Zobacz czym się zajmuję >> http://hrownia.pl/
Awatar użytkownika
Jaśmin
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Jaśmin »

Przede wszystkim to w nauce języka bardzo ważne jest to, by włączyć go sobie w głowie jako język użytkowy. Wiele osób popełnia ten błąd, że na przykład chodzi na zajęcia w wyznaczonym czasie czy samemu sobie wyznacza godziny na naukę, a przed to przyzwyczaja mózg do tego, że język obcy to na przykład godzina w poniedziałek czy dwie godziny w środę a resztę tygodnia wyrzuca go w ogóle z głowy. Przez to wytwarza sztuczne i nienaturalne środowisko danemu językowi. Jasne, można w ten sposób nauczyć się podstaw języka a nawet więcej niż podstaw, ale nigdy nikt nas nie pomyli z nativem i nie będziemy mieć dobrego akcentu, ponieważ dany język będzie dla nas sztuczny/udawany.
Aby nauczyć się języka świetnie trzeba sprawić, że stanie się dla nas naturalny, trzeba się nim otoczyć. Słuchać radia, muzyki, oglądać filmy, czytać gazety. Najlepiej znaleźć sobie znajomych z danego kraju i wychodzić z nimi, słuchać jak rozmawiają między sobą, obserwować ich gesty, ich osobowość, zachowanie. Najlepiej połączyć język z kulturą danego kraju i "wejść" w dane środowisko. Jeśli uda się odnaleźć w nowej rzeczywistości nowego języka to sukces murowany.
Ja się w taki sposób uczyłam języków. Przede wszystkim wyparłam przekonanie, że jeden język jest mój, bo to mój język ojczysty a ten nowy jest "obcy". Krok drugi to duuuuuuużo mówić, pisać, wypowiadać się, myśleć i składać sobie wyrażenia w nowym języku w głowie. Nie bać się. Mówić "Kali jeść, Kali pić" ale mówić. Pisać listy, pocztówki, pamiętnik w danym języku, bloga, zarejestrować się na forach. Mieć go ciągle w obrocie i w użytku, nie wsadzać go w ramki czasowe, nie dopasowywać go do żadnego miejsca (typu, że języka 2 używamy tylko na lekcji w klasie a później zapominamy).

Wielu ludzi popełnia ten błąd, że stara się nauczyć języka ucząc się regułek, a język to stan myślenia. Na podstawie regułek nie da się nauczyć języka idealnie, bo często w języku 2 nie ma niektórych wyrażeń z naszego ojczystego, często język 2 ma wyrażenia, których nie jesteśmy w stanie sobie naszym ojczystym językiem wytłumaczyć i które musimy po prostu zrozumieć - myśląc w języku 2. Myślenie w nowej rzeczywistości językowej to kolejny klucz do sukcesu.
y tallo corazones a navaja en un torso desnudo de un naranjo
Obrazek
ZdrovaPani

Post autor: ZdrovaPani »

najważniejsze zeby caly czas miec kontakt z językiem... czytać, mówić, śpiewać...;) powtarzać sobie słówka na aplikacjach...
WalutowyInwestor

Post autor: WalutowyInwestor »

Wiele czytam w obcym języku, oglądam filmy i seriale. Kontakt z językiem według mnie więcej daje niż sama nauka.
Awatar użytkownika
Jaśmin
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Jaśmin »

Nauka gramatyki i słownictwa to baza, ale rzeczywiście, żeby zacząć mówić naturalnie to kontakt z językiem jest najważniejszy.
y tallo corazones a navaja en un torso desnudo de un naranjo
Obrazek
Nelly24

Post autor: Nelly24 »

jaka forme nauki proponujecie do nauki j.angielskiego??
oluniaa

Post autor: oluniaa »

Ja uczę się poprzez kurs online oraz audiobooki. Kiedyś miałam w szkole angielski, ale nie za dużo z niego pamiętam :/. Jakiś czas temu postanowiłam, że muszę odświeżyć sobie temat. Poszłam do szkoły językowej, ale za długo nie pochodziłam ze względu na brak czasu. Jestem pracującą mamą i niestety czas jest na wagę złota ;)/. No to odpaliłam kompa i postanowiłam się uczyć sama, podstawy jakieś mam więc pomyślałam, że nie może być tak trudno. Pierwsze kroki nie były łatwe bo jest dużo darmowych filmików, blogów do nauki angielskiego i nie wiedziałam od czego mam zacząć. Nie potrafiłam tego sobie poukładać. Trafiłam w końcu na kursy eskk, ale też nie byłam przekonana czy to dobry wybór. Dopiero jak pouczyłam się z nimi za darmo, spróbowałam o co w tym chodzi to postanowiłam kupić kurs. Oprócz nauki na kursie jeszcze dużo słucham audiobooków, filmików na youtuber, słucham muzyki i oglądam filmy bez lektora. Staram się mieć kontakt z językiem gdziekolwiek się da. Jeśli ktoś chce tak jak ja spróbować się osłuchać z angielskim to tutaj można LINK
Ja mam nadzieje, że w przeciągu roku już będę na poziomie zaawansowanym :)

DZIEKUJEMY ZA LINK
Sara98

Post autor: Sara98 »

Mi bardzo pomagają fiszki językowe. Bardzo lubię uczyć się ich w autobusach. Nauka musi być systematyczna, chociaż 5 minut, ale codziennie.
Finanse i Rachunkowość
Awatar użytkownika
Fenek86
Samiec

Post autor: Fenek86 »

Najlepiej jest zrobić kurs wybranego języka. Zabulisz, zmotywuje cię to przy okazji i przynajmniej nauczysz się w 100%
patt

Post autor: patt »

Tylko praktyka. W momencie gdy masz już jakieś podstawy, trzeba po prostu rzucić się na głęboką wodę - wyjechać, otoczyć się obcym językiem, czyli słuchać muzyki, czytać książki w nim. To się naprawdę sprawdza.
witkowicka54.pl - Stacja kontroli pojazdów
anna34

Post autor: anna34 »

Kilku języków udało mi się nauczyć samodzielnie, potem tylko je szlifowałam w praktyce, bo to właściwie ma największe znaczenie.
biuroszkola.pl - tablice magnetyczne
banks

Post autor: banks »

Nie mam jednej określonej metody, wszystko zależy od języka, bo są takie które "wchodzą" bardziej, a inne mniej ;)
Wyciskarka Eldom - ELDOM AGD
ODPOWIEDZ