Jakie bajki oglądają wasze dzieci?

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Violet
Miła Kobietka

Jakie bajki oglądają wasze dzieci?

Post autor: Violet »

Zwracacie uwagę jakie bajki oglądają wasze pociechy? Jakie są ich ulubione bajki? Zdarza się wam oglądać razem z dziećmi?
a_gatka

Re: Jakie bajki oglądają wasze dzieci?

Post autor: a_gatka »

Zawsze należy zwracać uwagę na to co oglądają nasze dzieci. :) Jako zakochana w swojej córce mama, zawsze wiem co ogląda, znam imiona bohaterów, a czasami nawet oglądam wraz z nią. :) Bajki nie mogą być nasycone przemocą, złymi wzorcami, agresywnymi dźwiękami i odrealnione. Tak przynajmniej twierdzą psycholodzy dziecięcy. Maluchy potrzebują łagodności, delikatności i poczucia bezpieczeństwa - również w bajkach. :)
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Theila »

Mój jest już duży, więc mniej tego ogląda, ale bardzo lubi ostatnio bajkę Tree Fu Tom na MiniMini o takim chłopcu, który jest duchem drzewa. Cieszy mnie, że jednak takie bajki też dzieciaki nadal oglądają. Lubie jak bajki są bezpieczne dla dzieci i nie mają tyle tej wszechobecnej przemocy.
kulka23
Miła Kobietka

Post autor: kulka23 »

moj lubi ogladac dore, diego klub przyjaciol myszki miki, ogolnie wszystko co na kanalach do jego wieku dostosowanych leci a oczywiscie max i rubi jeszcze :)
Awatar użytkownika
Violet
Miła Kobietka

Post autor: Violet »

U nas ulubione bajki to wszystkie z ciuchciami, Tomek i przyjaciele, Dinopociąg i faworyt Stacyjkowo, bajka o trzech młodych ciuchciach uczących się jak stać się samodzielnymi, dorosłymi lokomotywami i o przyjaźni. Fajnie jak bajki mają jakiś przekaz i dziecko może się z nich nauczyć dobrych zachowań.
lula

Post autor: lula »

Dla mnie również bardzo ważny jest brak przemocy w bajkach i fajnie jak dzieciaki mogą nauczyć się czegoś mądrego. Aktualnie w ciągu tygodnia w ramach dobranocki oglądamy "Piotrusia Królika". Mamy też książkę Beatrix Potter, więc ta bajka gości u nas nie tylko z okazji dobranocki:) Króliki mają wiele ciekawych przygód, uczą się jak wyjść z tarapatów, ustrzec się przed niebezpiecznymi nieznajomymi a przede wszystkim umacniają swoją przyjaźń. W weekendy zależnie od planu dnia oglądamy serię z Sezamkową ulicą. Ja uwielbiam Ciekawskiego Georga, albo naszego polskiego Pomysłowego Dobromira:) A i też oglądamy tylko MiniMini. Innych stacji nie akceptuje:/
kies
Fajna Kobietka

Post autor: kies »

Mi Piotruś Królik kojarzy się troszkę z Misiem Uszatkiem, ale to miłe akurat, wspomnienia wracają :P no i ogólnie fajne takie nawiązanie do starej dobrej bajki a moja córka jest bardzo chętnie ogląda i ja razem z nią, przyznam się a co tam. Bardzo często oglądamy razem bajki, uważam, że to zbliża, no i mam szansę wytłumaczyć co trudniejsze momenty, 3latek nie wszystko rozumie, wiele rzeczy przeżywa na wyrost.
a_gatka

Moja córa wychowała się na MiniMini. Zawsze leciało w tle i siłą rzeczy przyswajałam treści bajek i imiona bohaterów razem z nią. Wychowała się na Olinku Okrąglinku, Cliffordzie i cudownym Niedźwiedziu w wielkim niebieskim domu. Dziś jest starsza, a jednak nadal wraca do tej stacji, choć wybiera nieco inny repertuar. Ostatnio z tego co widzę zerka na nową serię kucyków Pony. Ma ich zresztą całą kolekcję na półce. :)
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Ja się jej wcale nie dziwie, bo tą nową serie Kucykow Ponny sama bardzo lubie. U mnie dziewczynki w klasie Mateusza nawet rysują je teraz odkąd MiniMini je puszczać zaczęło.

Obrazek
a_gatka

Kucyki Pony zaczynali puszczać kiedy sama byłam małolatą. Mam sentyment do tej bajki, więc jestem w stanie zrozumieć dzieciaki. :D
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Ale wtedy te bajki byly inne. Ja też pamiętam jak kucyki Pony wchodziły na ekrany. Tey Little Pony, które lecą są niesamowicie rozbudowane, kolorowe. Wciąż mają problemy i dylematy, ktore uczą się rozwiązywać. Może będę miała jeszcze córeczkę, to będę miala z kim oglądać :)
babka
Jestem tu nowa :)

Post autor: babka »

Kucyki.... Ulubiona bajka moich dzieci o dziwo syn jest nią równie zachwycony jak córka. Maja ma całą kolekcje kucyków, już nie ma figórki której nie ma więc przeżuciła się na kucyki w postaci ludzkiej. Widzieliście??
U nas ta bajka jest częścią codziennego rytualu- bajka, myć się i spać. ]:-)
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Ogrom dzieci ogląda kucyki. Widać to nawet po produktach jakie się na rynku pojawiaja. Ale bajka jest super. U mojego synka jest na nie szalenstwo a przeciez dzieciaki mają juz po 9 lat i nadal są żywo zainteresowane.
Awatar użytkownika
Jolka31
Miła Kobietka

Post autor: Jolka31 »

Kucyki są ponadczasowe :)
FORUM DLA MAM wystawione na sprzedaż! Zostań nową właścicielką!

allegro.pl/forum-internetowe-forumdlamam-pl-phpbb3-i4387220130.html
Awatar użytkownika
iza813
Fajna Kobietka

Post autor: iza813 »

Moi synowie oglądaja różne bajki np Sponge Bob,Dora,Ciekawski George.Bardzo lubia oglądać bajki takie jak krecik,bolek i lolek,reksio :)
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni
lunka20
Miła Kobietka

Post autor: lunka20 »

Moja mała ogląda Litle Pet Shop,Było sobie życie też,który nie tylko jest bajką,ale i programem edukacyjnym.
Awatar użytkownika
iza813
Fajna Kobietka

Post autor: iza813 »

Było sobie życie - bardzo fajna bajka :)
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni
karina12321

Post autor: karina12321 »

Moja córcia uwielbia kucyki Ponny. to jej ulubiona bajka. Codziennie przed snem musi ją obejrzeć :)
moniczka89

Post autor: moniczka89 »

moja córeczka ma dopiero 7 miesięcy ale czasem ogląda bajki na babytv. Ulubiona jej bajka to benio :)
Armigor
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Armigor »

Świnka Peppa i klub przyjaciół Myszki Miki ,Dora kiedyś Dobranocny Ogród
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Czarna »

Mój mały generalnie uwielbia MiniMini, a najbardziej misia w domu, jak to on mówi na "Niedźwiedzia w dużym niebieskim domu" :)
I see a red door and I want it painted black
No colours anymore, I want them to turn black
a_gatka

Niedźwiedź jest cudownie ciepły i moja córka była, ale i nadal jest w nim zakochana!
Awatar użytkownika
Tyfusek28
Fajna Kobietka

Post autor: Tyfusek28 »

Moje córki uwielbiaja " Kraine lodu " " Shreka " " Mia i Ja ". i o dziwo ja tez lubie z nimi siąść i obejrzec te bajki :):)
My kind of love
krac82

Post autor: krac82 »

kraina lodu:) moja corcia przez 3 dni spwiewala "mam te moc" :) ale chyba wygrywa pszczólka maja:)
Awatar użytkownika
docha
Extra Kobietka

Post autor: docha »

U nas pociągi rządzą ;) A więc "Stacyjkowo" i "Tomek i przyjaciele" są na tapecie :) Obie bajki leca na minimini+. A opróćz nich jeszcze "Kosmoloty", to od niedawna, tez bardzo fajna bajka :)
ODPOWIEDZ