Jąkanie...

Życiowy dział, nasze sprawy i problemy dnia codziennego.
ODPOWIEDZ
ella551
Jestem tu nowa :)

Jąkanie...

Post autor: ella551 »

Od dzieciństwa się jąkam. Jednakże potrafię bez zająknięcia załatwiać różne sprawy, ucinać sobie króciutkie pogawędki. Są sytuacje gdy nie jąkam się w ogóle, np. gdy jestem sama lub gdy rozmawiam w głośnym, zatłoczonym miejscu. Ale poza tym jąkam się bardzo. Dłuższe wypowiedzi to dla mnie koszmar. Naiwnie wierzyłam że jakoś dam sobie radę na studiach językowych. I jakoś mi się udawało, a na jednym egz. ustnym egzaminatorka była bardzo wyrozumiała i zadawała mi tylko pytania na odpowiedź Tak lub Nie. Jednakże teraz kończę ostatni semestr i muszę zaliczyć kilka prezentacji ustnych. Wychodze na środek i blokada... nie mogę słowa wydusić.. Próbowałam 5 razy. Mam zaległości, a zostały jeszcze dwa spotkania... Byłam u wykładowcy, wytłumaczyłam szczerze swoją sytuację, poprosiłam czy mogłabym zaliczyć je na osobności, by znalazła dla mnie czas ale nie zgodziła się... Jestem zrozpaczona.. czuję się bezwartościowa, głupia. Za 3 tyg miałam skończyć studia, a ja muszę chyba z nich zrezygnować.. bo nie umiem wygłosić prezentacji, bo nie umiem mówić... czuję się okropnie, do niczego..
456
Kobietka Expert

Re: Jąkanie...

Post autor: 456 »

Nie wmawiaj sobie, że jesteś do niczego, bo to nie prawda.
Mówisz, że potrafisz się nie jąkać, więc czy próbowałaś podczas tych prezentacji wyobrazić sobie, że jesteś na sali sama, nie reagować podczas mówienia na np. czyjeś chrząknięcia i nie skupiać wzroku na innych tylko na czymś konkretnym lub mniej konkretnym? I przede wszystkim nie powinnaś przed egzaminami myśleć, że się "zatniesz", bo to napędza stres.

"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
Lena20
Miła Kobietka

Re: Jąkanie...

Post autor: Lena20 »

a ja uważam że powinnaś walczyć nie wiem jak to jest bo sie nie jąkam ale nie przejmuj sie tym co mówia inni pokaż im że nawet jeśli się jąkasz jesteś kimś i zdasz te studia cholerne pokażesz że jesteś taka jak inni a nawet lepsza odważniejsza i pewniejsza siebie :))
Lenkaaaa ;**
ODPOWIEDZ