Jak wyjaśnić dziecku śmierć zwierzaka?

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
Snowflake
Jestem tu nowa :)

Jak wyjaśnić dziecku śmierć zwierzaka?

Post autor: Snowflake »

Witam :)
Najpierw skrót: ostatnio pożegnaliśmy naszą trzynastoletnią sunię, mieszkała z nami przez prawie całe swoje życie. Moja córa ma 7 lat i nie jest w stanie zrozumieć co się stało i czemu nie ma z nami pieska.
Próbowałam wyjaśniać, tłumaczyć, mówiłam jej o tęczowym moście, założyłyśmy nawet konto na cmentarzu dla zwierząt - mała była zachwycona, bo wiedziała, że przy okazji pomogła schronisku (gdyby ktoś był w podobnej sytuacji to polecam - http://wiecznyogrod.pl/).
Niestety, ona dalej nie jest w stanie tego pojąć.
Co mam jeszcze zrobić, by pomóc jej zrozumieć śmierć zwierzaka i by chociaż trochę się z tym pogodziła?
Awatar użytkownika
Enterka

Re: Jak wyjaśnić dziecku śmierć zwierzaka?

Post autor: Enterka »

Myślę,że tutaj tylko szczera,ale przystosowana do wieku rozmowa na temat śmierci może pomóc,należy dziecku spokojnie i delikatnie wytłumaczyć,że coś takiego istnieje i to nie tylko w świecie zwierząt,ale też wśród ludzi,że ma prawo tęsknić,płakać,nie zgadzać się z tym,że dorośli też tak właśnie przeżywają odejście kogoś im bliskiego.
Galeppo

Re: Jak wyjaśnić dziecku śmierć zwierzaka?

Post autor: Galeppo »

Wydaje mi się, że przede wszystkim nie należy owijać rzeczy w bawełne i powiedzieć delikatnie, że zwierzaka już nie będzie. Ewentualnie dobrym rozwiązaniem będzie zakopanie zwierzaka w takim miejscu, żeby maluch mógł zaglądać do zwierzaka i stopniowo oswajać się z jego brakiem.
Już dawno nie grałam w ping-ponga. stoły do tenisa stołowego u mnie w mieście nie istnieją.
ODPOWIEDZ