Jak radzić sobie z uciążliwym katarem u dziecka ?
-
raulq7
Jak radzić sobie z uciążliwym katarem u dziecka ?
Mamy z żoną mały problem w postaci okresowego pojawiania się katarku u 4 miesięcznego dziecka. Słyszałem że drożność kanałów oddechowych na tym etapie rozwoju jest bardzo ważna, a że katar u niemowlęcia może mieć poważne następstwa. Od powikłań infekcyjnych, czasami nawet poważnych, do gorszego ssania, dającego spowolnienie przyrostu masy ciała. Znajomy polecił kupno aspiratora do nosa, nazywa sie to "Sopelek", czy jakoś tak. Czy taki bedzie odpowiedni ? ..........
Czy ktoś korzystał już z czegoś takiego
ps: od razu uprzedzam, że jestem świezo upieczonym, nie do końca jeszcze doświadczonym w tej dziedzinie ojcem i zalezy mi na konkretnej odpowiedzi
Z góry dziękuję i pozdrawiam
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
Czy ktoś korzystał już z czegoś takiego
ps: od razu uprzedzam, że jestem świezo upieczonym, nie do końca jeszcze doświadczonym w tej dziedzinie ojcem i zalezy mi na konkretnej odpowiedzi
Z góry dziękuję i pozdrawiam
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
Ostatnio zmieniony pt lut 17, 2012 10:39 pm przez raulq7, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jak radzić sobie z uciążliwym katarem u dziecka ?
to właśnie ten aspirator ( w aptece za ok. 25zł) super sprawa. jedna końcówkę przykłada się do noska malucha (daleko nie włożysz gdyż tak skonstruowane to jest by nie podrażnić)a drugą końcówkę do własnych ust i delikatnie wciaga do siebie. cały katarek wychodzi i proszę się nie obawiac ze wciągnie się coś do siebie
tam jest taka ala blokada czy jak to tam nazwac. no i u nas zawsze robi to tatuś:)
oprócz tego kroplimy nasivinem dla dzieci ( mała ma pół roku)
oprócz tego kroplimy nasivinem dla dzieci ( mała ma pół roku)
Mało inwazyjne jest wdychanie olejków eterycznych. Daje efekty podsuwanie do noska ząbka czosnku najlepiej jak dziecko śpi.
Zatkany nosek
Moja Michalina ma 6 miesięcy oraz zatkany nosek co jest bardzo męczace ze wzgledu na brak apetytu, kłopoty ze snem. Czytałam o aspiratorach do kataru na stronach producentów głownie interesuje mnie zakup aspiratora ze strony sopelek ,ale czy rzeczywiscie on jest bezpieczny chciałabym jakies obiektywnej opini a góry dziękuje za odp.
Re: Zatkany nosek
Jest dość skutczny.Ja używałam aspiratora Frida . Jest bezpieczny pod warunkiem że odtykasz nosek z wielką delikatnością, sama regulujesz siłę ssącą. Ja zalecam przed wyczyszczeniem noska użyć wody morskiej dla rozżadzenia zalegającej wydzielinki. Dziecko niemal do 4 roku życia samo noska nie wysmarka więc ten aspirator i tak musisz zakupić:)
-
raulq7
Chciałem podziękować za pomoc i napisać jak to wygląda z perspektywy czasu. Kupiłem tego Sopelka i muszę przyznać że było to dobrze wydane 19zł
Obecnie małemu po katarku nic nie pozostało, jednakże przez pierwszy tydzień ten sopelek był dla nas bardzo pomocny, niejednokrotnie ratujac małego przed zatkanym nosem. Ogólnie warto w coś takiego się zaopatrzyć
-
raulq7
Właśnie w podobnej sprawie otrzymałem na tym forum pomoc i mogę sie co nieco wypowiedzieć - a nóż ja komuś pomogę 
Również miałem podobny problem z moim malcem i zaopatrzyłem się właśnie w podany przez Gosię aspirator do nosa "Sopelek". Bardzo pomocne urządzenie w prosty sposób zapewniające dzieciom drożność dróg oddechowych
Również miałem podobny problem z moim malcem i zaopatrzyłem się właśnie w podany przez Gosię aspirator do nosa "Sopelek". Bardzo pomocne urządzenie w prosty sposób zapewniające dzieciom drożność dróg oddechowych
-
ence
Re: najlepszy sposób na katar u malucha
to też zalezy od tego o jaki katar Ci chodzi? Alergiczny, przeziębienie, zatoki?
-
ence
ja bym poleciła wodę morską Disnemar, można bez obaw używać długotrwale, bo jest naturalna. Oczyszcza nosek i udrażnia.
-
fiksi
taki bardziej przewlekly, nie duzy, alergiczny.
-
doradca.disnemar
- Jestem tu nowa :)
Dobrze, aby lekarz stwierdził jakiego pochodzenia jest katar, bo różne przyczyny wymagają różnego leczenia. Do codziennej higieny noska możesz stosować roztwór wody morskiej w sprayu, która jest bezpieczna i nie naraża malucha na powikłania. Przy alergicznym katarze stosowanie leków obkurczających naczynia błony śluzowej, preparaty sterydowe czy leki przeciwhistaminowe powinno być stosowane tylko doraźne, bo prowadzi do zaburzenia funkcjonowania błony śluzowej.
Marta,
Doradca on-line marki Disnemar
www.disnemar.pl
www.disnemar.pl
-
doradca.disnemar
raulq7, budowa dróg oddechowych u dziecka jest nieco inna niż u dorosłych (upraszczając- wszystko jest węższe, bardziej wiotkie, nie do końca rozwinięte, np. zatoki). Poza tym niemowlęta oddychają przez nosek, dlatego jego zatkanie jest dla nich niebezpieczne. Drożność nosa jest też ważna przy karmieniu (czy to naturalnych czy butelką), bo zapobiega nadmiernemu połykaniu powietrza.
Marta,
www.disnemar.pl
www.disnemar.pl
-
doradca.disnemar
Niedrożny nosek
Witajcie!
Jestem waszym doradcą online. Pojawiłam się na tym forum ponieważ razem z
marką Disnemar realizuję kampanię informacyjną dla wszystkich rodziców
zainteresowanych zdrowiem oraz dorastaniem swoich pociech
Jeśli macie jakiekolwiek pytania związane ze stosowaniem kropli do nosa Disnemar
zapraszam do dyskusji w tym wątku. Jestem do Waszej dyspozycji.
Jestem waszym doradcą online. Pojawiłam się na tym forum ponieważ razem z
marką Disnemar realizuję kampanię informacyjną dla wszystkich rodziców
zainteresowanych zdrowiem oraz dorastaniem swoich pociech
Jeśli macie jakiekolwiek pytania związane ze stosowaniem kropli do nosa Disnemar
zapraszam do dyskusji w tym wątku. Jestem do Waszej dyspozycji.
Marta,
www.disnemar.pl
www.disnemar.pl
-
doradca.disnemar
Nosek można oczyszczać przy pomocy gumowej gruszki (z miękką końcówką) albo przy pomocy fridy. Przed odessaniem wydzieliny, tak jak napisała mamajulci, zakropić nosek, aby wydzielina się rozrzedziła. Wkładając końcówkę do nosa należy uważać, żeby przypadkowo nie zrobić maluszkowi krzywdy- błona śluzowa nosa jest bardzo mocno ukrwiona i wrażliwa. Można też tylko zakropić nos, a potem położyć maluszka na brzuchu (oczywiście nie wolno go zostawiać samego!), czasami cała wydzielina spływa sama bez potrzeby odsysania.mamajulci pisze:Jest dość skutczny.Ja używałam aspiratora Frida . Jest bezpieczny pod warunkiem że odtykasz nosek z wielką delikatnością, sama regulujesz siłę ssącą. Ja zalecam przed wyczyszczeniem noska użyć wody morskiej dla rozżadzenia zalegającej wydzielinki. Dziecko niemal do 4 roku życia samo noska nie wysmarka więc ten aspirator i tak musisz zakupić:)
Marta,
www.disnemar.pl
www.disnemar.pl
-
fiksi
a czy nawet z jednodniowym katarem trzeba isc od razu do lekarza? czy mozna sprobowac np. z woda morska?doradca.disnemar pisze:Dobrze, aby lekarz stwierdził jakiego pochodzenia jest katar, bo różne przyczyny wymagają różnego leczenia. Do codziennej higieny noska możesz stosować roztwór wody morskiej w sprayu, która jest bezpieczna i nie naraża malucha na powikłania. Przy alergicznym katarze stosowanie leków obkurczających naczynia błony śluzowej, preparaty sterydowe czy leki przeciwhistaminowe powinno być stosowane tylko doraźne, bo prowadzi do zaburzenia funkcjonowania błony śluzowej.
no i czy wode morska mozna stosowac nawet dlugo bardzo i bez przerwy u dziecka?
-
fiksi
mnie zawsze bardzo stresuje oczyszczanie noska maluchom.doradca.disnemar pisze:Nosek można oczyszczać przy pomocy gumowej gruszki (z miękką końcówką) albo przy pomocy fridy. Przed odessaniem wydzieliny, tak jak napisała mamajulci, zakropić nosek, aby wydzielina się rozrzedziła. Wkładając końcówkę do nosa należy uważać, żeby przypadkowo nie zrobić maluszkowi krzywdy- błona śluzowa nosa jest bardzo mocno ukrwiona i wrażliwa. Można też tylko zakropić nos, a potem położyć maluszka na brzuchu (oczywiście nie wolno go zostawiać samego!), czasami cała wydzielina spływa sama bez potrzeby odsysania.mamajulci pisze:Jest dość skutczny.Ja używałam aspiratora Frida . Jest bezpieczny pod warunkiem że odtykasz nosek z wielką delikatnością, sama regulujesz siłę ssącą. Ja zalecam przed wyczyszczeniem noska użyć wody morskiej dla rozżadzenia zalegającej wydzielinki. Dziecko niemal do 4 roku życia samo noska nie wysmarka więc ten aspirator i tak musisz zakupić:)
a woda morska tez pomaga oczyszczac nos?
-
fiksi
poczytalam troche o tym i slyszalam, ze wode morska niektore mamy stosuja nawet codziennie wieczorem.
-
ence
ja stosuje wodę morską bardzo często, nie uzależnia i jest naturalna, więc nie widzę przeciwwskazań.
-
fiksi
wrecz jest to nawet wskazane.
niestety malo kto pamieta o takich rzeczach jak higiena nosa.
niestety malo kto pamieta o takich rzeczach jak higiena nosa.
-
ence
póki dziecko się skarży to pamiętają 
-
Dzieckolandia_pl
Najgorzej jest teraz dla tych dzieci,które mają alergię na pyłki traw. Katar,kichanie oraz zapuchnięte oczy to coś nieuniknionego. Dlatego warto udać się w tym celu do lekarza i zastosować odpowiednią profilaktykę.
-
golden_eye
Najlepsze krople na katar jak dla mnie to Euphorbium S, pomagają i na katar infekcyjny i alergiczny, udrażniają nos na długo, nie pozostawiając niemiłego uczucia w nosie jak niektóre inne.
-
eluna
Mnie niedawno poleciła pani w aptece oxalin, że ponieważ jest w żelu, to tak nie spływa dzieciom do gardła i nie ma dramatu jak się psika. No i prawda, a oprócz tego rzeczywiście jak psikałam to spokojnie mi dziecko noc przesypiało, bo nos się nie zatykał
Xylogel tez dobry