Jak powiedzieć rodzicom o ślubie?

Co zrobić w trudnych chwilach? Jak stworzyć udany związek? Co denerwuje nas w mężczyznach? Czy kobiety są z Wenus a faceci z Marsa? Na te i inne pytania możemy porozmawiać właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
paula

Jak powiedzieć rodzicom o ślubie?

Post autor: paula »

Jestem osobą która nie za dobry ma kontakt z rodzicami. Co prawda z mamą niby jest ok, ale w moim domu utworzyła się (poprzez chorobę taty) atmosfera kłamstwa. Nie do końca jesteśmy wszyscy ze sobą szczerzy itd. Jednocześnie boję się powiedzieć, nawet mamie, o niektórych sprawach. No.. czasem trzeba..
No i od niedawna rozmawiamy z moim chłopakiem o ślubie. Póki co to takie luźne rozmowy, w zasadzie bardziej planujemy wygląd naszego mieszkania/domu aniżeli ślub, ale jedno z drugim się wiąże.
Wiem też że zapewne w niedługim czasie (może w urodziny - a może po mojej obronie w czerwcu) mi się oświadczy. I ja o tym marzę. Mam 23 lata i naprawdę na to czekam! kocham go ponad życie! tylko.. właśnie o to chodzi że nie do końca potrafię sobie wyobrazić sytuację w której powiem "mamo, tato, zaręczyliśmy się".
I teraz moje pytanie:
czy powinniśmy to razem oznajmić rodzicom? czy raczej mam sama im to powiedzieć, a następnego dnia powinien (wtedy już mój narzeczony) przyjechać i oficjalnie poprosić o moją rękę?
jak mówię - sytuacja w moim domu jest dość dziwna i boję się reakcji mamy, zwłaszcza dlatego że ona uważa że póki co powinnam skończyć studia i zdobyć pracę (bez studiów pracy nie zdobędę - będę nauczycielem).
Opola
Miła Kobietka

Re: Jak powiedzieć rodzicom o ślubie?

Post autor: Opola »

Hmmm trudna sprawa, napisz proszę jakie relacje są między Twoimi rodzicami a w szczególności z mamą a Twoim chłopakiem, czy mama go lubi, podchodzi do niego pozytywne czy też nie?
Moim zdaniem powinniście to chyba zrobić razem tzn. poinformować ich o waszych planach i usiąść i porozmawiać jak Wy to widzicie, co, jak kiedy na spokojnie, bo wydaje mi się że wtedy podejdą do tego racjonalnie i argumenty o studiach i pracy jakoś odejdą na bok tym bardziej że przecież jak napisałaś macie zamiar wziąć ślub już po Twojej obronie, a skoro zamierzasz zostać nauczycielem to jak wszystko pójdzie po Twojej myśl to będziesz miała prace od września :) Wydaje mi się że wszystko będzie w porządku bo skoro piszesz ze Go kochasz i jesteście szczęśliwi to Twoi rodzice też to widzą, a jeśli zobaczą Ciebie szczęśliwą to oni tez będą :) pod warunkiem że go oczywiście lubią :P
elzbieta45
Kobietka Expert

Post autor: elzbieta45 »

powinniscie zrobic to razem tego wymaga szacunek do rodzicow . Tez zalezy jak zareaguja ale zareczyny to nie slub zaraz
paula

Moi rodzice lubią go. Co prawda początkowo nie trawili go (bo byłam wtedy tuż po maturze i nie myśleli że nasz związek to jakaś tam miłość), ale bardzo szybko przekonali się że to naprawdę wspaniały człowiek który ma w domu chorą matkę (i miał chorego ojca). Zobaczyli w nim osobę robotną, chcącą dla mnie jak najlepiej.
Jednak boję się tej sytuacji w której miałabym im powiedzieć że się zaręczyliście..
Wiem że oświadczyny a zaręczyny to dwie różne sprawy. Ale nie wyobrażam sobie byśmy się zaręczyli oficjalnie przed rodzicami. Chciałabym aby to były raczej nasze prywatne zaręczyny i jednocześnie ucieklibyśmy od tej całej ceremonii z rodzicami ;)
tylko właśnie boję się tej reakcji. Powinniśmy oboje przyjść, z szampanem i im o tym powiedzieć. Tylko kurcze co? mam schować pierścionek przed nimi np. na jeden dzień? :D
elzbieta45
Kobietka Expert

szczerze porozmawiaj , i nie zwlekajcie z powiedzeniem . a strach ma wielkie oczy :serca
paula

ojj ja to się bałam rodzicom nawet powiedzieć że mam chłopaka (bardzo negatywnie zareagowali na poprzedniego mojego chłopaka) także noo.. :P
póki co nie jesteśmy zaręczeni więc nie powinnam się tym "przejmować" tylko potem to ojj może być różnie ;P
jakoś wierzę w to że oni początkowo będą w szoku a potem zareagują pozytywnie ale mimo wszystko... strach ma wieeeelkie oczy :D
elzbieta45
Kobietka Expert

nie martw sie bedzie dobrze badz dobrej mysli
paula

zobaczymy ;)
jak dojdzie do tego momentu (a mam nadzieję że mój ukochany zdecyduje się być odważnym i niebawem mi się oświadczy) to zdam wam relację ;P
elzbieta45
Kobietka Expert

Zycze ci tego oby sie oswiadczył
:fallinlove
ODPOWIEDZ