Inteligentny dom

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
ODPOWIEDZ
roksanka

Inteligentny dom

Post autor: roksanka »

Hej

Remontujemy sobie właśnie mieszkanie i natknęliśmy się googlując różne ciekawe rozwiązania na pomysły związane z inteligentnym domem. Myślimy teraz czy nie zainwestować w instalację darin.
Bardzo nam się podoba, bo ma fajne rozwiązania dotyczące oświetlenia, rolet i zamykania okien. Nam już się wcześniej parę razy zostawić zapalone światło albo okna i deszcz nam napadał do mieszkania :P
Podoba nam się też pomysł tego przycisku wielofunkcyjnego - SPAM
jest po prostu bardzo ładny, a do tego można nim sterować chyba nawet 6 funkcjami - dzięki temu mam wszystko w jednym przycisku i w jednym miejscu.

Co Wy o tym sądzicie? :)
Ostatnio zmieniony wt sty 14, 2014 2:00 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Franciszka
Miła Kobietka

Re: Inteligentny dom

Post autor: Franciszka »

Sama nie wiem, slyszałam że to droga zabawa. Ale jak jest budżet to podobno się opłaca;)
Awatar użytkownika
Fabiana
Jestem tu nowa :)

Post autor: Fabiana »

Inteligentne domu są fajne :) Ale drogie...
Awatar użytkownika
Jaska

Post autor: Jaska »

Fajnie tak sterować telefonem cały dom :)
Justine

Post autor: Justine »

Zabawki dla bogatych :)
Awatar użytkownika
redorange666
Samiec

Post autor: redorange666 »

Systemy inteligentnego domu to doskonałe rozwiązanie.
Nie tylko można sterować 6 funkcjami. Tak naprawdę można sterować wszystkim co jest podłączone do prądu więc tylko nasza wyobraźnia i zasobność nas ogranicza.
Ja projektowałem już dwa takie systemy połączone z systemami audio a dokładniej z multiroomem. Z każdego sterownika można było dodatkowo wybrać sobie (sterownik był w każdym pokoju) czego sie słucha, czy rolety są opuszczone czy podniesione, oświetleniem i temperaturą i czy np prąd w gniazdkach jest włączony czy nie.
Poza tym można było podglądać co się dzieje w domu w innych pomieszczeniach w których były kamery, sterować zdalnie ogrzewaniem, kamerami i roletami zdalnie (np w przypadku wyjazdu poza dom).
Jedyna wada to jak są przerwy w zasilaniu to nic nie zrobimy :( w tym konkretnym przypadku w domu były zastosowane dwa generatory prądu w razie przerwy w dostawie. :)
zochula

Post autor: zochula »

Moim zdaniem jest to bezsensu, taki dom dużo pieniędzy a do tego inwestycja nigdy się nie zwróci.
sklep z żaluzjami
Awatar użytkownika
Kornelka00
Fajna Kobietka

Post autor: Kornelka00 »

jej, ja się boję takich inteligentnych domów... wiem, że to śmieszne -ale boję się, że mnie zamknie/przymknie wystąpi jakiś nieoczekiwany błąd... a ostatnio jak usłyszałam, że już są systemy, że dom do Ciebie dzwoni na komórkę, mówi, że rura przecieka i czy ma zamówić hydraulika to padłam.

NIE za inteligentnym domom. Chociaż parę rozwiązań właśnie typu obsługa żaluzji i inne popularne rozwiązania - np. sterowanie temperaturą podłogówki owszem. Ale do takich nowości jak powyżej - NIGDY.
Obrazek
Awatar użytkownika
redorange666
Samiec

Post autor: redorange666 »

Jedyny problem w inteligentnym domu to brak prądu.. ale i na to jest rozwiązanie. W pomieszczeniu gospodarczym generator prądu uruchamiany automatycznie gdy są zaniki w sieci i nic nie jest nam straszne (no może brak paliwa).
Kornelka00 taki dom nie jest w stanie Cię zamknąć i nie wypuścić. To ma byc ułatwienie życia, większe poczucie bezpieczeństwa, czy pewność że np żelazko nie wywoła pożaru.

Zochula takim systemem znacząco podnosisz wartość nieruchomości i przy ewentualnej odsprzedaży domu znacząco podnosisz jego wartość.
cirrma

Post autor: cirrma »

Mam nadzieję, że uda mi się zamieszkać w bardzo inteligentnym domu. Po kilku latach z pewnością go sprzedam, bo nie wyobrażam sobie mieszać całe życie w jednym miejscu. W tej chwili skupiam się przede wszystkim na oknach.
rolety szczecin
amadeuszek

Post autor: amadeuszek »

Mi się marzy taki domek. Rolety, brama, oświetlenie na pilota + do tego samowyłączanie się ogrzewania, prądu itp w przypadku braku wykrycia ruchu.
Allplayer - najlepszy program na świecie!
Awatar użytkownika
Atlantic Polska
Miła Kobietka

Post autor: Atlantic Polska »

Ze swojego doświadczenia zawodowego wiem jak to wygląda w przypadku grzejników. Można nabyć takie wyposażone w czujniki, dzięki którym dostosowują one swoją pracę. Grzejnik dzięki sensorom ruchu i światła wie kiedy grzać mocniej, a kiedy słabiej. Kiedy nie wykryje ruchu w pomieszczeniu lub w trakcie nocy grzeje słabiej. Kolejnym jest czujnik otwartych okien, tzw. funkcja wietrzenia. Kiedy wykryje on otwarte okno obniża temperaturę w pomieszczeniu, aby nie produkować ciepła na marne.
Kajocha

Post autor: Kajocha »

Osobiście nie posiadam domu, który można podciągnąć pod inteligentne domy, ale bardzo lubię nowoczesne systemy i coś tam z takich rozwiązań staram się wprowadzać, mam u siebie zewnętrzne rolety na pilota. Podstawą dla mnie jest jednak monitoring IP - posiadam kamerę IP na zewnątrz domu, przed wejściem oraz wewnątrz. Cały zestaw kamer IP marki Spacetronik plus wideorejestrator kupiłam na Allegro od dmtrade, ale można też kupić u nich bezpośrednio w sklepie internetowym dmtrade. Fajne jest to, że kamery mają łatwy interfejs i menu po polsku. Z kolejnych moich pomysłów do wdrożenia to planuję zainstalować sterowniki do pieca, które będą sterowały ogrzewaniem.
reginne

Post autor: reginne »

Ciężko znaleźć taki dom, ktory w 100% spełnia oczekiwania. Nam bardzo pomoglo biuro abc dom z Krakowa!
Jafra
Miła Kobietka

Post autor: Jafra »

Remont domu to dobry moment żeby wprowadzić nowoczesne rozwiązania. Oczywiście trzeba je dopasować do swoich potrzeb, mało kto potrzebuje mieć możliwość sterowania lodówka przez telefon, ale już inteligentny system sterowania temperaturą to bardzo wygodne i oszczędne rozwiązania. Nam taki system w ubiegłym roku montowała firma Salus Controls. Jest to znana firma, z wieloletnim doświadczenie w tego typu instalacjach. Zajmują się nie tylko doborem odpowiedniego systemu i sprzętu, jego montażem, ale także służą wsparciem technicznym i pomocą posprzedażową.
paatka23
Fajna Kobietka

Post autor: paatka23 »

Ja wolę rozwiązania, które są ekologiczne i pozwalają zaoszczędzić pieniądze,dlatego firma SPR-Polska zamontowała u mnie fotowoltaikę.
jaskter

Post autor: jaskter »

Według mnie lepiej stawiać na automatyzację pewnych rzeczy. Świetną opcję ma BFT w swoich bramach, bo można je połączyć z telefonem i skonfigurować tak, że automatycznie się otworzą gdy będziecie wracać po pracy do domu. Super wygodna opcja :D
rogatka
Fajna Kobietka

Post autor: rogatka »

Systemy inteligentnego sterowania domem oraz profesjonalne doradztwo uzyskacie w Disanie w Milanówku.
ODPOWIEDZ