Centralne odkurzanie w domu? Opinie.

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
ODPOWIEDZ
oliwkazz

Centralne odkurzanie w domu? Opinie.

Post autor: oliwkazz »

Chciałabym zasięgnąć waszej opinii na temat systemu centralnego odkurzania do domu... Czy ktoś ma taką instalacje? Jak się sprawdza?
krysia19
Miła Kobietka

Re: Centralne odkurzanie w domu? Opinie.

Post autor: krysia19 »

Droga Oliwko otóż jest coś takiego, wiem bo miałam z tym do czynienia podczas mojego wyjazdu na saksy do Niemiec w ubiegłe wakacje. Pracowałam jako spec. do spraw czyszczenia powierzchni płaskich :lol: czyli sprzątaczka :) w hotelu który miał właśnie taką instalacje i którą ja obsługiwałam. Wygląda to mniej więcej tak jak na poniższym obrazku
Obrazek że wtykasz rurę od odkurzacza do takiego gniazda. Schemat mniej więcej można porównać do tego Obrazek źródło: centralne odkurzanie . Jak to się sprawdzało. Generalnie tak samo jak w przypadku standardowego odkurzania, poza tym że nie trzeba dźwigać odkurzacza, jest cicho i nie śmierdzi później nieświeżym powietrzem z odkurzacza.
Nutika
Jestem tu nowa :)

Post autor: Nutika »

W moim pierwszym domu zainstalowałam system centralnego odkurzania. Jednostka centralna o dużej, zawyżonej nawet mocy zainstalowana była w garażu. Faktycznie nie było słychać odkurzacza, ale szum z 12 m rury generował tyle decybeli co tradycyjny odkurzacz. Byłam bardzo zawiedziona, szczególnie przypominając sobie materiały reklamowe ze zdjęciem odkurzania podczas snu, w tym samym pomieszczeniu innej osoby. Faktycznie silnika nie słychać, ale co z tego. Poza tym siła ssania nie była zbyt duża, ponieważ są ogromne straty tej siły jeśli w poziomie oddalona jest jednostka centralna od gniazdek ( u mnie było ok. 5 m). Sprzedałam ten dom, w nowym nie instalowałam przereklamowanego systemu. Odkurzacz tradycyjny o mocy 1800W, który wtedy zakupiłam miał ogromną różnicę w mocy. Jeszcze jeden argument na nie, bieganie po schodach z rurą 12 m nie jest mniej kłopotliwe niż bieganie z odkurzaczem w ręku.
aniag1
Jestem tu nowa :)

Post autor: aniag1 »

Ja również uważam że centrale odkurzanie to jest tylko bubel tak na prawdę. Poza tym jest mało efektywne
kinkiety
vicky0019
Fajna Kobietka

Post autor: vicky0019 »

Nie zgodzę się z opinią, że centralny odkurzacz jest mało efektywny. Posiadam taki system w domu i jestem z niego bardzo zadowolona przede wszystkim dlatego, że przyspiesza on sprzątanie.
Ostatnio zmieniony wt lis 19, 2013 6:48 pm przez 456, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spam
fotograf ślubny warszawa
ODPOWIEDZ