Ile na ślub
-
ancydlo
Ile na ślub
Piszę, bo po dzisiejszym dniu zgłupiałam. Mam niedługo ślub koleżanki. I dzisiaj spotkałam się z drugą, która też idzie na ten ślub. I rozmowa zeszła na to czy prezent czy pieniądze. A ja w chwili szczerości powiedziałam-że pieniądze, bo wiem, że Młodzi sobie tego życzyli (rozmawiałam z nimi). I że dam 150 zł, bo nie mam teraz więcej (skończyłam studia w tym roku i wiadomo jak to jest. A ona oburzona, że to mało, że nie zwróci im się za wesele i że skoro idę z osobą towarzyszącą to tym bardziej powinnam dac więcej. Bo ona ze swoim narzeczonym da 400zł. Tylko, że ja obecnie nie mam tyle kasy, żeby dać 400!!! I nie robię tego ze skąpstwa, a braków a moja osoba towarzysząca to nie mój narzeczony, z którym mam wspólny budżet, tylko kolega.
Czy któraś z was, która miała wesele liczyła na to, że jej się "zwróci"?! I czy po to robi się wesele, bo się liczy na drogie prezenty i na to, że zarobi się na samochód? Czy dlatego, że chce się dzielić swoją radością z innymi. Wychodze z założenia, ża każdy daje tyle ile może, a jak się liczy na zwrot kosztów to nie zaprasza się tych "biedniejszych" znajomych
Ale może ja jestem z innej epoki...
P.S. Rok temu moja kuzynka miała wesele i wiecie co zrobili z kopertami z pieniędzmi? Otwierali je nie sprawdzając od kogo i wyjmowlai pieniądze. Jak już wszytkie wyjęli to dopiero czytali kartki-od kogo, bo nie chcieli wiedzieć kto i ile dał.
Czy któraś z was, która miała wesele liczyła na to, że jej się "zwróci"?! I czy po to robi się wesele, bo się liczy na drogie prezenty i na to, że zarobi się na samochód? Czy dlatego, że chce się dzielić swoją radością z innymi. Wychodze z założenia, ża każdy daje tyle ile może, a jak się liczy na zwrot kosztów to nie zaprasza się tych "biedniejszych" znajomych
Ale może ja jestem z innej epoki...
P.S. Rok temu moja kuzynka miała wesele i wiecie co zrobili z kopertami z pieniędzmi? Otwierali je nie sprawdzając od kogo i wyjmowlai pieniądze. Jak już wszytkie wyjęli to dopiero czytali kartki-od kogo, bo nie chcieli wiedzieć kto i ile dał.
-
Luśka
Re: Ile na ślub
niestety niektórzy tak właśnie myślą że musi się im "zwrócić" najlepiej z dużą nawiązką...a ja uważam że nie kasa się liczy a obecność osób z którymi chcemy się cieszyć tak piękną chwilą.myślę że te 150zł starczy w zupełności, a 400zł to niech rodzina daje:P
-
sylamos
Ślub i wesele to jedna z najważniejszych ceremonii w życiu człowieka. Ważne żeby go dobrze zaplanować, dzięki czemu będzie można zoptymalizować jego wydatki i nie być zaskoczonym dodatkowymi kosztami. Dobrze zaplanowany ślub to też jego mniejsze koszty.
-
ninka_niebieska
Myślę, ze każdy daje tyle na ile go stać.. jeśli to jest bliższa rodzina to wypada napewno dac więcej, a jeśli znajomi, przyjaciele lub dalsza rodzina to dajemy tyle ile uważamy za stosowne.. tak sobie ludzie przyjęli, ze daje się tyle aby młodym zwróciło się za talerzyki.. jedni dadzą 500 i bedzie ok a drudzy 300 i również będzie dobrze..
-
Yella
Ja również uważam że każdy daje tyle na ile go stać. Myśle, że powinna być to indywidualna sprawa.
-
WeselneZaplecze
Wszystko zależy od zasobności naszego portfela i tego, czy to ślub kogoś z naszej rodziny czy przyjaciela. Każdy oczywiście wręcza tyle ile uważa za stosowne, ale myślę że zazwyczaj jest to około 300-500 zł.
-
Dawid2003_pl
- Jestem tu nowa :)
Każdy daje tyle ile uważa za słuszne i przede wszytskim na ile go stać. Przyjęło się, że ludzie dają mniej więcej tyle ile młodzi płaca za nich w restauracji. To jednak nie jest reguła.
Też uważam, że każdy powinien dać tyle ile uważa za stosowne i na ile go przede wszystkim stać, a może nawet i nic nie dać jeśli nie może sobie na to pozwolić. Mi by bardziej zależało aby osoba którą zapraszam, czyli osoba na której w jakiś sposób mi zależy, przyszła, choćby nie miała nawet na żaden prezent.
Tak samo co do samego wesela - na pewno bym nie chciała jakiejś wielkiej, bogatej imprezy dla wielu wielu ludzi z rodziny i znajomych, a raczej coś kameralnego i tak dobranymi gośćmi aby zabawa była jak najlepsza
Nie liczy się co i za ile, ale jak i z kim! 
Tak samo co do samego wesela - na pewno bym nie chciała jakiejś wielkiej, bogatej imprezy dla wielu wielu ludzi z rodziny i znajomych, a raczej coś kameralnego i tak dobranymi gośćmi aby zabawa była jak najlepsza
pozycje miłosne
-
poziomkaa
Ślub czy wesele to nie jest wymiana handlowa, i młoda para na pewno o tym wie, więc nie ma co się za bardzo spinać z kasą czy z prezentami, bo przecież nie o to chodzi... Każdy daje tyle, na ile może sobie pozwolić.
-
reffina
Zależy też dla kogo, bo np. wiadomo, że chrześni dają więcej, a jakieś kuznki mniej, więc chyba nie ma takiej stałej przyjętej sumy...
A jak kogoś nie stać dać 500 zł to co?? Dla mnie się kasa nie liczy, ja już wolę dostać np. fajną zastawę stołową, mikrofalę, itp...tusia25 pisze:Moim zdaniem 500zl powinno wystarrzec. To takie optimum:)
no u mnie tez min 200zl.,
Moja strona: http://wojciechowo.pl/
Moja strona: http://wojciechowo.pl/
Ostatnio zmieniony wt mar 12, 2013 4:11 pm przez ania1989, łącznie zmieniany 1 raz.
szukasz stroje komunijne ?
wydaje mi się, że każdy daje ile może, ale wypadałoby dać tyle, żeby zwróciły się koszt jednej osoby ze ślubu, czyli min 150 zł wypada dać.
kluby warszawa
My w kopertach od przyjaciół znajdywaliśmy po 400zł a np od kuzyna 100zł i tez było ok, bo cieszyliśmy się, że przyjechal.
Tak naprawdę nieważne kto ile da. Liczy się sama obecność.
Jedyne takie przedszkole warszawa
- CynamonkaZrodzynkiem
- Extra Kobietka
Każdy daje tyle ile ma ale niestety musimy przyznać, że ok 85 % młodych par na to patrzy. Szczególnie jeśli robią sobie wesele sami. Nikt nie zwraca uwagi na to, czy gość jest po studiach czy nie... taka nasza smutna rzeczywistość. Ja na swoim ślubie dostałam tylko jeden prezent od koleżanki, z którą wynajmowałam mieszkanie ale nie dała się w żaden sposób przekonać, że ja tego prezentu nie chce i wole pieniądze. To i tak dobrze, że kupiła mi ekspres do kawy a nie jak ona chciała bilet do salonu masażu albo wizytę u kosmetyczki na tipsy. Przy zapraszaniu gości prosiliśmy o to by nie kupowali nam prezentów i że wolimy pieniądze. Ale cóż kochane po ślubie musieliśmy kupić pralkę, lodówkę, kuchenkę i wiele innych rzeczy które są naprawdę potrzebne a których nie mieliśmy. Patrzcie na to także.
Amantium irae amoris integratio.
400 zł byłoby ok, bo wychodzi po 200 zł na osobę, zakładając, że za wesele zapłacili do 150 zł/osobę to może jeszcze 100 zł im zostanie, ale jeśli nie masz tyle pieniędzy to może daj przynajmniej 200 zł, bo 150 wydaje mi się, że zdecydowanie za mało 
moim zdaniem daje tyle ile może, nie zapraszam nikogo dla kasy
Ile się daje na ślub kuzyna ?
Myślałam o kwocie 400 zł bo idziemy razem z narzeczony, nie za mało ? czy może 500 kurczę tydzień temu straciłam pracę i liczy się każdy grosz ale nie wiem czy to nie za mało ? Dziewczyny jak myślicie ?
Myślałam o kwocie 400 zł bo idziemy razem z narzeczony, nie za mało ? czy może 500 kurczę tydzień temu straciłam pracę i liczy się każdy grosz ale nie wiem czy to nie za mało ? Dziewczyny jak myślicie ?
-
katimati89
- Miła Kobietka
ja bylam rok temu z partnerem i daliśmy kolezance ze studiów 400zł. myśle, że ok
Nie przejmuj sie gadaniem koleżanek daj tyle ile masz i tyle
Najpiękniejsze zaproszenia ślubne - www.zaproszeniaslubne.pro
...święta racja! Te co najwięcej gadają pewnie dadzą najmniej... w niepodpisanej kopercielajlab pisze:Nie przejmuj sie gadaniem koleżanek daj tyle ile masz i tyle