herbaty jesienne
herbaty jesienne
no to może parę słów o herbatkach! co pijacie jesienną porą? jakie konkretnie smaki? w kubkach, szklankach, wielkich kuflach.. no, mówić! 
-
pomcia
Re: herbaty jesienne
Kubek! Różnie ale wieczorem, zimnym lubię czarną z tzw. wkładką czyli np. wiśniówką lub rumem.
ooo tak, herbaty z wkładką jak najbardziej
a jak o alko mowa, to ostatnio w jednej knajpie (przy okazji Dni Herbaty od dilmy) piłam drinki pod herbatę - nie herbatę z alkoholem, tylko typowe, zimne drinki tylko na bazie herbaty !! spoko sprawa, zwłaszcza mojito z zieloną!
-
Kingusiaczek
ja uwielbiam czarną z pomarańcza, goździkami, gruszka i jabłkiem.. wersja zimowa:)
-
jahen
właśnie wczoraj taką piłam, szukałam w szafce z herbatami mięty i znalazłam taką typowo zimową: ) sypką, pomarańczowo goździkowo cynamonową... mmmm bajka. ostatnio w ogóle zwracam większą uwagę na czas parzenia herbaty, to ma wpływ na smak zwłaszcza przy zielonej herbacie, tu jest jakieś info dla początkujących http://www.newsweek.pl/dilmah/czas-ma-z ... 0,1,1.html 
w ogóle witam się, bo nowa tu jestem ;:))
w ogóle witam się, bo nowa tu jestem ;:))
-
PoczątkującaGosposia
Zapraszam do przetestowania mojego przepisu na idealną herbatkę na jesienną chandrę 
W garnuszku z wrzątkiem zaparzamy ulubioną herbatę (najlepsza sypana, zielona, czarna itp.), dodajemy dwa plastry cytryny, dwa plastry pomarańczy, goździki, łyżkę miodu i miętę (suszona lub świeża). Można dodać brązowy cukier, lub imbir, zależy co, kto lubi. Gotujemy z minutkę, by smaki się wmieszały i odcedzamy.
Najlepiej smakuje na ciepło, pita przy dobrej książce i ulubionej muzyce (o kocyku nie wspomnę)!
W garnuszku z wrzątkiem zaparzamy ulubioną herbatę (najlepsza sypana, zielona, czarna itp.), dodajemy dwa plastry cytryny, dwa plastry pomarańczy, goździki, łyżkę miodu i miętę (suszona lub świeża). Można dodać brązowy cukier, lub imbir, zależy co, kto lubi. Gotujemy z minutkę, by smaki się wmieszały i odcedzamy.
Najlepiej smakuje na ciepło, pita przy dobrej książce i ulubionej muzyce (o kocyku nie wspomnę)!
-
jahen
brzmi przepysznie, zwłaszcza ten motyw z pomarańczą:) gdzieś na internecie znalazłam taki właśnie pomysł na prezent świąteczny hand made, sypana herbata, pomarańcza, imbir, troszenke cynamonu i gozdziki.. coś trzeba zrobic z pomarancza, chyba ususzyc ;p a potem cały zestaw wsypać do ozdobnych przeswitujacych torebeczek
no i dac jako prezent. pysznie pachnąco ładnie:)
i jak o świątecznej atmosferze mowa, to widziałam super przepis na pierniczki:) tu popatrzcie, i jeszcze są do wygrania w tym wpisie jakieś kubki, tylko nie robić mi konkurencji :PP ...
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
i jak o świątecznej atmosferze mowa, to widziałam super przepis na pierniczki:) tu popatrzcie, i jeszcze są do wygrania w tym wpisie jakieś kubki, tylko nie robić mi konkurencji :PP ...
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
-
jahen
nie spamuję! podrzucam linka z przepisem na pierczniki, nie przekopiuje tego tutaj bo tam są też super zdjęcia :// no haloooo...
(
dalej - wygooglujcie sobie bloga lawendowy dom
i tam są pierniczki no i konkurs z kubkiem 
dalej - wygooglujcie sobie bloga lawendowy dom
-
dzo
no właśnie jesteś nowa a od razu rzucasz linkami
a to moim zdaniem jest spam 
-
jahen
o matko przepraszam
chciałam tylko dać przepis na PIERNICZKI
to nie była reklama noooo! obrażę się ;p
-
dzo
nie ma o co się obrażać
a przepis można skopiować jako cytat
nie ma potrzeby od razu wstawiania linków 
a przepis można skopiować jako cytat
-
Hakiruono
Wczoraj kupiłam pyszną herbatkę z herbapolu owocowa z cynamonem i imbirem. Wieczorem w moim ulubionym kubku. Pychotka na chłodne wieczory. 
-
livia
W Biedronce są pyszne herbatki owocowe z dodatkiem owoców egzotycznych
Albo "herbatka z prądem" taki grzaniec z minimalną zawartością alkoholu
nie pamiętam jakiej firmy Lloyd .. coś tam chyba;) 4 smaki bardzo dobre jak jest nam zimno 
-
jahen
proponuję wam w takim razie spróbować takiej prawdziwej herbatki - sypkiej, odpowiednio zaparzonej, bez chemii i sztucznych aromatów...
z jakiegoś typowo herbacianego sklepu.
w ogóle uważam, że takie herbaty z torebek to średnia inwestycja w smak.. nie wiem, nie chcę wyjść na jakąś arystokratkę ze złotym nosem, ale takie tanie, tekturowe herbatki po prostu tracą na aromacie, nie wali wam chemią?
chociaż gdzieś na newsweeku czytałam, że te z torebki też niekoniecznie są lipne, tylko muszą być dobrze przechowywane no i nie luzem w pudełku każda herbata, tylko w kopertach

w ogóle uważam, że takie herbaty z torebek to średnia inwestycja w smak.. nie wiem, nie chcę wyjść na jakąś arystokratkę ze złotym nosem, ale takie tanie, tekturowe herbatki po prostu tracą na aromacie, nie wali wam chemią?
chociaż gdzieś na newsweeku czytałam, że te z torebki też niekoniecznie są lipne, tylko muszą być dobrze przechowywane no i nie luzem w pudełku każda herbata, tylko w kopertach
jahen, podzielam twoje zdanie w stu procentach apropo tych herbat w torebkach!
a jak lubisz tak herbaciany temat, to polecam ci te dni herbaty, już wspominałam o nich, fajne wydarzenie dla herbaciarzy. zwłaszcza przypominam o DRINKACH Z HERBATĄ! 
-
Jusia
Uwielbiam herbaty. Kocham wprost, nie istnieje dla mnie dzień bez herbatki mmm:)
Uwielbiam rumową z wiśnią lub cytryną. Aktualnie pijam ziółka [jakoś polubiłam] i dziką różę z wiśnią. Poza tym na zimne wieczory - malinowa albo earl grey aromatyzowany z cytryną i miodem.
Uwielbiam rumową z wiśnią lub cytryną. Aktualnie pijam ziółka [jakoś polubiłam] i dziką różę z wiśnią. Poza tym na zimne wieczory - malinowa albo earl grey aromatyzowany z cytryną i miodem.