głupia studniowka:D
głupia studniowka:D
Siema dziwczyny ::):):):) Mam taki problem, bo nie mam zamiaru iśc na studniówkę. Po wakacjach zaczynam ostatni czwarty rok technikum, juz od wrzesnia zaczną sie przygotowania do tego bezsensownego (wg mnie) wydarzenia. Moja wychowawczyni jest apodyktyczna, prawdopowdobnie bedzie mi kazała iśc, ja nie mam zamiaru więc się jej nie dam, ale nie chce awantury z nią i z moimi kolegami i kolezankami, którzy będa mnie namawiać. nisttety wiem o tym, że będa gdyz kiedys wspomnialam, zę nie zmaierzam iśc i zaczely sie durne pytania dlaczego i namolne prośby. Co za ludzie!!! Wiec co mam zrobić, żeby sie z nimi nie pokłócić, ale zostac przy swoim? 
-
dzo
Re: głupia studniowka:D
Każdy jest wolnym człowiekiem i ma prawo robić to na co ma ochotę i podejmować własne decyzje.
Jeżeli nie masz najmniejszej ochoty iść na studniówkę to nie rób tego na siłę
Jeżeli nie masz najmniejszej ochoty iść na studniówkę to nie rób tego na siłę
oczywiście, ze nie zrobię
Ja sie pytam tlyko jak inteligentnie odpowidać na zaczepki kolegow i wychowawczyni w tej sprawie 
-
dzo
Inteligentnie powiedz:
Nie idę i koniec. I proszę mnie nie namawiać bo zdania nie zmienię
Nie idę i koniec. I proszę mnie nie namawiać bo zdania nie zmienię
AA spoko dzięki
1:) albo moge ich jeszcze rzucić o scianę:)
1:) albo moge ich jeszcze rzucić o scianę:)
-
Ulka20
To jest tylko i wyłącznie Twoja decyzja. Skoro inna osoba nie idzie bo np. nie ma funduszy to też są kłótnie, bo ma iść i tyle?
Nikt nie może Cie zmusić, ale z drugiej strony studniówkę ma się raz w życiu 
Ja uwielbiam takie "imprezy"
Ale wiadomo, że każdy ma inaczej. Nikt Cię nie może zmusić. Szkoła, nauczycielka, znajomi... Nie chcesz to nie idziesz
A jak to każdemu wytłumaczyć? Myślę, że ja bym po prostu mówiła, że nie lubię takich imprez/nie mam ochoty, dlatego się nie zamierzam wybrać
Nie wiem jakich masz znajomych, więc może zdarzą się tacy co będą się z Ciebie wyśmiewać, ale pamiętaj, że wtedy to oni zachowują się jak niedojrzałe gnojki. Masz prawo nie iść i nie musisz nikogo okłamywać. Dlatego nie myśl za długo nad dobrą strategią. Po prostu powiedz prawdę i koniec 
"Chciałabym dojść w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym nie zdając sobie nawet z tego sprawy, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?"
Ja bym powiedziała że Studniówka nie wchodzi w moim przypadku w rachubę bo imprezy tego typu zupełnie mnie nie interesują i kłócą się z ideałami jakim staram się hołdować (tu argumenty w postaci ideałów). Poza tym jestem osobą świadomą i potrafię decydować o tym czy idę na imprezę.
Dobre?
Czas tracony z rozkoszą nie jest czasem zmarnowanym.

-
dzo
Brzmi jakby to miał powiedzieć 60-letni człowiek z wykształceniem i pełen doświadczeń życiowychwitch pisze:![]()
Ja bym powiedziała że Studniówka nie wchodzi w moim przypadku w rachubę bo imprezy tego typu zupełnie mnie nie interesują i kłócą się z ideałami jakim staram się hołdować (tu argumenty w postaci ideałów). Poza tym jestem osobą świadomą i potrafię decydować o tym czy idę na imprezę.
Dobre?
Dobre, takie dyplomatyczne
Ale obawiam się, że w szkole mogą uznać taką jej wypowiedź jako chęć nabijania się z tego wydarzenia i osoby, z którą będzie rozmawiała... W ustach młodej osoby może to brzmieć trochę jak prowokacja 
"Chciałabym dojść w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym nie zdając sobie nawet z tego sprawy, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?"
-
chwistas
Przynajmniej brzmi dobrze. Studniówka, podobnie jak i wesele to bardzo mocno przereklamowane sprawy. Fajnie jak znajdziesz drugą taką jak ty osobę, która też nie idzie. A serio to z jakiego powodu ty nie chcesz iść, nam możesz powiedzieć? ;D
-
Cukiereczek19
Bądź asertywna;) Powiedz NIE i koniec
po pewnym czasie dadzą Ci spokój 
-
dzo
chyba asertywnyCukiereczek19 pisze:Bądź asertywna;) Powiedz NIE i koniecpo pewnym czasie dadzą Ci spokój
Czemu asertywny? 

nisttety wiem o tym, że będa gdyz kiedys wspomnialam
-
dzo
a no rzeczywiście
popierdzieliło mi się bo się nickiem zasugerowałam
popierdzieliło mi się bo się nickiem zasugerowałam
-
poganka
popieram
nikt nie ma prawa zmusić drugiej osoby do pójścia gdziekolwiek w imię własnych przekonań.
dzo pisze:Brzmi jakby to miał powiedzieć 60-letni człowiek z wykształceniem i pełen doświadczeń życiowychwitch pisze:![]()
I tak ma brzmieć. Poważnie. Tylko tak dziewczyna nie wyjdzie na niepoważną. Nie koniecznie musi powiedzieć to tak jak ja. Lepiej we własnych słowach ale prosto z mostu i "ucinająco" wszelkie "ale". Sprawa jest niełatwa, wiem bo u nas też była dziewczyna która nie poszła na studniówkę. Ciężko jej było, pamiętam.
Czas tracony z rozkoszą nie jest czasem zmarnowanym.

-
myszencja
Powiedz, ze tak sie przywiazalas do szkoly, ze planujesz zostac rok dluzej i wtedy pojdziesz 
Przemyśl to dobrze, bo to jedyna taka impreza w życiu. Natomiast jeśli już zdecydowałaś to powiedz, ze nie pojdziesz i sie nie tlumacz
-
iza_rozpustnica
- Miła Kobietka
Po prostu powiedz, że nie możesz ze względów religijnych, osobistych czy po prostu nie masz ochoty ;P
BTW. pamiętaj, że później możesz tego żałować...
-
myszencja
no właśnie, może jednak lepiej wpaść na chwilę i póxniej ewentualnie szybciej pójsć do domuiza_rozpustnica pisze:Po prostu powiedz, że nie możesz ze względów religijnych, osobistych czy po prostu nie masz ochoty ;P
-
różowamagnolia
- Jestem tu nowa :)
warto jeszcze raz się zastanowić. studniówka to naprawdę fajna impreza. ubierasz wyjściową sukienkę, zabierasz jakiegoś fajnego chłopaka i bawisz się całą noc ze swoją klasą. możesz potem żałować, jak znajomi zaczną wspominać, a ty nie będziesz wiedziała, o co chodzi. ja pozytywnie wspominam swoją studniówkę i polecam wszystkim ich studniówki. 
Ni ma się nad czym zastanawiać , nie idę i koniec. A tak bycie dalej asertywnym, nie działa, bo dalej błagają. Co za namolni ludzie, niech się zajmą swoim życiem, to fakt jestem jedyną osobą z klasy, która nie idzie no ale powinni uszanować moje zdanie. Ale zostaje przy swoim.różowamagnolia pisze:warto jeszcze raz się zastanowić. studniówka to naprawdę fajna impreza. ubierasz wyjściową sukienkę, zabierasz jakiegoś fajnego chłopaka i bawisz się całą noc ze swoją klasą. możesz potem żałować, jak znajomi zaczną wspominać, a ty nie będziesz wiedziała, o co chodzi. ja pozytywnie wspominam swoją studniówkę i polecam wszystkim ich studniówki.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
po latach mozesz tego żałować , że nie pójdziesz bo to jednak sa wspomienia ktore potem sie pamieta i niezapomiane chwile . Zastanów sie