Finansowanie Kościoła
Finansowanie Kościoła
Już jakis czas temu było głośno o zlikwidowaniu tzw Funduszu Kościelnego, zktórego finansowana jest cała masa wydatków związana z Kościołem itp...
Jednak w momencie zlikwidowania funduszu, zaczną sie problemy, no bo z czego kościół się utrzyma....
Wymyślili coś takiego jak możliwość oddania 0,5 % ze swojego podatku...
co o tym sądzicie ??
Jakie jest Wasze zdanie ?
Jednak w momencie zlikwidowania funduszu, zaczną sie problemy, no bo z czego kościół się utrzyma....
Wymyślili coś takiego jak możliwość oddania 0,5 % ze swojego podatku...
co o tym sądzicie ??
Jakie jest Wasze zdanie ?
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Re: Finansowanie Kościoła
szczerze? to chyba jakas kpina!
Kosciol ma tyle kasy ze wstydzilby sie w ogole z taka akcja wychodzic.
Zdecydowanie wolalabym oddac na dzieci chore.a kosciol tak czy siak nie padnie z takimi skarbami w Watykanie i kieszeniach.
Kosciol ma tyle kasy ze wstydzilby sie w ogole z taka akcja wychodzic.
Zdecydowanie wolalabym oddac na dzieci chore.a kosciol tak czy siak nie padnie z takimi skarbami w Watykanie i kieszeniach.
"...przez noc droga do świtania -
przez wątpienie do poznania -
przez błądzenie do mądrości -
przez śmierc do nieśmiertelności..."
przez wątpienie do poznania -
przez błądzenie do mądrości -
przez śmierc do nieśmiertelności..."
Ten pomysł z procentem podatku nie jest w sumie taki głupi.
Kto będzie chciał to da,
chyba w Niemczech tak jest i ludzie sobie to chwalą ....
Kto będzie chciał to da,
chyba w Niemczech tak jest i ludzie sobie to chwalą ....
Przede wszystkim chodzi o to, że osoby które nie sa katolikami i tak płaciły na kościół...
pół procenta jest jak najbardziej sensowne.. tylko że nie podoba się samemu zainteresowanemu, bo mniejszy przychód będą mieć...
ale z drugiej strony i ta wyciągają z ludzi kasę..
zapłać za ślub, a i tak Ci przejdzie z tacą.. a na pogrzebie to już w ogóle przesada...
pół procenta jest jak najbardziej sensowne.. tylko że nie podoba się samemu zainteresowanemu, bo mniejszy przychód będą mieć...
ale z drugiej strony i ta wyciągają z ludzi kasę..
zapłać za ślub, a i tak Ci przejdzie z tacą.. a na pogrzebie to już w ogóle przesada...
Ale to jest dobrowolne, tzn. miałoby być ......
Nikt nas zmusić nie może do oddania procenta czy pół procenta na rzecz czegokolwiek.
Może gdyby takie coś weszło w życie, i ceny 'usług' by zniknęły lub zmniejszyły się drastycznie to ludzie chętniej by taki procent przekazywali.
Nikt nas zmusić nie może do oddania procenta czy pół procenta na rzecz czegokolwiek.
Może gdyby takie coś weszło w życie, i ceny 'usług' by zniknęły lub zmniejszyły się drastycznie to ludzie chętniej by taki procent przekazywali.
Teraz jest tak, że od razu idzie to z Twojego podatku, jakiś tam procent na ten Fundusz...
Jezeli weszło by to 0,5 % to było by dobrowolne
a tu już pewnie dużo osób by im kasy nie dało...
ale babcie w beretach spokojnie nadrobią...
Jezeli weszło by to 0,5 % to było by dobrowolne
a tu już pewnie dużo osób by im kasy nie dało...
ale babcie w beretach spokojnie nadrobią...
No babcie pewnie nadrobią
Ich problem.
Dzieci głodują, chorzy cierpią, bo nie stać ich na leczenia, zwierzęta też potrzebują pomocy człowieka.
Jakby księża nie wydawali na burdele i drogie samochody to by mieli za co utrzymać. Na kablówkę z full serwisem ich stać, na internet z szybkim łączem też. Luksusowe pokoje też co niektórzy z nich mają.
Sorry.
Nigdy w życiu nie dam ani złotówki na Kościół. Gdyby Kościół był naprawdę dla ludzi i funkcjonował w zupełnie inny sposób to nie miałabym uprzedzeń.
Dzieci głodują, chorzy cierpią, bo nie stać ich na leczenia, zwierzęta też potrzebują pomocy człowieka.
Jakby księża nie wydawali na burdele i drogie samochody to by mieli za co utrzymać. Na kablówkę z full serwisem ich stać, na internet z szybkim łączem też. Luksusowe pokoje też co niektórzy z nich mają.
Sorry.
Nigdy w życiu nie dam ani złotówki na Kościół. Gdyby Kościół był naprawdę dla ludzi i funkcjonował w zupełnie inny sposób to nie miałabym uprzedzeń.
"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
w sumie nasuwa się pytanie, czy kościół jest dla ludzi czy ludzie dla kościoła....
Kay, uważam że większość Kościołów jest po to aby później ktoś (kompletnie nie z powołania) miał korzyści.
Oczywiście są takie, które są dla ludzi np. małe, drewniane, stare choć piękne Kościółki. W ogóle nawet podczas Mszy klimat jest inny, nie ziewniesz. Działają, pomagają, organizują -są dla dzieci, dorosłych, biednych, bogatych. I jakoś w nich księża są normalni -nie ma wyłudzania pieniędzy ani prania mózgów i jakoś nie grzmią pedofilskimi popędami. Niestety takie Kościoły to wyjątki.
Oczywiście są takie, które są dla ludzi np. małe, drewniane, stare choć piękne Kościółki. W ogóle nawet podczas Mszy klimat jest inny, nie ziewniesz. Działają, pomagają, organizują -są dla dzieci, dorosłych, biednych, bogatych. I jakoś w nich księża są normalni -nie ma wyłudzania pieniędzy ani prania mózgów i jakoś nie grzmią pedofilskimi popędami. Niestety takie Kościoły to wyjątki.
"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
no są tacy ludzie.. ale jest ich coraz mniej.
i fakt nie ida tam z powołania.. tylko dla kasy..
a potem się dziwią że coraz wiecej osób odchodzi
i fakt nie ida tam z powołania.. tylko dla kasy..
a potem się dziwią że coraz wiecej osób odchodzi
To raczej szło na świadczenia (m.in ubezpieczenia, emerytury) a parafie utrzymują wierni za tacowe i słynne "co łaska - od ..". Nie dziwię się, że im to nie odpowiada, bo z tego co dostawali, więcej pójdzie w koszta, niż zachcianki 
Ja po obejrzeniu filmiki, który wam umieściłam na hydeparku -> nasza wiara, mam mieszane uczucia na temat kościoła...
`Co w niej jest, co w niej jest czego nie mam ja?
Blask i mrok - pogubiona w snach,
Blask i mrok - co więcej miałam dać?
Trampek nie było krótszego filmiku... ? 

Black były, ale to o wierze tyle nie trwa;) tam są dwie sprawy poruszane n/t kościoła i word trade center;)
obejrzałaś czy zwątpiłaś?:P
obejrzałaś czy zwątpiłaś?:P
Z czego kościół się utrzyma ? No jak to z czego? Z wiary !
Tak to już jest, że mój barometr czasami wariuje...
Obejrzałam połowę, więcej słuchałam.
Ciekawe,ciekawe... Ale nic mnie nie zszokowało. 
Black a mnie owszem. Nie wiedziałam, że to wszystko jest jednym wielkim picem na wodę... że wszystko jest ściągnięte z tej pierwszej wiary (również wymyślonej)...
Moim zdaniem dobrym rozwiązaniem jest oddanie części podatku, tak jak jest z organizacjami pożytku publicznego.
Sanatorium Wistom - Kołobrzeg
no to tak propo finansowania kościoła...
kolega sie śmieje, że mógł iśc na księdza
http://www.tvn24.pl/proboszcz-podsumowa ... 472,s.html
kolega sie śmieje, że mógł iśc na księdza
http://www.tvn24.pl/proboszcz-podsumowa ... 472,s.html
Oglądałam we wiadomościach... Masakra.. Nie wiem co w ogóle napisać..
wg mnie po pierwsze.. nieopodatkowane.... pytanie dlaczego...
skoro moja wypłata jest opodatkowana, to czemu to nie..
dwa... dlaczego moje dane i datki sa ujawnione,..
skoro moja wypłata jest opodatkowana, to czemu to nie..
dwa... dlaczego moje dane i datki sa ujawnione,..
właśnie, księża zapisują kto kiedy i ile dał, po co im to?? 
żeby wiedzieć od kogo następnym razem mogą wyciągnąć więcej....
Według naszego obecnego papieża Franciszka kościół ma być ubogi i jestem pełna podziwu dla Niego. Tak powinno być, bo w jednej parafii jakimś cudem po kolędach co roku ksiądz zmienia sobie auto.... I to jest ubogi kościół?