Fajne polskie aktorki

Co warto obejrzeć, przeczytać oraz posłuchać? Co możecie polecić? Czyli rozmowy o lekko kulturalnym zabarwieniu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kusicielka
Extra Kobietka

Fajne polskie aktorki

Post autor: kusicielka »

Moim zdaniem jest ich trochę w polskim kinie, nie zawsze w pierwszoplanowych rolach. Ja np. lubię Kulig - super zagrala w Nieulotne, choć to była mała rola, przewija się dość często, ale drugoplanowo i dlatego cieżki mi tak z pamięci wymienić filmy.
Lubię też Maję Ostaszewską i Kumorek, które graly razem w przepisie. Fajna jest Socha, ale ma na koncie zbyt duzo płaskich ról, bardzo pozytywnie odbieram też Kasię Maciąg, specyficzna - i fajna jest Sonia Bohosiewicz oraz Roma Gąsiorowska.
Kogo dodacie? :)
elzbieta45
Kobietka Expert

Re: Fajne polskie aktorki

Post autor: elzbieta45 »

teresa lipowska , beata tyszkiewicz
Awatar użytkownika
Malinowo
Miła Kobietka

Post autor: Malinowo »

Dla mnie Agnieszka Grochowska, to polska aktorka , ktora gra tylko w dobrych polskich i zagranicznych filmach( i za to ja cenie).To prawdziwa aktorka , a nie celebrytka:)Podziwiam tez wspomniana tu Kasie Maciag, gra w ciekawych produkcjach. Mnie zauroczyla rola w "Glebokiej wodzie".
BadRomance
Jestem tu nowa :)

Post autor: BadRomance »

Ja lubię Małgorzatę Sochę i Martę Żmudę Trzebiatowską :)
Ale jest sporo aktorek polskich, które chętnie oglądam w filmach. :)
LoveWhisper

Post autor: LoveWhisper »

Ja tych młodszych aktorek to prawie nie kojarzę - jakoś w ogóle mało polskich filmów oglądam, może to dlatego. W sumie nie mam żadnej swojej ulubionej nawet, niektóre tylko z seriali/magazynów plotkarskich kojarzę (Żmuda-Trzebiatowska, czy Socha), innych o których piszecie wcale nie znam (Kulig i Maciąg). Nawet nie umiałabym na zdjęciu ich rozpoznać. :P
BadRomance

Ja też się średnio orientuje w nazwiskach, ale jest sporo aktorek, którym naprawdę nieczego nie brakuje:) Właśnie mi się przypomniała Przybylska, piękna kobieta! Zawsze ją podziwiałam :)
Maciąg jest bardzo naturalna i zawsze gra fajne role :)
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

Post autor: Adidasowa »

Przybylska jest świetna :) jest sporo aktorek, które lubię. Np. Cichopek, Koroniewska, Agnieszka Sienkiewicz i wiele wiele innych :P
`Co w niej jest, co w niej jest czego nie mam ja?
Blask i mrok - pogubiona w snach,
Blask i mrok - co więcej miałam dać?
Awatar użytkownika
pollyanna
Miła Kobietka

Post autor: pollyanna »

Polskie aktorki są świetne owszem, ale jedynie te, które mają za sobą dawną, solidną, polską szkołę filmową. Z młodego pokolenia ciężko którąś wyróżnić chyba, że pod względem urody, bo z talentem bywa różnie. Dla mnie panna Żmuda czy Urbańska owszem, prezentują się świetnie na ekranie, ale grają tragicznie. Agnieszka Grochowska natomiast jak najbardziej na plusie. Zresztą, aktorki serialowe to nie aktorki ;)
Odette or Odile?
BadRomance

Dosyć krytyczne stwierdzenie :) Ale też powstaje niewiele polskich filmów, które naprawdę warto obejrzeć i gdzie aktorki mogą się wykazać. Tak mi się wydaje przynajmniej, chociaż też zależy od gatunku. Bo akurat w poważnej tematyce jesteśmy całkiem nieźli - ale tam z reguły mężczyźni grają główne role :) Tak jakoś mi się kojarzy przynajmniej.
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

a ja lubię Danute Stenkę i Sonie Bohosiewicz (nie wiem czy dobrze nazwisko napisałam)
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
Awatar użytkownika
kusicielka
Extra Kobietka

Adidasowa pisze:Przybylska jest świetna :) jest sporo aktorek, które lubię. Np. Cichopek, Koroniewska, Agnieszka Sienkiewicz i wiele wiele innych :P
Cichopek - serio?...

Przybylska jest fajna, podobno niexle zagrała w Sępie, ale pamietam ją tez w takiej dosć głupawej komedii, gdzie przebierala się za faceta...
Stenka jest znakomita! Maciag była urocza w Randce w ciemno, miała tez epizaod w prawie agaty i Hotelu 52, a teraz ma zagrać role pierwszoplanową w filmie z Mozilem.
Awatar użytkownika
pollyanna
Miła Kobietka

Maciąg lubię, kojarzę z "Wojna i miłość 1920". Tak, ma pojawić się w nowym filmie, "Facet (nie) potrzebny od zaraz", zagra główną rolę. Ciekawa jestem jej kreacji. Swoją drogą w tym samym filmie zadebiutuje pani Czartoryska i Joanna Kulig. Jestem zaskoczona, ale zobaczymy co z tego będzie. Tę pierwszą ostatnio widziałam na plakacie musicalu Zorro. A pani Kulig ma śpiewać. Może rośnie nam pokolenie młodych, zdolnych aktorek? Bo niestety, ale panie Koroniewska i Cichopek też nie są dla mnie wyznacznikiem jakiegokolwiek talentu aktorskiego... :/
Odette or Odile?
BadRomance

Jak to Joanna Kulig zadebiutuje? Przecież grała w "Nieulotnych". Zresztą zagrała bardzo dobrze. No i pamiętam ją z serialu "Szpilki na Giewoncie". Całkiem pozytywna postać.

Ale co do debiutu Mozila to jestem zaskoczona. Nie wiedziałam, że bawi się w aktorstwo. Czyżby człowiek talent? ]:-)
Alex
Fajna Kobietka

Post autor: Alex »

Skoro wyławiał talenty, to czemu nie. :) Mozil to nie jest taki celebrytą - skończył akademie muzyczną w Danii i trochę robił w swoim życiu zanim się pojawił w tv.
LoveWhisper

Muzycznie za Mozilem nie przepadam, więc mam nadzieję, że chociaż aktorsko mi przypadnie do gustu. ;) Chyba sobie zobaczę tego "Faceta (...)", skoro mówicie, że te aktorki takie dobre. :D
BadRomance

Według mnie Mozil jest uroczy :) Nawet będzie teraz jurry w jakimś programie, obok Wojewódzkiego, Farny i kogoś tam jeszcze. W sumie nie oglądam tv raczej. Wolę kino. :)
malwinka

Post autor: malwinka »

Ja Maciąg znam tylko z z serialu "Teraz albo nigdy", ale fajnie że dostała główną rolę w filmie. I to w takim, który zapowiada się naprawdę dobrze, a nie w jakimś gniocie kolejnym. Mozli widać człowiek renesansu aktor , muzyk, ciekawe co jeszcze ? :roll:
Awatar użytkownika
pollyanna
Miła Kobietka

Kasia Maciąg grała jeszcze w "Korowodzie", mam zamiar obejrzeć. W sieci już jest zwiastun Faceta..., można podpatrzeć, jak wypadła. PS Może to wydawać się śmieszne, ale lubię na nią patrzeć. Ma bardzo miłą i przyjemną dla oka buzię. :)
Odette or Odile?
Awatar użytkownika
Malinowo
Miła Kobietka

Widzialam plakaty tego filmu na miescie. I tak nawet sobie pomyslalam, ze to moze fajny pomysl na Walentynki:) myslicie, ze facet wytrzyma na tym?
BadRomance

Maciąg ma już trochę filmów na koncie, a przynajmniej filmweb tak mówi.

A czy "facet.." spodoba się panom? Wydaje mi się, że tak. Chociaż po samym zwiastunie ciężko powiedzieć. Warto zaryzykować, ewentualnie jak Ci się nie śpieszy to ja się wybieram pewnie jakoś blisko premiery więc mogę Ci napisać :)
Awatar użytkownika
Malinowo
Miła Kobietka

o to fajnie, chetnie skorzystam z informacji:) podpuscilam juz mojego R jak leciala zajawka tego filmu w tv i stwierdzil , ze film zapowiada sie ok:) Wiec idziemy:)
Awatar użytkownika
pollyanna
Miła Kobietka

Malinowo, myślę, że film może spodobać się Twojemu R., bo w końcu po zwiastunie widać, że nie jest to typowa komedia romantyczna, ale też komedia o facetach :) Zapewne oboje będziecie się świetnie bawić!
Odette or Odile?
BadRomance

Komedia o facetach, to nie to samo co komedia dla facetów :D Rozróżniam ten film od takiego "Testosteron", chociaż mi osobiście też się wydaje, że może się spodobać płci męskiej. Bo faceci raczej nie przepadają co romansidłami, ale ten film nie zapowiada się na typową, przewidywalną polską produkcję. Jakiś charakterek tutaj wyczuwam :) Chociaż ja się wybieram na ten film z koleżanką. :P Bezpieczniej :woman:
Awatar użytkownika
kusicielka
Extra Kobietka

Bezpieczniej? Haha, może masz rację, choć na Walentynki też się nadaje. Jutro premiera, więc na pewno będą tłumy, dlatego my idziemy na kolację a kino może w niedzielę.
A jeszcze z polskich aktorek lubię np. Popławską, ale ona też rzadko się w filmach pojawia raczej, swietna była jako wredna Elka w przepisie na zycie...
LoveWhisper

Ja już widziałam "Facet (nie)potrzebny od zaraz" i Kulig dla mnie zagrała super. :) Strasznie mi się spodobała w tym filmie i jej bohaterka została moją ulubioną. :D Maciąg też bardzo dobrze wypadła. Świetny, lekki, ale niebanalny film o współczesnych związkach generalnie. :)
ODPOWIEDZ