Egzotyczne języki

Dział dla uczących się dziewczyn, jakie studia wybrać? Szkolenia, warto?
ODPOWIEDZ
Paulla
Jestem tu nowa :)

Egzotyczne języki

Post autor: Paulla »

Jakiego egzotycznego języka uczycie się, albo chcielibyście się uczyć? Ja zapisałam się właśnie na wakacyjny kurs chińskiego :) Może ktoś jeszcze się zainteresuje, zachęcam SPAM
Ostatnio zmieniony śr lip 17, 2013 8:46 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
manior

Re: Egzotyczne języki

Post autor: manior »

Hmm.. ja ucze się hiszpańskiego, ale to chyba nie egzotyczny język :)
Polecam Wam profesjonalną pracę w Cieszynie! :) Wiecie, że praca.bielsko.pl">praca cieszyn jest najlepszą obecnie opcją jeżeli chodzi o szukanie pracy w dzisiejszych czasach.
Gakusen

Post autor: Gakusen »

Mi strasznie podoba się japoński i arabski... Niestety nie mam talentu do nauki języków obcych ;/ a i czasu brak (ale to akurat słaba wymówka )
Jeżeli przygotowujesz się do matury, nie wiesz jakie kierunek studiów wybrać oraz szukasz arkuszy egzaminacyjnych, zajrzyj na http://www.studiowac.pl
Awatar użytkownika
aii
Gadatliwa Kobietka

Post autor: aii »

Staram się ogarnąć chiński, ale jestem dopiero raczkująca. Tak jak z angielskim i włoskim nie miałam problemów, tak ten język jest trudniejszy dla mnie. Ale to akurat bardziej motywuje do nauki.
janpasztet

Post autor: janpasztet »

ja się uczę języka migowego PJM.
toner samsung scx 4200
Monika Zwierzyk

Post autor: Monika Zwierzyk »

Proponuję poduczyć się kaszubskiego, albo gwary śląskiej, albo po prostu gwary wiejskiej.
To dobre na początek.
Druga sprawa: Jako że sama mówię w kilku językach coraz częsciej zadaję sobie pytanie po co się go uczyłam np. norweskiego? Bo co? Bo kiedyś będzie mi potrzebny?
Jak coś umiem a z tego nie korzystam, bo muszę zrezygnować by efektywniej zająć się czymś innym to tracę tę umiejętność.
No chyba że tam mieszkam, ale nie mieszkam :)
Nauka języka (o ile intensywna trwa miesiącami) - ja tylko chodziłąm na korepetycje i np. hiszpanskiego nauczyłam się na słuch :)
Zapraszam do mojego bloga:
salon kosmetyczny
k.lina123

Post autor: k.lina123 »

Ja kiedyś uczyłam się aramejskiego ale jakoś mi przeszło po 2 roku :P
moda.pl/">sklep.ego-moda.pl
szperaczka

Post autor: szperaczka »

Ze wszystkich wymienionych chiński ma chyba największy potencjał ale wyspecjalizowanie się w jakimkolwiek "egzotycznym" języku znacznie poszerza horyzonty:)
Awatar użytkownika
Loli1992

Post autor: Loli1992 »

Chciałabym nauczyć się japońskiego, ale to chyba już po licencjacie, bo narazie mam urwanie łba :roll:
„– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...) – Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.”
- Michaił Bułhakow (z książki Mistrz i Małgorzata)

Obrazek
orientalna
Miła Kobietka

Post autor: orientalna »

Trochę umiem migowy, raczkuję jeśli chodzi o kurmanji. Pozostałe języki nie są oryginalne ani egzotyczne, więc pominę.
Obrazek
LoveWhisper

Post autor: LoveWhisper »

Ja kiedyś z pół roku uczyłam się japońskiego, ale jakoś potem to się rozeszło... W sumie to ten język bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
Henna
Miła Kobietka

Post autor: Henna »

Moja kuzynka uczy sie indonezyjskiego ;-) mói, że fajny ;-)
dagmarka90k

Post autor: dagmarka90k »

mój znajomy z uczelni opanował praktycznie samodzielnie japoński ;/ podziwiam gościa
marta3432

Post autor: marta3432 »

Japoński?! Samodzielnie?! Ojej faktycznie podziwiam, brzmi wręcz nierealnie :) Również podziwiam.
456
Kobietka Expert

Post autor: 456 »

Także uczyłam się japońskiego na własną rękę i jedyne co ciężko przyswoić to japońska kaligrafia. Reszta jest prosta, nawet lepiej przyswaja się niż niemiecki.

"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
Awatar użytkownika
Justyna_san

Post autor: Justyna_san »

Ja się uczę japońskiego (polecam) i od nowego semestru zaczne się uczyć chińskiego (na uniwersytecie).
Mój chłopak jest z Indii więc powoli raczkuję z bengalskim. To są chyba tzw. "egzotyczne" języki, prawda? ;)
Awatar użytkownika
Jaśmin
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Jaśmin »

W pewnym sensie egzotyczny ale bardzo pociągający jest dla mnie arabski. Bardzo bym chciała się go nauczyć, ale, że na razie uczę się innych języków to na razie odłożyłam go na później. Wydaje mi się, że lepiej znać mniej a dobrze niż rozpoczynać naukę stu języku na raz i ostatecznie zapomnieć i pomieszać sobie w głowie wszystkie :D Dlatego ja działam bardziej "po kolei". No i arabski czeka w kolejce. Umiem trochę pisać i znam kilka zwrotów na pamięć, ale nie jest to żadna znajomość języka (IMO) :)
y tallo corazones a navaja en un torso desnudo de un naranjo
Obrazek
Awatar użytkownika
Kelby
Miła Kobietka

Post autor: Kelby »

Justyna_san pisze:Ja się uczę japońskiego (polecam) i od nowego semestru zaczne się uczyć chińskiego (na uniwersytecie).
Mój chłopak jest z Indii więc powoli raczkuję z bengalskim. To są chyba tzw. "egzotyczne" języki, prawda? ;)

wow! Robi wrażenie taka mieszanka :)
Lara

Post autor: Lara »

Japoński może być o tyle prosty, że bardzo podobne są tam dźwięki do naszego języka. Słyszałam też o Japończykach studiujących polonistykę w Tokio :) Ciekawa sprawa - oni perfekcyjnie opanowali polski, a wiadomo, że jest to jeden z trudniejszych języków.
patt

Post autor: patt »

Arabski, chiński i rosyjski - to moim zdaniem najbardziej przyszłościowe języki. Stety niestety. ;)
witkowicka54.pl - Stacja kontroli pojazdów
anna34

Post autor: anna34 »

Już dawno skończyły się czasy, gdy wystarczał tylko angielski, czy niemiecki. Teraz trzeba mieć też jakiegoś asa w rękawie i tym jest często niszowy język.
biuroszkola.pl - tablice magnetyczne
Melania50

Post autor: Melania50 »

Ja uważam, że obecnie bardzo duże znaczenie będzie miała umiejętność języka rosyjskiego! Widzę coraz popularniejszy trend jeśli chodzi o wymagania dotyczące tego języka
http://1rosyjski.pl/rosyjski-angielski/
imek

Post autor: imek »

Czy chiński rzeczywiście jest potrzebny? Czy nie lepiej uczyć się angielskiego bądź szwedzkiego?
http://www.tlumacz-szwedzkiego.pl
komm

Post autor: komm »

Jeśli czuje się na siłach to naprawdę warto, bo czasem dzięki niszowości języka można naprawdę sporo zarobić.
ATOM Comics - Wielka kolekcja komiksów Marvela sklep
ambisa

Post autor: ambisa »

warto moim zdaniem sie tak urzadzic
biuroconsilio.pl
ODPOWIEDZ